Blogg

Här i bloggen skriver vi om allt som har med Stockholm med omnejd att göra. Allt för att våra läsare ska ha så mycket kött på benen som möjligt inför flytten till huvudstaden Trevlig (och informativ) läsning!

Mäklare på Östermalm får in lägenheterna

7 dec 2021

Det är svårt att få en lägenhet i det som kanske är Sveriges mest exklusiva och eftertraktade område, men mäklare på Östermalm har specialiserat sig och får in de eftertraktade objekten.

Det är genom att kontakta en mäklare man får chansen att komma på visning för många av de heta lägenheterna på Östermalm. Området är inte bara centralt, det är dessutom väldigt vackert och husen är byggda med stabilitet och elegans.

I närområdet finns de bästa restauranger och mataffärer man kan önska, och för den som vill ligger där en kulturupplevelse runt nästan varje hörn. Teatrar, museer och butiker med det bästa urval av varor ger gatorna en fin prägel.

Lägenheterna är stora med generösa utrymmen och högt till tak. Stuckatur, parkettgolv och kakelugnar vittnar om gamla tiders överflöd och känsla för god smak och kvalitet. Allt är välbyggt, vårdat och välbevarat. För den som vill ha en modernare inredning finns exklusiva nybyggda vindslägenheter.

En mäklare gör det möjligt att hitta rätt lägenhet

Eftersom alla lägenheter är så eftertraktade kommer de ofta inte ut på den öppna marknaden genom annonsering, utan de förmedlas direkt genom en mäklare. Det behövs oftast inte många visningar förrän affären är i hamn, och därför är det onödigt med annonsering. Mäklaren har redan en förteckning över intresserade spekulanter.

Störst chans att få lägenheten man söker är därför att kontakta en mäklare som har Östermalm som sitt specialområde. De vet vilka objekt som kommer in, och de kan sköta hela affären från visning till det slugiltiga överlämnandet av dörrnyckeln.

Golvslipning i Stockholm - dags för en ny trend?

25 jul 2021

Som de flesta vet så har Stockholm en ganska extrem bostadsmarknad. Illustrerad av två saker: det är svårt att få tag på en bostad och det är, framförallt, väldigt dyrt att köpa en sådan. Att köpa en bostadsrätt i Stockholm - oavsett om det är innanför tullarna eller i någon förort - kostar helt enkelt pengar: mycket pengar.

Därför så kan det också sticka i ögonen hos folk när man ser en ny trend uppenbara sig. Vi tar det från början. Säljer man en bostad i Stockholm så vill man, givetvis, få en så stor vinst som möjligt. Detta innebär att man renoverar lägenheten innan försäljning och att man därigenom hoppas kunna få igång ett intresse med en budgivning som följd. Inga konstigheter och inte unikt för Stockholm på något sätt.

Det som däremot är unikt är att den som köper bostaden också, i många fall, väljer att renovera. Det handlar alltså om en klassisk kaka-på-kaka. Säljaren renoverar för att attrahera köparen - köparen å sin sida vill renovera för att sätta sin egen prägel på bostaden. I slutändan så kostar det enorma pengar och bidrar till ett slitage på både natur, miljö och klimat.

Därför är en golvslipning i Stockholm en bra lösning

Det finns smartare lösningar att använda sig av - både som köpare och som säljare. Man kan renovera olika ytskikt snarare än att byta ut dem mot nya. En golvslipning i Stockholm är ett väldigt bra exempel på detta.

Just golvet är ofta det som många vill byta ut först. Ett fräscht golv rinner över till övriga delar av bostaden och kan göra en enorm skillnad för känslan i en bostad. Men, det behöver inte krävas ett nytt golv för det. Tvärtom: en golvslipning i Stockholm är i de flesta fall en mycket bättre lösning. Vi radar upp några punkter som förklaring till detta påstående:

 • Lägre kostnader. En golvslipning kostar avsevärt mycket mindre än vad ett nytt golv gör. Anlitar du ett professionell företag så kan du använda dig av Rot-avdraget och genom detta dra av 30% av den totala kostnaden för arbete. Det gör skillnad.
 • Bättre resultat. Ett nytt golv kan kännas väldigt sterilt och livlöst: det behöver många år innan det blir riktigt hemtrevligt. Ett äldre golv har redan satt sig och skaffat sig en skönhet och en personlighet. Man talar ofta om patina och detta gäller även för golv. En golvslipning tar fram golvets inneboende skönhet igen.
 • Mindre jobb. Dagens golvslipningar sker effektivt och kräver heller inget större efterarbete. Det senare förklaras av att de numera är dammfria. Genom nya maskiner så sugs allt damm upp direkt. Det enda negativa med en golvslipning har således försvunnit: du slipper hitta slipdamm överallt i bostaden efteråt.
 • Möjlighet att förändra. För alla som vill sätta sin egen prägel på den nya bostaden: det kan du göra även genom en golvslipning i Stockholm. Ytbehandlingen som appliceras efteråt ger dig enorma möjligheter till förändring och du kan exempelvis helt byta färg på dina golv om du skulle vilja göra det.

Ska man göra en adressändring för dödsbo?

14 sep 2020

Om någon nära anhörig avlider så flockas en mängd olika frågor som måste besvaras. En av dessa gäller om man ska göra en adressändring för dödsbo? Det ska man göra. Efter ungefär en vecka då dödsfallet registrerats i folkbokföringen så erhåller man, från Skatteverket, en fråga om man vill göra en ändring av adress för dödsboet. Väljer man att göra det så skickar man - som exempelvis delägare i dödsboet - ett skriftligt svar till närmaste Skattekontor där man delger den nya adressen.

