Flytta till Stockholm – vilken förort?

Det finns en mängd förorter i Stockholm att välja på vid en flytt till huvudstaden. Här finns information och tips om ett flertal Stockholmsförorter.

Så hittar du bästa förorten i Stockholm

Att flytta till Stockholm innebär ofta någon av Stockholms förorter. Det finns mycket att välja på, men hur ska man kunna välja? Det finns ett antal saker att tänka på för att hitta den förort som passar bäst.  

Det finns många detaljer som är bra att tänka igenom när man tittar efter boende i en förort till Stockholm. Vi ska gå igenom några viktiga aspekter, och om du tänker igenom vad du anser i de här olika frågorna har du sedan ett slags mall som hjälper dig att välja rätt förort.

Avstånd och kommunikationer

Vad ska du göra i Stockholm, och hur tänker du resa dit? Jobbresorna är ett centralt tema för stockholmarna, det är lika bra att du vänjer dig. Resorna till och från arbete och studier tar ofta ansenlig tid och är definitivt något du bör tänka igenom innan du slår dig ner någonstans.

Först av allt ska man komma ihåg att jobb och studier har en tendens att röra på sig, medan bostaden står still (i alla fall om man har ett bra kontrakt). Om du är ”smart” och bosätter dig på promenadväg från ditt nuvarande arbete, kan du ge dig tusan på att du snart hittar ett bättre jobb och får längre resor.

Därför är det klokt att se resandet på en mer strategisk nivå. Att ta höjd för de förändringar som livet bjuder på och se hur olika förorter står sig i den jämförelsen, snarare än att bara titta på den närmaste framtiden.

För att tala klartext: Att bo nära tunnelbanan är en stor fördel när det gäller pusslet med resor till jobb och skolor. Bor du på bekvämt gångavstånd från en T-banestation når du till stora delar av Storstockholm på rimlig tid.

Pendeltåget har en liknande fördel, det tar dig väldigt snabbt från A till B. Men pendeltågsnätet är mycket glesare än tunnelbanan och det är inte lika sannolikt att du hittar ett jobb i närheten av en pendeltågsstation. Å andra sidan har pendeltåget fördelen att det når förorter betydligt längre ut från city. Där kan du hitta billigare boende och lugnare miljö och ändå ha snabb access till stora delar av storstadsområdet – om du bor nära en pendeltågsstation alltså.

Om du bor så till att du måste ta bussen till tunnelbanan eller pendeln, då är det en extra barriär i ditt resande, det går inte att komma runt. Bussarna tar ofta längre tid från A till B eftersom de snirklar sig fram på smågator och måste tampas med annan trafik. Dessutom tar varje byte en viss extra tid i genomsnitt, på grund av förflyttning och ny väntetid. Risken för strul ökar också om du är beroende av två eller tre fordon för att ta dig till jobbet. På så sätt kan en förort som Segeltorp ha längre restider än förorten Vårby, trots att Segeltorp ligger närmare stan.

Den här invändningen gäller dock inte för direktbussarna. De kör från vissa förorter via ett fåtal stopp ända in till stan längs stora trafikleder. De busslinjerna är på så sätt mer jämförbara med spårtrafiken. Ett praktexempel är förorten Sköndal som trafikeras av fjorton busslinjer direkt till Gullmarsplan eller Stockholms City.

En fördel med vissa busslinjer är att de skär på tvären mellan två förorter, medan tunnelbanan och pendeln i första hand går längs ekrar ut och in till centrum. Men då ska man ha lite tur att det finns en busslinje mellan hemmet och arbetet. Till exempel är det många som busspendlar mellan förorterna Täby och Kista.

Innan vi lämnar den här punkten måste vi nämna cykeln. Att jobbcykla har blivit mycket populärt i Stockholm, och det gäller inte minst dem som bor i Stockholms förorter. Cykeln är faktiskt ofta det snabbaste sättet att ta sig fram i Storstockholm, och cyklingen ger dig flera andra fördelar: Du river av motionen, du slipper vara beroende av andras planering, och du slipper stå och skava mot dina medmänniskor – tills du går på krogen.

stockholm globen

Centrum och stadsmiljö

En del av Stockholms förorter har riktiga stadskärnor, andra har moderna affärscentrum, medan ytterligare andra är mer diffusa när det gäller infrastrukturens uppbyggnad.

