Hitta jobb i Stockholm – tre tips

Många från de lite mindre städerna i Sverige flyttar gärna till Stockholm idag. Urbaniseringen går i en rasande fart. Med många människor på en plats, så som det ser ut i Stockholm, finns också stora möjligheter att hitta ett jobb man trivs med. För många är dock arbetsmarknaden hård. De som kanske främst upplever detta är ungdomar, nyanlända och äldre människor strax innan pensionen. Dock finns det jobb att få, och chanserna att få det ökar om man vet var man ska leta. Om du söker jobb i Stockholm, eller planerar att börja göra det, kan dessa tips hjälpa dig på vägen.

Gå till ett bemanningsföretag

Bemanningsföretag är ett alternativ för många, framför allt utlandsfödda och ungdomar. Hälften av dem som är anställa i ett bemanningsföretag är under 34 år, och andelen utlandsfödda är ungefär dubbelt så stor som den är på arbetsmarknaden generellt sett.

Bemanningsföretag har fått både ris och ros av allmänheten. När det gjordes lagligt för privata aktörer att förmedla arbetskraft på det här viset, möttes de först av starka protester. Debatterna kring bemanningsföretag har dock inte slutat än. Snarare har det delat in allmänhet och tyckare i två läger – vissa tycker att det är jättebra, andra tycker inte alls det är det.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är dit de flesta går när de söker jobb. Går man till arbetsförmedlingen får man ett personligt mottagande och hjälp med att skriva CV och personligt brev. Just att skriva CV och personligt brev kan vara svårt för många och då kan vissa myndigheter eller organisationer, inklusive just arbetsförmedlingen, hjälpa till med det. Du som är nyanländ kan dessutom få stora delar av din lön subventionerad av staten – på så vis är anskaffning av personal förenat med lägre risker för företagarna.

Samtidigt har arbetsförmedlingen mött viss kritik från allmänheten. Vissa menar att de är ineffektiva, och att det går fortare att hitta jobb någonstans. Samtidigt har många fått jobb genom arbetsförmedlingen ganska fort. Det bästa är förmodligen att helt enkelt besöka myndigheten och bilda dig en egen uppfattning.

Sök på nätet

På nätet finns en rad olika portaler som listar jobbannonser. Dessa kan hittas enkelt med hjälp av valfri sökmotor på internet. Även arbetsförmedlingens annonser finns att hitta på internet.

En fördel med att använda sig av dessa portaler är att de har filtreringssystem och sökfunktioner som gör det mycket enkelt att hitta just de jobb som du är intresserad av. Till exempel brukar du kunna söka efter stad och bransch samtidigt. Termer som ”brandman Stockholm” eller ”försäljare Stockholm” kommer sannolikt att ge dig en mängd relevanta jobb att söka.

Lycka till med jobbsökandet!