Viktigt att poängtera gällande detta är dock följande: Skatteverket kommer inte att informera om den nya adressen för dödsboet till andra myndigheter. Likaså kommer all annan post fortfarande att hamna på den adress där den avlidne är folkbokförd. Du måste alltså själv kontakta andra myndigheter och exempelvis adressändring.se för att få post och information eftersänd till den nya adressen.

En checklista i samband med ett dödsfall

Eftersändning av post och anmälan om adressändring för ett dödsbo är en av de saker som måste göras i samband med att en nära anhörig avlider. Det finns emellertid några saker till som även de behöver tas itu med. Vi tänkte göra en liten uppräkning av dessa här nedan, men innan dess så ska vi även säga att dessa, mer praktiska frågor, går att få hjälp med.

Är man mitt uppe i en sorgeprocess så måste man få tid att läka och verkligen sörja. Då kanske sådana här detaljer inte är det första man tänker på- eller vill göra. Det är dock något som måste skötas om och som ett tips så kan det vara lättare att hjälpas åt och dela upp dessa saker mellan sig snarare än att på egen hand ombesörja allting. Ensam är definitivt inte stark i en tid av sorg.

 • Information och begravning. Den första punkten handlar om att informera om dödsfallet. Därefter så ska man också börja planera för begravningen. Den ska ske inom en månad efter dödsfallet. Här kan man ta hjälp av en begravningsbyrå och låta dem sköta det praktiska - utifrån de egna önskemål man delger denna.
 • Se över hemmet. Om den avlidne haft husdjur så måste beslut fattas om dessa. Man ska även exempelvis tömma kyl- och frys, se till att inbrottssäkra - i den mån det är möjligt - och sänka värmen. Utöver detta kan man samla in alla reservnycklar. Ett annat tips är att se om den avlidne ägde en bil och var i så fall denna finns parkerad. Tyvärr är det inte ovanligt att se att parkeringsböter kan hopa sig.
 • Säg upp: Alla försäkringar, abonnemang, sophämtning, elavtal och så vidare. Passa även på att avsluta konton på olika sociala medier.
 • Kontakta: Banken till den avlidne och avsluta eventuella autogiron. Samla alla räkningar och viktiga dokument i en pärm och se till att öppna den post som kommer - detta gäller även den som kommit till den nya adressen. Dubbelkolla med jämna mellanrum så att inga brev kommit till den gamla bostaden. Makulera id-handlingar - pass, körkort och id-kort.
 • Inom tre månader ska bouppteckning vara registrerad och ni ska ha genomfört ett arvskifte och delat arvet. Här ska även alla konton och avtal vara avslutade.
 • Finns exempelvis hjälpmedel och mediciner så ska dessa återlämnas. Medicinen kan återlämnas till ett vanligt apotek och hjälpmedlen ska lämnas därifrån de lånades.

Där hade vi några av de mer praktiska saker som ska göras tätt inpå ett dödsfall. Det finns fler detaljer som tillkommer, men då först senare och då handlar det om att kontakta mäklare samt avsluta olika medlemsskap i diverse föreningar. Det har man mer tid till att göra och därför låter vi den biten vara.

Vägen till körkort

13 apr 2020

Vägen till körkortet är ofta lång och krokig. Det är inte lätt att på förhand veta hur man ska disponera tiden för att vara så redo som möjligt då den stora dagen kommer. Vad är bra att tänka på?

Alla är olika och fungerar på olika sätt. Vissa föredrar att kanske börja öva 1-2 år innan det är dags för uppkörning och vissa bara någon månad innan. Det finns alltså inga rätt och fel, men vissa saker kan vara bra att tänka på, oavsett hur man fungerar. Genom att exempelvis börja med teorin i god tid så är chansen betydligt större att man klarar teoritestet. Börjar man för sent med teorin men ändå känner att man har koll på läget finns det risk för att det låser sig när man väl ska skriva testet. Detta är något som inte sker om man börjar i tid; då hinner nämligen minnet processa kunskapen och man lär sig på djupet.

Öka frekvent takten

En annan bra anledning till att börja med teorin i tid är att man kan applicera kunskaperna i det riktiga livet. När man är ute och går kan man samtidigt läsa av trafikskyltar och förhöra sig själv. När det kommer till själva körningen så är det många som börjar alldeles för intensivt och körningstillfällena snarare avtar än ökar fram till uppkörning. Så bör man inte göra. Istället bör man börja försiktigt och bara köra någon gång i veckan för att sedan öka intensiteten ju närmre uppkörningen man kommer. Men trots att man känner sig så redo som man kan så är det ändå en avgörande faktor som kan ställa till det på teoriprovet och uppkörningen: nervositeten.

Uppkörning och teoriprov

På den stora dagen är det lätt att bli nervös och tappa självförtroendet. För att undvika detta finns det ett par saker att tänka på. Man bör exempelvis inte plugga någonting dagarna innan. Istället bör man försöka vara helt redo 3-4 dagar innan och sedan släppa det. Att plugga in i sista sekunden hjälper inte. När det kommer till uppkörningen så bör man försöka gå in med en ganska avslappnad inställning och intala sig själv att man kan detta och har gjort det 100 gånger tidigare. Man ska alltså försöka lyfta upp sig själv, tänk att det är ett vanligt övningstillfälle på körskolan. Utöver detta så bör man också förbereda sig fysiskt på bästa sätt: Ät ordentligt innan, försök få åtta timmars sömn och var i god tid.

