Kända byggnader i Stockholm

I Stockholm finns flertalet kända byggnader – vissa mer spektakulära än andra. Vissa är äldre, vissa är nyare. Här är några av de byggnader som nästan alla stockholmare, och många svenskar från andra delar av landet, har någon form av relation till.

Globen

En av de mest känd byggnaderna i landet. Den arkitekten, eller snarare arkitekterna (ritades av Berg Arkitektkontor AB), kan stoltsera med att de har byggt världens största sfäriska byggnad. Globen invigdes för över 25 år sedan, 1989, och är idag plats åt mängder av evenemang, bland annat inom sport och musik.

Som om inte byggnaden i sig vore nog, lades år 2010 till en detalj som enligt byggarna inte finns någon annanstans i världen – Globens Skyview. Längs Globens runda väggar kan man åka i en liten gondol som förs uppåt av en lift. Väl uppe på toppen har man en minst sagt slående utsikt (130 meter över havet).

Hötorgsskraporna

Hötorgsskraporna, Hötorgshusen, De fem trumpetstötarna, Sveavägens höghus – kärt barn har många namn. De här symboliska byggnaderna stod klara 1966 efter att bygget pågått i 11 år. Planerna började dock långt tidigare än så – redan 1945. En arkitekt vid namn Sven Markelius fick då i uppdrag att göra stadsplaner för området vid de östra delarna av Sveavägen. Sven var dock inte den enda arkitekten som var inblandad – Paul Hedqvist och Tage William-Olsson var två andra.

Sven blev senare stadsplanedirektör i Stockholm, och gjorde planer för hur nedre Norrmalm skulle se ut. Många andra förslag fanns. Bland annat fanns det ett förslag om att bygga hela nio stycken höghus med 30 våningar vardera. Resultat vet vi dock, och det är något som i princip alla stockholmare är bekanta med. Idag finns här mestadels kontor.

Kaknästornet

Kaknästornet är Stockholms läns högsta byggnad. Inklusive masten har det en höjd på hela 170 meter. Räknar man istället till tornet är det 155 meter. Arkitekterna Hans Borgström och Bengt Lindroos, kan stoltsera med att även lagt grunderna till Stockholms läns högst belägna café och restaurang.

Kaknästornet är idag en stor turistattraktion. Varje år kommer tiotusentals besökare hit. De allra flesta åker upp i tornet för att beundra utsikten. Väl upp ser man nästan alla delar av Stockholm – åtminstone i alla väderstreck.

Stadshuset

En av de mest kända byggnaderna i Stockholm. Ragnar Östberg fick här uppdrag att rita en, för tiden, mycket påkostad byggnad. Bygget tog 15 år att fullborda och invigdes den 13:e juni 1923, till minnet av Gustav Vasas intåg i Stockholm som troddes ha skett 400 år innan. Senare skulle man dock inse att Vasas intåg i själva verket skedde en dag senare, den 14:e juni.

Stadshuset är inte minst känt för nobelpriset, som delas ut här. Varje år samlas politiker, kungligheter, vetenskapsmän, författare och fler för att närvara vid ceremonin. Stockholms stadshus är även där stadens fullmäktige sammanträder.

stadshuset stockholm

Mer läsning om modern arkitektur i Stockholm finns här