Vilka stadsdelar gäller i Stockholm?

 

Stockholm är en stad där varje stadsdel präglas av vilka som bor där och har så gjort genom alla år. Naturligtvis så är det lätt att falla in i fällor där man enbart pekar på stereotyper – men faktum är att många personer drar sig till den stadsdel där de boende har liknande inställning till livet som man själv har.

Därmed inte sagt att alla har råd. Som vi berört tidigare – det är få förunnat att kunna köpa en bostad i Stockholm och ser man till de bostäder som är till salu innanför tullarna så är det av naturliga skäl än färre som har den möjligheten. Vi tänkte av den anledningen snabbt gå igenom tre stadsdelar som ligger innanför tullarna i Stockholm – vad de är kända för, om det finns något utmärkande och så vidare – innan vi går på några områden som är heta; men som ligger utanför själva stadskärnan: Låt oss börja med tre kända stadsdelar.  

Östermalm: Stadsdelen som är för de lite mer bemedlade i Stockholm. Äldre fastigheter, fina våningar och historiens vingslag vartän man vänder sig. På Östermalm så kan man slappna av, här finns inga högljudda nattklubbar och vill man ha det så ligger Stureplan bara en  kortare promenad bort. Närheten till Djurgården, Gärdet och de fina promenadstråken är ytterligare en aspekt som tilltalar många. Var drar man då gränsen för Östermalm? Enligt Jan Guillou så ska man kunna se Oscarskyrkan från sin bostad för att räknas som en äkta Östermalmsbo. Enligt staden så dras dock linjen med lite bredare avstånd än så; i väster till Birger Jarlsgatan, Oxienstjernsgatan, Vallhallavägen och med en linje från Djurgårdsbrunnsviken till Nybroviken. Sevärdheter: Oscarskyrkan, Strandvägen och Karlaplan.

Södermalm: På Söder (som det heter i folkmun) finns en lite annorlunda atmosfär och personer som bor här är ofta lite mer avslappnade till livet (utåt sett åtminstone). Från Slussen i Norr till Skanstull så har generationer Södermalmsbor utvecklat en lite Happy-Go-Lucky-stil och givet är att man håller på ett lag i synnerhet: Hammarby IF. Det är här som det i många avseenden händer; det finns intressanta klubbar, det finns fina restauranger och det finns ett klientel som vågar testa olika saker. Ungdomar blandas med äldre arbetare och priserna för bostäder är väldigt höga. Saker att se på Söder: en promenad på Götgatan rekommenderas och likaså några timmars häng vid Nytorget. En rolig stadsdel att besöka för den som är sugen på lite udda shopping.

Vasastan: Vad räknas som Vasastan? Därom tvistar de lärde och i synnerhet så gör man det i dagsläget då stadsdelen räknas som extremt attraktivt och där priserna för bostäder ständigt slår nya toppnoteringar. Skriver en mäklare Vasastan i anslutning till ett objekt så blir priset också lite högre. Men; att skilja ”Vasastan” från Vasastan är enkelt och du gör det genom att kolla postnumret. Här bör det börja med 113 för att det verkligen ska räknas. En spännande stadsdel där mycket händer; här finns nattklubbar, restauranger, härlig shopping  och där ett blandat klientel bor. Området är mycket centralt beläget och priserna blir av den anledningen också därefter. Sevärdheter: Stockholm Stadsbibliotek (Gunnar Asplund i sitt absoluta esse).

stockholm

Stockholm har heta områden utanför tullarna

Det finns några områden i Stockholm som räknas som hetare än andra – och som alltid har gjort så, något som påverkar priserna för bostäder just där. Vi kan här nämna exempelvis det mysiga området Gröndal och det hippa Aspudden som typiska områden där en besökare skulle häpna över prisnivån. Desss områden ligger nämligen relativt långt ifrån själva centrum – i Gröndals fall så är det mer att området i sig är ganska svårtillgängligt sett ur en logistisk synvinkel – men trots det extremt dyra.

Gröndal och Aspudden kommer vi därför att utelämna och istället ska vi fokusera på några områden som, så att säga, är lite på gång och där priserna förvisso är höga; men där de fortfarande är överkomliga (med stockholmsmått mätt). Vi kör igång genom att säga: ska du flytta till Stockholm – se över dessa områden:

Årsta: Årsta ligger så nära Södermalm man kan komma och det är väldigt lätt att ta sig in till staden. Man saknar tunnelbana (något som inte bara är negativt) och har istället väldigt många bra förbindelser genom både buss och tvärbana. Årsta Torg är Sveriges första förortstorg och är K-märkt. Ett mysig område där närheten till vatten, grönområden och stadens puls runt knuten gjort att många barnfamiljer börjat flytta in. Många restauranger finns och bland dessa kan nämnas Palmyra Kebab som räknas som nummer ett i Stockholm. Ett måste!

Fredhäll. Påminner om Årsta på många sätt (främst genom närheten till stan) och är en bortglömd stadsdel (där man dock kunnat se en rejäl prisökning under senare år) . Närhet till vatten, härliga promenadstråk och riktigt bra kommunikationer. Även Kristineberg räknas som up-and-coming.

Frösunda: Vi nämnde Aspudden och Frösunda är att räkna som lite av en kopia av den orten. Trevlig shopping, spännande mat och med en närhet till många större arbetsplatser är tilltalande med Frösunda.