Vad finns det för IT jobb?

26 mar 2020

Har du utbildning inom IT och söker ett jobb? Då det finns många att välja på är det inte så lätt att välja. Men här kommer några olika förslag på IT jobb i Stockholm, Malmö, Umeå och hela Sverige.

Informationsteknik är ett väldigt brett yrkesområde med många olika inriktningar, men det finns också många jobb att söka. Hela tiden finns det en efterfrågan på medarbetare inom området. Allt från att jobba med spelutveckling, till att hjälpa andra med sina datorer. Hela tiden finns en utveckling och allt uppdateras och förnyas, vilket gör det till en mycket händelserik bransch. Du kan få chansen att hjälpa människor samtidigt som du får hålla på med teknik. Dagarna kan bestå av att sitta vid datorn, men också av resor till andra platser. För dig som har en passion för systemutveckling och datorer passar detta yrket som handen i handsken för dig. Dina drömmar kan nu uppfyllas och du får ett arbete som du älskar.

Spelutveckling, webbdesign eller datorer

Inom områdena spel och webb är möjligheterna nästan oändliga. Man kan arbeta som till exempel 3D-grafiker, programmerare, spelutvecklare, testledare, webbdesigner eller webbredaktör. Man kan då skapa dator-, teve- eller mobilspel eller hjälpa till att utveckla dessa vidare. Man kan även skapa webbsidor för företag eller sprida information på nätet. Utöver detta finns det också arbete för de som istället vill hjälpa till med själva datorerna eller webben, istället för designen. Då finns möjligheter som drifttekniker, IT-arkitekt, nätverkstekniker, systemförvaltare eller som säkerhetsansvarig IT. Vilken inriktning du än valt så finns det många jobb var du än vill arbeta eller även om du hellre jobbar hemifrån. IT jobb i Stockholm, Malmö, Göteborg och andra storstäder är en mycket eftersökt bransch.

Utbildningen

För att jobba med IT behöver du en utbildning. Många väljer att gå teknik- eller naturvetenskapliga programmet på gymnasiet där du får de grundläggande kunskaperna om ämnet. Men även en 3-årig högskoleutbildning behöver du för att kunna söka ett kvalificerat jobb. Detta på grund av att det är ett sådant komplext arbete. Det vanligaste arbetsuppgifterna kan vara utveckling av programvara, system och hårdvara, datadrift, underhåll av system och utbildning av användare. Du kan även utbilda dig vidare efter din kandidatexamen för att komma högre upp på karriärstegen. Du kan klättra högt på stegen och komma långt inom denna bransch. Det finns alltid en utvecklingschans och jobbet blir aldrig tråkigt. Satsa därför idag och ta det första steget mot din dröm.

Din däckverkstad i alla väder

16 mar 2020

Hur många mil har du kört sedan senaste service? Börjar det bli dags för nya däck? Känner du dig osäker? Prata med mekanikerna på en kunnig verkstad så får du ut det mer av bilens alla delar.

Även om du har en fantastisk och väl fungerande bil är det några gånger per år du måste tänka till. Nu pratar vi inte om bilbesiktningen, utan om bytet av däck; sommar och vinter. Behoven av vinterdäck och inte minst av dubbdäck varierar naturligtvis beroende på var i landet du bor. Generellt gäller att om det är vinterväglag, ska du ha vinterdäck från första december till sista mars. Kolla med din lokala polismyndighet om du tycker att vintern är mild och det är oklart om det är tillräckligt mycket frost eller snö i dina trakter. Det är bra att vara förberedd och ligga steget före. Så kom in och kolla mönsterdjup, sprickor och annat som kan behöva åtgärdas. Däck åldras och det är tryggt att prata med någon som är expert. I de nordiska länderna vill många ha miljövänliga däck, med lågt rullmotstånd och lägre ljud. Hitta den perfekta lösningen för just dig och din bil.

Man håller på byta däck

Checka in däcken på hotell

Många bilägare tycker det är bökigt att förvara vinterdäcken hemma. Har man inte utrymme i förråd eller garage är det praktiskt att de kan lämnas in hos en däckverkstad med hotellverksamhet. Det görs i samband med däckbyte. På hotellet är de trygga och kommer undan solljus och annat som kan riskera att de åldras i förtid. Du bokar enkelt en tid för skifte av däcken, rullar in vid överenskommen tidpunkt och får allt fixat. Däck bör alltid förvaras liggande. Gärna i individuella påsar. Få upp dem från golvet och lägg på plankor eller pall.

Återkommande service

Alla bilar behöver en årlig översyn. Det ger en bild av hur motorn mår och om det finns behov av att justera något. I serviceboken anges vilka intervall som tillverkaren förespråkar. Gör upp en plan för just ditt fordon. Börja med att undersöka om du har optimerat däcken. Kanske tar åldern ut sin rätt och de behöver bytas ut? En snabb bedömning av specialiserade medarbetare kan ge säkrare och tryggare körning. Och längre livstid för hjulen du rullar på. Ta en stund och undersök hur bilen fungerar för dig, dina behov och vad som kan förbättras. Boka in dig där det finns kunskaper och erfarenhet som förenklar ditt liv som bilägare. Läs mer på denna sida: https://www.däckverkstadåkersberga.se

Ta körkort hos en trafikskola i Stockholm

13 feb 2020

Dags att ta tag i körkortet? När det väl är fixat behöver du aldrig mer bekymra dig. Ditt körkort är en tillgång för livet och är alltid bra att ha. Så ta kontakt med en trafikskola Stockholm!

