Vilket yrke ska du välja?
Har du funderat på vad du ska bli när du ”blir stor”? Det är ju väldigt individuellt vad som fungerar för olika människor. Mycket beror ju på dina egna förutsättningar, och vad du tycker är roligt att göra. En del, vet inte riktigt vad som är roligt att göra. Har man bara suttit i skolan och tyckt att det är väldigt tråkigt, är det svårt att svara å en sådan fråga. Den som inte gillar skolan särskilt mycket kan testa yrken med en praktiskt inriktning. Då finns det en hel del yrken som inte krävs så lång skolgång. Bli jurist, till exempel, kräver sex års universitets studier. Dessutom är det väldigt svårt att komma in på en juristutbildning, så du bör ha A i så gott som alla dina ämnen. Därför är just det yrket inte att rekommendera om du inte tycker att skolan är så rolig. Det är samma med läkaryrket. Därför kan ett hantverkaryrke vara något för den som inte gillar skolan så mycket. Då krävs endast ett tre-årigt gymnasium och sedan kan du ut och jobba.
Takläggare har en inkomst som en medelinkomst
Ju yngre du är, desto lägre lön. Vissa takläggare har en ingångslön på cirka 17.000 kronor i månadsinkomst. Det kan till och med vara så att det är vad du får under din lärlingstid, och några år kan du kanske ha det medan du lär dig yrket mer och mer. Efter fem år bör du komma upp till mellan 21.000 och 23.000 kronor, beroende på hur gammal du är och var i landet du jobbar. Bor du i Stockholm och är kring 30 år och har jobbat i sex år, kan du komma upp i 24-25.000 kronor i månaden. Bor u i Jämtland, är 35 och har jobbat i 18 år kan du ha oturen att endast få en lön på under 20.000 i månaden. Bäst lön lär du få i Blekinge. Är du 35+ och har jobbat i 15 år kan du få en lön på 31.000. Även i Kalmar, Halland eller i Dalarna och är i medelåldern med en yrkeserfarenhet på över 30 år kan du få en lön som takläggare på omkring 30.000 kronor. Det är inte fy skam med tanke på den korta gymnasieutbildningen. Som du ser är den största kostnaden den som du lägger på hantverkaren. Enligt Skatteverkets beräkningar kostar en snickare ungefär 450 kronor i timmen, inklusive moms, 530 kronor i timmen. En murare kostar 450 kronor i timmen, med moms cirka 480 kronor.
Kontrollera att du har bygglov innan takomläggning
I vissa områden i tätbebyggda villaområden kan du komma ett behöva ett bygglov om du vill lägga om taket. I vissa områden kan det vara så att det endast är vissa material som är godkända. Priset för ditt tak kommer att variera utifrån storleken på taket och dess utformning, om du behöver underlagspapp eller polyesterduk, hur kraftig läkt du ska ha och vilken takpanna du väljer. Kostnaden för din takomläggning beror på takets lutning och husets hud. Har du mer än 4 meter i fasadhöjd kan du inte ha lösa taksteg, utan då måste du ha en fast och rak takstege. Har du ett brutet tak behöver du ha en fast takstege. Andra saker som påverkar priset är om du behöver råspont och papp. Du bör alltid ha en heltät papp, eller en underlagsduk i polyester. Vill du veta mer läs här.
Andra inlägg
- Lägenhetshotell i Arlanda ger dig fler möjligheter
- Markiser Stockholm - är det en bra investering?
- Laddstation i Stockholm lockar köpare till din BRF
- Så får du veta vilken arkitekt Stockholm rekommenderar
- Din målare i Stockholm
- Trafikskola i Stockholm – för dig som vill kunna köra bil i nödfall
- Paintball i Stockholm – den perfekta kombinationen
- Slipp stressen och lämna bort flyttstädning i Stockholm
- Snabb och säker trädfällning i Stockholm
- Badrumsrenovering med hemmaspa i Bromma