Sundbyberg och Aspudden är exempel på den första typen av förort, där man kan uppleva att man är inne i stan. Aspudden ligger precis utanför tullarna och det fanns kanske en avsikt att förlänga staden åt det hållet. Sundbyberg däremot är en egen stad som har vuxit in i den expanderande storstaden och förvandlats till en förort.

Förorter som Vällingby och Skärholmen har byggts kring ett ambitiöst centrumprojekt, och där kan man vistas ett helt liv utan att åka in till stan. De här förorterna har en egen modern charm och kan faktiskt locka besökare inifrån stan genom sin särprägel.

Kista är ett specialfall med sitt köpcentrum i mitten, Bostadsområdet på ena sidan och Arbetsområdet på den andra. Det brukar sägas lite elakt att de som bor i Bostadsområdet inte arbetar i Arbetsområdet och tvärtom, men det är kanske mest elakt förtal.

Närheten till natur och vatten

Det kan låta som en motsägelse om man lyssnar på fördomarna om förorten, men den som bor i en förort till Stockholm bor ofta naturskönt. I Stockholm är det aldrig långt till ett vattendrag, och oftast är det ett rejält stort ett med rent vatten och vackra strandlinjer. För att tala klartext, det handlar alltså om Mälaren och Östersjön och staden som breder ut sig där dessa vattenområden möts.

Det finns även gott om skogar och grönområden i Stockholms förorter, och på det hela taget är det här en av förortens stora fördelar för många människor. På vardagsmorgnarna kan du pila in till jobbet med pendeln, men en snöig helgmorgon kan du dra på skidorna och ge dig ut i skogen. Ljumma sommarkvällar kan du ta med ungarna ner till sjön och bada eller grilla eller både och. Lattecaféerna och konstgallerierna är ändå aldrig långt bort.

Och man måste inte bo med sjöutsikt för att ha glädje av naturen. För är det en sak som är säker i Stockholm så är det att sjöutsikt kostar. Det är kanske den enda preferens som alla människor har gemensamt.

Boendekostnader och prisnivå

Vi har redan nuddat vid det. Alla de fördelar och nackdelar som olika förorter har när det gäller kommunikationer, affärer, miljö och så vidare, balanseras av prisnivån på bostäderna. Det stämmer inte till hundra procent, men det är ändå en avvägning som du måste ge dig in på när du ska välja förort: ”Hur mycket är det värt att bo här snarare än där?”

Är det värt tusen kronor extra i månaden att bo nära tunnelbanan? Uppvägs den extra restiden av närheten till en badstrand eller ett motionsspår? Det kan bara du själv avgöra. Vad tycker du, personligen? Hur ser ditt liv ut, och hur vill du att det ska se ut?

Som ett sista ord på färden mot din egen stockholmsförort, kom ihåg att även boendet går att förändra (även om vi sa här ovanför att det står still). Du kanske är tvingad av dina nuvarande förhållanden att acceptera ett boende som inte är optimalt för dig. Det kanske inte uppfyller alla dina preferenser.

Nå, men kom då ihåg att du kommer att kunna flytta senare. Får du bara in en fot i ”ruljangsen” så kommer det att rulla på. Låt tiden jobba för dig. Och välkommen till Stockholm!

Fördelar med att bo i en förort till Stockholm

Om vi snabbt pekar på några uppenbara fördelar som finns i att bosätta sig i en förort till Stockholm så ser de ut enligt följande:

  • Lägre priser. Ska man köpa bostad så är dt i många fall en förort som gäller. Här kan man få mycket yta för ett relativt lågt pris. Tumregeln är att ju närmare tullarna du kommer – desto dyrare blir priset.
  • Grönområden och natur: Stockholm och en förort där skiljer sig från hur förorter till andra större städer i världen ser ut. Stora grönområden, ofta med en närhet till vatten och med en underbar natur alldeles runt hörnet. Tilltalande för de flesta.
  • Utmärkta kommunikationer. Detta oavsett vilken förort man bosätter sig i. Stockholm har en välutvecklad tunnelbana (som dessutom ska utvidgas) och dessutom så har man väldigt många busslinjer. Ska man räkna in något annat positivt så tar det inte lång tid att cykla – detta tack vare en stor satsning på cykelvägar i- och kring staden.