En sak som alla upptäcker när de tagit körkort är att man inte förstår varför man inte ordnat detta tidigare. Om man sedan sköter sig och kör enligt de regler man fått lära sig kommer man att ha kvar körkortet livet ut. Ett körkort är oerhört praktiskt att ha, och i många fall är det också ett krav för att få ett arbete. Det kan också vara så att du av någon anledning behöver utöka ditt körkortsbehörigheter. Kanske krävs det att du ska ratta större och tyngre fordon. Kanske önskar du få körkort för motorcykel? Anledningarna är många och lösningen är enkel - kontakta en trafikskola i Stockholm!

Vad innehåller en körkortsutbildning idag?

För att du ska kunna få ett vanligt B-körkort måste du ha genomgått ett antal olika moment. Du behöver troligen ett antal körlektioner. Där får du med dubbelkommando och en erfaren trafiklärare som hjälp prova på bilkörning rent praktiskt. Att gasa, bromsa och växla. Allt eftersom läggs fler moment in och målet är att du ska ha provat på och blivit kompetent och säker på alla sorters situationer du kan träffa på som bilförare. Detta kan ta olika många lektioner för olika personer - men alla kan lära sig att köra bil! Den andra stora delen är teorikursen. Där ingår att lära sig vad alla trafikmärken betyder och hur lagar och regler ser ut idag. Idag finns teorikursen online och du kommer att kunna träna så mycket du önskar, hemma och överallt där du befinner dig. Riskettan och risktvåan är också obligatoriska moment för ett vanligt B-körkort.

Riskutbildningar

Riskettan är en teoretisk utbildning där man får ta del av kunskaper om riskbeteenden och liknande. Tillfälle för diskussioner och nyttiga lärdomar! Risktvåan försiggår på en speciell halkbana. Där får du träna under realistiska men kontrollerade förhållanden att köra på halt underlag. Mycket halt underlag! Också här finns en teoridel. Med rätt kunskaper i bagaget och en del träning kommer du att vara redo för uppkörning och körkort. En seriös och kompetent trafikskola tar hand om dig som elev och ser till att du känner dig trygg och säker innan det är dags för uppkörning. Sedan är körkortet ditt tillsammans med frihet under ansvar!

Letar du efter flyttfirma i Södertälje?

12 dec 2019

Ska du flytt från Södertälje, eller till Södertälje, eller bara i Södertälje? Oavsett hur flytten går, så kan man behöva anltia en flyttfirma i Södertälje. Många större flyttfirmor har flyttar som sker på olika håll i landet, så då spelar det egentligen ingen roll, var i landet som flyttfirman är. Om de flyttar åt en till Södertälje, så tar de på sig uppdrag från Södertälje till någon annan ort i landet och så vidare.

Vad är viktigt när man anlitar flyttfirma? Det lönar sig att leta upp en pålitlig och seriös flyttfirma. Så då kan man ta referenser av de flyttfirmor som finns tillgängliga där man bor, eller på den ort dit man ska flytta. De flesta flyttfirmor är ju vana att operera på stora ytor.

Börja med att googla "flyttfirma Södertälje"

Om man inte alls känner till någon bra flyttfirma kan man börja med att googla "flyttfirma Södertälje" för att få några förslag på sådana som arbetar med att flytta åt andra och som arbetar i Södertälje. Sedan kan man ta kontakt med några av dem och fråga dem om offert och kontrollera deras referenser. Många flyttfirmor erbjuder alla slags olika tjänster som man kan behöva; packning, hyra deras packlådor, flyttstädning, uppackning och så vidare. Vill man det, så kan man alltså välja vilken tjänst som man vill betala för och kanske utföra de andra tjänsterna själv, eller så vill man att flyttfirman tar hand om allt som finns att ta hand om i en flyttning.

Kontrollera ansvarsförsäkring

Innan man bestämmer sig är det bra att man kontrollerar så att de har den ansvarsförsäkring som behövs om det skulle hända något. Skulle något gå sönder, eller något annat hända, så ska man som kund, inte behöva stå för den kostnaden, det ska flyttfirman göra. Skulle någon slå sig och bli sjukskriven ska inte man som kund, behöva stå för sådant. Det ska flyttfirman göra.

Välj den med bäst referenser

När man sedan har kontrollerat referenser och att flyttfirman har egen ansvarsförsäkring så är det bara att välja den som har bäst referenser. Att ha goda referenser betyder mycket, eftersom man vill välja en flyttfirma som är seriös och som bryr sig om sina kunders ägodelar. Man vill ju inte att flyttfirman plötsligt åker iväg med alla ens tillhörigheter och säljer dem på någon underlig plats och man inte ser dem efter det. Man vill ha en pålitlig flyttfirma. Här kan du läsa mer en seriös flyttfirma i Södertälje här: flyttfirmasödertälje.nu.

Så blir du av med ”Skrotbilen” i Stockholm

12 okt 2019

Stockholm: Har din bil gett upp och inte vill rulla en meter till? Eller har du gett upp och inte vill lägga en krona mer på lagning? Då är det dags att skrota den – eller? Det finns ett par alternativ för dig med en skrotbil som du vill göra dig av med.

Auktoriserad bilskrot

Väljer du att skrota bilen ska den lämnas in hos en bilskrot. I Stockholm finns ett par skrotar som man kan dra bilen till för att lämna in den för skrotning. Kan du inte dra dit bilen själv erbjuder en del även hämtning av de gamla och/eller trasiga bilarna. Detta så länge som man har den inom Stockholm. Generellt är det gratis att lämna in bilen men önskas hämtning får ibland en viss avgift betalas till den bilskrot som hämtar bilen.

