Vacker stuckatur - fem byggnader i Stockholm

stuckatur

Det var under 1800-talet som stuckatur växte i popularitet. Trenden startade i Sydeuropa men tog sig snart till Sverige vilket kan ses i byggnader från det århundradet. Bland de som är öppna för offentligheten hittas de flesta i Stockholm. Är du intresserad av stuckatur kan besök ske på dessa platser:

Nationalmuseum

Konglig Museum instiftades 1792 men byggnaden där museet ligger idag byggdes klart 1866. På grund av stora behov av renoveringar stängdes det 2013 för att sedan öppna 2018. Under renoveringen var konstutställningen utspridd i andra lokaler i Stockholm men även i andra delar av Sverige.

Det var en mycket stor renovering som bland annat skapade mer utställningsytor, bättre tekniska förutsättningar och mer ljusinsläpp. Eftersom det var en stor och pampig byggnad på 1800-talet (vilket det fortfarande är) är det inte oväntat att det finns mycket fin stuckatur. Det är även något som bevarats inom renoveringen.

Grand Hotell

Grand Hotell är ett av de femstjärniga hotell som finns i Stockholm. Hotellet byggdes 1874 och sedan dess har man förvärvat tre ytterligare byggnader år 1889, 1909 och 2004. Hotellet är öppet dygnet runt och den historiska känsla som alla Grand Hotell har finns minst sagt även här. Man har bevarat historiska element och därmed även stuckatur.

Redan från början valde man att ha mycket hög standard vilket bäddade för att de fick första nobelmiddagen 1901. Nu är inte festen där längre men många av gästerna till festen väljer att bo på det historiska Grand Hotell.

Sturebadet

Sturebadet bör vara Stockholms mest kända inomhusbad. Det grundades av Carl Curman som då hade målet att ge bättre hälsa åt många stillasittande kontorsarbetare. Badhuset vid Malmtorgsgatan öppnades först varpå Sturebadet sedan fick bli nästa badhus att öppna.

Då badet byggdes i slutet av 1800-talet (1885) var det inte oväntat antika förebilder som låg bakom inredning. Därmed fanns även en hel del stuckatur. Men badet brann 1985 och byggdes sedan upp i något moderna tappning.

Kungliga Operan

Kungliga Operan i Stockholm har anor från 1773 i och med att Stora Bollhuset byggdes. Däremot byggdes nya operahuset 1792 vilket fick stå i hundra år till det revs 1892.  År 1898 kunde så nya operahuset, Oscarianska operahuset, invigas. Här finns mycket av klassisk 1800-tal med inte minst den pampiga guldfoajen och en mycket stor ljuskrona. Men även detaljerna finns här som stuckatur och spegelbeklädda väggar.

Överlag är det relativt vanligt med stuckatur i byggnader från 1800-talet. Det är däremot inte alla som är öppna för allmänheten vilket de ovan är.

 

 

7 May 2019