Kom ihåg att:

Ta med dig registreringsbeviset och legitimation. Ska du lämna in någon annans bil på skroten behöver du ha fullmakt från den personen.

Efter att du lämnat en bil på en bilskrot ska du få en del papper med dig som visar att du lämnat in bilen. Det är mottagarbevis, kvitto samt påskrivet registreringsbevis. Registreringsbeviset skickas in (vilket även kan ske digitalt) vilket ger information om att du inte längre äger detta fordon.

Sälj den

Du kommer knappast få mycket för en gammal skrotbil. Men varför inte sälja den till en bilhandlare istället och få några hundra istället för att betala för transporten till en bilskrot.

Det finns nämligen ett par bilhandlare (eller verkstäder) i Stockholm som valt att köpa ”alla bilar”. I reklamen är de noga med att påpeka att de verkligen köper allt. Självklart kommer prisnivån spegla kvalitén men ofta finns det delar som de kan ta tillvara på eller renovera upp. En rejält krockskadad bil är exempelvis inte värd att laga. Men samtidigt finns metall som kan återvinnas och delar av bilen som kan monteras bort och säljas på andrahandsmarknaden.

Att få bilen värderad brukar vara gratis. Problemet är att få bilen till de som eventuellt köper den. Men är det ett lite högre värde kan de även komma hem till dig för att titta. Börja med att skicka in bilder så kan de göra en preliminär bedömning.

Eller sälj den…

Det är bara att gå in på Blocket.se och söka under Stockholm och fordon för att se att många väljer denna väg för att bli av med sin gamla bil. Här säljs bilar som är avställda, krockskadade och i behov av stora reparationer. De köps av personer som ser potentialen att renovera upp dem och sälja dem vidare men även av de som vill komma åt reservdelarna och använda dessa på andra bilar. 

 

Så lyckas ni med er kontorsflytt till Stockholm

8 okt 2019

Är det dags för företaget att flytta till Stockholm? En företagsflytt är ett stort projekt, inte minst själva flytten av kontoret.

En flytt till Stockholm kan innebära stora fördelar för ett företag. Ett utökat nätverk, större närhet till kommunikationer både inom och utanför Sverige, ett större kundunderlag och så vidare. Visst är kontorshyrorna högre i Stockholm,särskilt om man vill ha kontoret någorlunda centralt, men vinsterna med en flytt till huvudstaden kan bli långt större än merkostnaderna den medför.

En flytt av företaget innebär rent fysiskt en kontorsflytt. Har företaget många anställda och ett stort kontor är det mycket som ska flyttas. Visst kan ni satsa på ny inredning till de nya lokalerna i Stockholm, men i och med att det tillkommer en hel del extra kostnader vid en flytt så är det i regel billigare att anlita en flyttfirma för att genomföra en flytt av hela kontoret.

Flyttgubbar lastar på kartonger vid kontorsflytt

En kontorsflytt kräver koordination

En flytt kräver alltid noggrann planering för att bli så lyckad som möjligt, och detta gäller inte minst vid en kontorsflytt. Det bästa är att anlita en flyttfirma i Stockholm, snarare än en i staden där man för närvarade huserar. Resorna för flyttfirman blir ju ändå lika många, och en flyttfirma i Stockholm, med vana av att köra i stan, är bättre lämpade att ta hand om flytten här.

Men kontorsflytten kräver också mycket annan planering, som till exempel uppsägning av gamla abonnemang och tecknande av nya. Administrationen kring en kontorsflytt är omfattande och ni bör avsätta tillräckligt med tid för det och låta flyttfirman sköta så mycket av de rent praktiska runt flytten, som packning.

Ska alla vara med och bestämma?

Vissa företag försöker få alla anställda engagerade i flytten, men det är inte alltid den bästa vägen att gå. Det är inte ens säkert att alla på företaget följer med till det nya kontoret, och de som ska flytta med kanske inte alls anser sig ha tid eller lust att planera en flytt.

Men det är ändå bra om alla anställda får varsin kartong till sina saker, så blir det lättare att komma i ordning på det nya kontoret. Packning av möbler och annat kan flyttfirman ta hand om.

Hitta bra kontorsflytt i Stockholm

Det finns många bra flyttfirmor i Stockholm som erbjuder hjälp med kontorsflytt, även från andra städer, och priserna är oftast låga. Det är dock viktigt att tänka på att ni för en kontorsflytt inte kan utnyttja RUT-avdraget, eftersom det bara gäller för privatpersoner som anlitar hjälp i sin egen bostad.

Det är bra om ni i god tid hör av er till ett urval flyttfirmor i Stockholm som verkar bra och som dessutom får bra kundomdömen på Google och reco.se. Utöver priset ska ni ta hänsyn till bemötandet, samt förstås se till att företaget ni väljer har F-skattsedel, ansvarsförsäkring och lämnar garanti på jobbet.

 

Mer information hittar du på https://www.kontorsflyttstockholm.com/

Sugen på att flytta utomlands?

7 okt 2019

Att flytta utomlands är tilltalande för många och visst finns det förståelse för att man väljer att göra så. Oavsett vad anledningen är; vissa flyttar för ett bättre, mer behagligt väder, andra för kärleken, några för pengarna – man kan få mer i plånboken i andra länder - och vissa flyttar utomlands för att studera eller arbeta. Det stora äventyret är, naturligtvis, också en lockelse. För att genomföra en flytt så finns emellertid en massa saker att tänka på och vi tänkte gå igenom några av dessa.

Det första steget är att kolla upp vad som gäller i det nya landet gällande exempelvis visum och arbetstillstånd. I och med att vi är med i EU så kan man flytta till – och arbeta i ett annat EU- eller ESS-land utan att ansöka om uppehålls- eller arbetstillstånd. Ska du bo i det landet i längre än tre månader så måste du anmäla din flytt till de lokala myndigheterna. Du bör även exempelvis skaffa bankkonto, försäkring och ett personnummer: detta för att snabbt kunna komma igång att arbeta – om det nu är det du tänkt dig att göra.

När du ska genomföra en utlandsflytt

Om flytten planeras till ett land utanför Europa – USA, Australien, Thailand och så vidare – så finns det andra regler och det är något som du måste läsa in dig på. Det gäller för övrigt oavsett var du ska flytta: Se till att läsa på rejält innan så att du inte får några överraskningar. Och, försök att förbereda så mycket som möjligt innan också. Man kanske kan tycka att den svenska byråkratin har långsamma kvarnar, men då har man heller inte sett hur motsvarande processer fungerar i exempelvis Spanien, Frankrike eller Portugal. Var beredd på att vänta och se till att ha alla papper i ordning.

Tips inför utlandsflytten

Vi tänkte samla några tips här nedan, men innan dess så ska vi peka på en viktigt sak att göra: kontakta Skatteverket. Den myndighet du ska kontakta först är Skatteverket; har du planer på att stanna längre än ett år i det nya landet så är det också en skyldighet att anmäla detta hos myndigheten i fråga. I och med att du anmäler flytten så kommer Skatteverket att registrera din nya adress och förmedla den vidare till andra myndigheter – Kommunen, Landstinget och SPAR (statens personuppgiftsregister) – samt vidare till banker och försäkringsbolag. Du kan anmäla din utlandsflytt till Skatteverket via en blankett – Flyttning till utlandet – som finns på deras hemsida.

Ditt svenska medborgarskap är fortfarande kvar i samband med att din flytt registreras. Om du ska flytta med barn som är under 18 år så krävs det båda vårdnadshavarnas underskrift på barnens flyttanmälan; om barnet är 16 år fyllda så kan hen sköta detta på egen hand. Se även till att kontakta Försäkringskassan angående din flytt. Här kan en utredning äga rum gällande dina förutsättningar avseende olika ersättningar och försäkringar. Ska du stanna i över ett år – och inte är utsänd av en svensk arbetsgivare – så kommer en avregistrering att ske från socialförsäkringen. Det är viktigt att veta.

Betalar jag skatt i Sverige eller utomlands?

Betalar jag skatt i Sverige eller i mitt nya hemland? Det är en fråga vars svar beror på omständigheterna kring din flytt. Du kan – av Skatteverket – bedömas som begränsat- eller obegränsat skatteskyldig. Bedömningen sker individuellt och vad gäller en begränsad beskattning så innebär det att du inte längre bor skattemässigt i Sverige och att du således – i och med detta – betalar skatt enbart för inkomster du tjänar i vårt land. Den andra bedömningen innebär att du betalar skatt i Sverige även för inkomster du tjänar utomlands. Det här kan komma som en överraskning för många och rådet är att ta kontakt med Skatteverket för att få full klarhet i vad som gäller i just ditt specifika fall och ärende.

Kan jag få svensk pension utomlands?

Många äldre flyttar utomlands och man gör detta av både bekvämlighets- och hälsoskäl – varmt klimat är skonsamt mot kroppen – och av skattemässiga skäl. Man kan, helt enkelt, få mer i plånboken om man väljer att bosätta sig i Portugal, Frankrike eller i Spanien. Den svenska pensionen betalas ut och hur stor del av den som slutligen hamnar i plånboken är något som sker via en bedömning av Pensionsmyndigheten. Det som krävs för att fortsatt få pension vid en utlandsflytt är att man årligen skickar in ett Levnadsintyg till myndigheten i fråga och där man genom denna visar att man fortfarande lever och ha hälsan.

Inkomstgrundad pension betalas ut oavsett var du bor, garantipension betalas ut om du bosatt dig i ett EU- eller ESS-land, i Schweiz eller i Kanada och ett levnadsintyg ska skickas årligen – det är de sakerna som man ska hålla koll på gällande pensionen.

Allmänna tips inför flytten

Du ska flytta utomlands? Vad roligt! Man ska aldrig ignorera det faktum att Sverige alltid ligger kvar och genom att resa – och flytta – så lär man sig om andra kulturer, man lär sig språk och man lär sig mycket om sig själv. Det är spännande och det är givande. Så länge man inser att man måste ordna olika praktiska saker så är en utlandsflytt verkligen att rekommendera. För att det ska bli så bra som möjligt så tänkte vi komma med några mer allmänna tips som kan underlätta ditt nya liv:

 • Var social. Det är lätt att isolera sig och sluta sig i den egna bubblan. Man ger upp mycket av sitt sociala liv i samband med en flytt. Vi mår bra av umgänge och rådet är att man försöker skaffa sig ett kontaktnät i det nya landet. Facebook och andra sociala medier har ofta grupper som man kan ansluta sig och delta vid olika träffar. Att spela golf eller något annat kan också knyta en del kontakter. Det finns säkerligen även andra svenskar som kan hjälpa dig att komma på fötter.
 • Lär dig språket. Språket är ofta nyckeln som låser upp den sociala dörren. Försök att träna på det nya språket - enbart några fraser, ord och meningar gör skillnad! - och använd de fina hjälpmedel som idag finns på exempelvis internet för att snabbare komma igång. Att tala språket är inte ett måste, men det visar en vilja att acklimatisera sig och det uppskattas nästan alltid.
 • Var nyfiken. Sverige är tryggt i och med att du vet hur allt fungerar. Var dock försiktig med att hela tiden använda Sverige som en referens. Det är tröttsamt och det kan leda till konflikter. Allt är inte bättre i Sverige - det är bara annorlunda. Gilla läget och lär dig om den nya kulturen, lär dig att uppskatta olikheterna och var nyfiken på det nya!

Sugen på att läsa mer om utlandsflytt? Klicka då på denna länk: https://www.utlandsflytt.net.

Lackering efter trafikskada

5 okt 2019

Det är så tråkigt när olyckan är framme. Du kanske har råkat backa in i en stolpe i ett parkeringsgarage eller så har du varit med om en krock där din bil har fått någon form av skada som även påverkar lacken.

Efter kontakt med försäkringsbolaget så är det förstås dags att boka in bilen hos en firma som sysslar med lackering i Stockholm för att få problemet åtgärdat. Enklast är förstås om du kan hitta en verkstad som både återställer plåten och utför själva lackarbetet. Det brukar gå snabbare att få arbetet gjort på en och samma gång. 

Vissta försäkringsbolag har krav på att du använder dig av dersas partners, medan andra låter dig fritt välja lackverkstad förutsatt att de åtgärdar skadan till en rimlig penning.

Underarbetet är A och O

För att man ska få ett bra resultat efter en skada så är det väldigt viktigt att man är noga med underarbetet. Först måste förstås plåten bearbetas så att den är helt slät igen. Därefter måste man avlägsna tillräckligt stora ytor för att få en sömlös övergång från originallacken till den yta som ska lackas om.

Här krävs alltså noggrann slipning och därefter grundfärg som får torka in orentligt innan man applicerar alla nya lager av färg och klarlack. Gäller det en lite äldre bil så kan man behöva ta fram en specialblandad färg istället för att använda originalnyansen för att åstadkomma en färg som är jämn hela vägen då originallacken troligtvis har blivit solblekt.

Kontrollera efteråt

Kontrollera alltid efteråt att arbetet är väl utfört. Kan du själv inte så mycket om bilar och lack så kan du till exempel ta bilen till en annan bilverkstad eller så känner du kanske någon som själv håller på med bilar och lack som kan ta en titt. 

Det är viktigt att allt är jämnt, utan blåsor eller knottror och att klarlacken ligger sömlöst mot de delar som inte påverkats av skadan för att du ska kunna vara säker på att jobbet håller i längden.

Vem betalar resor vid umgänge?

3 okt 2019

Vad händer om ett barn som bor hos den ena föräldern ska träffa sin andra förälder - vem betalar resor vid umgänge och finns det något som säger att dessa resor överhuvudtaget behöver äga rum?

Många tror att en vårdnadstvist som slutar med att den ena föräldern tilldelas ensam vårdnad innebär att den andre föräldern får en ytterst perifer roll. Det stämmer inte riktigt. Den föräldern är inte längre beslutsfattare i frågor som rör barnets framtid - skola, sjukvård och så vidare - men hen är fortfarande en del av barnets liv. I Sverige har vi något som kallas umgängesrätt. Även om man förlorar vårdnaden så har man fortfarande rätt till umgänge med sitt barn - ett barn äger rätten att umgås med båda sina föräldrar och det är något som måste respekteras.

Resor då? Ja, vad händer egentligen om föräldrarna bor i olika städer - till och med länder - och barnet ska besöka exempelvis pappan. Vem är det som står för kostnaden - är det mamman som vårdnadshavare eller är det pappan som ska betala för resorna? Grundprincipen är att det är pappan som ska betala; det vill säga den förälder som barnet ska besöka är den som står för omkostnader i samband med resan.

Kvinna leker med litet barn med klossar och nallebjörn

Den ekonomiska situationen avgör

Frågan är långt ifrån svart eller vit. Svaret ovan är nämligen något som kan variera. Den egna ekonomin är avgörande kring om man ska betala kostnaden för resa för umgänge med sina barn. Det kan konkret innebära att man saknar ekonomiska medel och att den andre föräldern i och med detta är den som får betala.

Om, i det här fallet, mamman har ett större ekonomisk överskott så ska hon också betala för resorna. Vanligt är annars att man delar på kostnaderna och betalar efter egen förmåga.

I och med att det handlar om skilsmässa och vårdnadstvist så kan detta dock innebära att kommunikationen är bristfälligt och att denna fråga således kan bli väldigt laddad. Rådet - i sådana lägen - är att man kontaktar mer professionell hjälp för vägledning. En jurist inom familjerätt kan säkerligen hjälpa till att ta saken vidare och förmedla kontakter med rätt myndigheter.

Umgängessabotage är allvarligt

Ponera att vårdnadshavaren de facto har ett tydligt ekonomisk överskott medan umgängesföräldern saknar ekonomiska medel att betala för resor i samband med umgänget. Kan det då bli tal om att vårdnadshavaren begår ett brott mot umgängesrätten om hen vägrar att betala?

Ja, det finns något som kallas för umgängessabotage och detta är ganska allvarligt. Om man medvetet förstör umgänget mellan den andra föräldern och barnet så kan detta komma att straffa sig. Just umgängessabotage är en relativt vanlig orsak till varför en förälder förlorar vårdnaden i samband med en vårdnadstvist och det bör man ha i beaktning.

Förvisso handlar det om ett ganska brett spektrum då man talar om umgängessabotage - allt från att baktala den andra föräldern till att inte hämta/lämna på utsatt tid (upprepade gånger - systematiskt) räknas in. Att vägra betala resor i samband med umgänge kan definitivt göra det. Man ska alltid respektera umgängesrätten. Även om man själv har svårt att komma överens med sin forna partner så måste barnen fortfarande träffa honom/henne. Även de har rätt till en relation.

Hur man hittar rätt bostad i storstan

2 okt 2019

Har du bestämt dig för att köpa en ny bostad i Stockholm? Det är mycket att tänka på och man ska inte gör något förhastat. Hur stort behöver du och var vill du bo? Stockholm är stort och i storstockholm bor omkring 2 miljoner människor och det finns ett boende för alla smaker.

Inledningsvis måste man undersöka med banken hur mycket man får låna och man inte ska sälja en annan bostad. Man behöver i regel betala en kontantinsats på runt 10-15 % av bostadens värde. 

Lägenhet eller villa

Beroende på storlek på hushållet och vilka önskningar man har går det att välja bland stora och små bostäder i olika stadsdelar. Kanske vill man bo i lägenhet nära pulsen och affärer och restauranger. Eller så går tankarna åt att flytta en bit från city i en mysig villaförort.

Har man barn måste man undersöka vilka förskolor och skolar som ligger nära och vilket rykte dessa har. Ligger den kommande bostaden på lagom avstånd från arbetsplatsen?

Ta kontakt med en mäklare

När du eller familjen kommit fram till vad / ni söker är det dags att kontakta en bostadsmäklare och ställa alla frågor ni har. Mäklaren kommer att förmedla ett antal ledig objekt som skulle passa enligt dina behov och budget. När du hittat ett eller flera lämpliga objekt är det dags för visning. Ett tips är att gå på flera visningar gärna i olika områden och jämföra för- och nackdelar.

Man lär sig också hur det går till ju mer fler visningar man går på och vilka fallgropar man ska akta sig för. Man lär sig snabbt vad man ska titta på när det gäller planlösningar och annat praktiskt.

Budgivning

När man hittat ett boende som faller familjen i smaken så ska du anmäla ditt intresse hos mäklaren. Skulle du ha sån tur att det inte någon mer som är intresserad kan du köpa den direkt för utgångspriset. Men ofta är det flera som är intresserade kommer saken avgöras genom budgivning.

Det vanligaste är så kallad öppen budgivning då man kan se alla inkomna bud tillsammans med säljaren och alla andra budgivare. När budgivningen är avslutad kommer mäklaren att upprätta  en så kallad budgivarlista som innefattar alla inkomna bud med exekt tidpunkt och alla budgivarnas namn och kontaktuppgifter. Denna lista får både säljaren som till köparen.

Letar du efter en duktig och erfaren mäklare i Täby? Här kan du läsa mer om hur det går till när man ska köpa och sälja lägenheter och villor: https://www.maklarringen.se/maklare/taby.

Frihet med körkort

1 okt 2019

När man flyttat till en ny stad är det mycket som ska upptäckas. Vad passar bättre än att göra det med en bil? Har du inte körkort så är det dags att skaffa det så fort som möjligt.

Det allra enklaste och snabbaste sättet att ta körkort är att ta en intensivutbildning på en körskola. Då får man på några veckor lärarledd teoretisk och praktisk utbildning med som innehåller allt man behöver för att få det efterlängtade körkortet i sin hand. Självklart är det inte gratis utan kostar en slant. Men det kan vara värt det då man vet att man får lära sig allt om bilkörning och teori av en utbildad och erfaren trafiklärare. 

Körkortstillstånd

Det första man behöver, oavsett man tänker sig ta körkort i körskola eller privat, är att söka ett körkortstillstånd. För att få ett körkortstillstånd måste man vara minst 16 år och genomgå ett syntest hos en optiker och fylla i en hälsodeklaration. Man ansöker om ett körkortstilsstånd på Transportstyrelsens webbsida. 

Obligatoriska utbildningar

Alla som ska ta körkort måste genomgå två stycken teoretiska utbildningar som heter Riskettan och Risktvåan. Båda utbildningarna kostar pengar. Risktvåan är en uppdaterad version av den tidigare halkbanan som nu har  utökats med en teoretisk del om riskerna med olika väglag och hur man ska anpassa körningen efter det. Sedan är det en praktisk del, där man under ordnade former på en träningsbana får köra på olika hala underlag i olika hastigheter. Man lär sig att det är A och O hur fort man kör bilen för att kunna parera sitt fordon och inte tappa kontrollen. Man får såklart även lära sig hur man ska agera om bilen tappar fästet.

Riskettan

Detta är en teoretisk utbildning som berör olika riskfaktorer i trafiken. Man får lära sig om alkohol, droger, stress, trötthet och liknande och hur farligt det är i trafiken. Det är ofta någon av dessa faktorer som orsakar allvarliga olyckor i trafiken, eftersom dagens bilar har blivit mycket säkrare än tidigare generationers dito.

Teoriprovet 

För att få boka in en uppkörning måste man ha gjort och fått godkänt på ett teoretiskt prov. Provet innehåller 70 frågor, där man nåste få minst 52 rätt, och man har 50 minuter på sig.

Kunskapsprovet inenhåller fem områden som är fordonskännedom och manövrering,  miljötrafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar.

Har du tänkt att ta körkort på en körskola i Stockholm? Läs mer och boka här: https://www.körskolastockholm.biz.

← Äldre inlägg