Sugen på att flytta utomlands?
Att flytta utomlands är tilltalande för många och visst finns det förståelse för att man väljer att göra så. Oavsett vad anledningen är; vissa flyttar för ett bättre, mer behagligt väder, andra för kärleken, några för pengarna – man kan få mer i plånboken i andra länder - och vissa flyttar utomlands för att studera eller arbeta. Det stora äventyret är, naturligtvis, också en lockelse. För att genomföra en flytt så finns emellertid en massa saker att tänka på och vi tänkte gå igenom några av dessa.
Det första steget är att kolla upp vad som gäller i det nya landet gällande exempelvis visum och arbetstillstånd. I och med att vi är med i EU så kan man flytta till – och arbeta i ett annat EU- eller ESS-land utan att ansöka om uppehålls- eller arbetstillstånd. Ska du bo i det landet i längre än tre månader så måste du anmäla din flytt till de lokala myndigheterna. Du bör även exempelvis skaffa bankkonto, försäkring och ett personnummer: detta för att snabbt kunna komma igång att arbeta – om det nu är det du tänkt dig att göra.
Om flytten planeras till ett land utanför Europa – USA, Australien, Thailand och så vidare – så finns det andra regler och det är något som du måste läsa in dig på. Det gäller för övrigt oavsett var du ska flytta: Se till att läsa på rejält innan så att du inte får några överraskningar. Och, försök att förbereda så mycket som möjligt innan också. Man kanske kan tycka att den svenska byråkratin har långsamma kvarnar, men då har man heller inte sett hur motsvarande processer fungerar i exempelvis Spanien, Frankrike eller Portugal. Var beredd på att vänta och se till att ha alla papper i ordning.
Tips inför utlandsflytten
Vi tänkte samla några tips här nedan, men innan dess så ska vi peka på en viktigt sak att göra: kontakta Skatteverket. Den myndighet du ska kontakta först är Skatteverket; har du planer på att stanna längre än ett år i det nya landet så är det också en skyldighet att anmäla detta hos myndigheten i fråga. I och med att du anmäler flytten så kommer Skatteverket att registrera din nya adress och förmedla den vidare till andra myndigheter – Kommunen, Landstinget och SPAR (statens personuppgiftsregister) – samt vidare till banker och försäkringsbolag. Du kan anmäla din utlandsflytt till Skatteverket via en blankett – Flyttning till utlandet – som finns på deras hemsida.
Ditt svenska medborgarskap är fortfarande kvar i samband med att din flytt registreras. Om du ska flytta med barn som är under 18 år så krävs det båda vårdnadshavarnas underskrift på barnens flyttanmälan; om barnet är 16 år fyllda så kan hen sköta detta på egen hand. Se även till att kontakta Försäkringskassan angående din flytt. Här kan en utredning äga rum gällande dina förutsättningar avseende olika ersättningar och försäkringar. Ska du stanna i över ett år – och inte är utsänd av en svensk arbetsgivare – så kommer en avregistrering att ske från socialförsäkringen. Det är viktigt att veta.
Betalar jag skatt i Sverige eller utomlands?
Betalar jag skatt i Sverige eller i mitt nya hemland? Det är en fråga vars svar beror på omständigheterna kring din flytt. Du kan – av Skatteverket – bedömas som begränsat- eller obegränsat skatteskyldig. Bedömningen sker individuellt och vad gäller en begränsad beskattning så innebär det att du inte längre bor skattemässigt i Sverige och att du således – i och med detta – betalar skatt enbart för inkomster du tjänar i vårt land. Den andra bedömningen innebär att du betalar skatt i Sverige även för inkomster du tjänar utomlands. Det här kan komma som en överraskning för många och rådet är att ta kontakt med Skatteverket för att få full klarhet i vad som gäller i just ditt specifika fall och ärende.
Kan jag få svensk pension utomlands?
Många äldre flyttar utomlands och man gör detta av både bekvämlighets- och hälsoskäl – varmt klimat är skonsamt mot kroppen – och av skattemässiga skäl. Man kan, helt enkelt, få mer i plånboken om man väljer att bosätta sig i Portugal, Frankrike eller i Spanien. Den svenska pensionen betalas ut och hur stor del av den som slutligen hamnar i plånboken är något som sker via en bedömning av Pensionsmyndigheten. Det som krävs för att fortsatt få pension vid en utlandsflytt är att man årligen skickar in ett Levnadsintyg till myndigheten i fråga och där man genom denna visar att man fortfarande lever och ha hälsan.
Inkomstgrundad pension betalas ut oavsett var du bor, garantipension betalas ut om du bosatt dig i ett EU- eller ESS-land, i Schweiz eller i Kanada och ett levnadsintyg ska skickas årligen – det är de sakerna som man ska hålla koll på gällande pensionen.
Allmänna tips inför flytten
Du ska flytta utomlands? Vad roligt! Man ska aldrig ignorera det faktum att Sverige alltid ligger kvar och genom att resa – och flytta – så lär man sig om andra kulturer, man lär sig språk och man lär sig mycket om sig själv. Det är spännande och det är givande. Så länge man inser att man måste ordna olika praktiska saker så är en utlandsflytt verkligen att rekommendera. För att det ska bli så bra som möjligt så tänkte vi komma med några mer allmänna tips som kan underlätta ditt nya liv:
- Var social. Det är lätt att isolera sig och sluta sig i den egna bubblan. Man ger upp mycket av sitt sociala liv i samband med en flytt. Vi mår bra av umgänge och rådet är att man försöker skaffa sig ett kontaktnät i det nya landet. Facebook och andra sociala medier har ofta grupper som man kan ansluta sig och delta vid olika träffar. Att spela golf eller något annat kan också knyta en del kontakter. Det finns säkerligen även andra svenskar som kan hjälpa dig att komma på fötter.
- Lär dig språket. Språket är ofta nyckeln som låser upp den sociala dörren. Försök att träna på det nya språket - enbart några fraser, ord och meningar gör skillnad! - och använd de fina hjälpmedel som idag finns på exempelvis internet för att snabbare komma igång. Att tala språket är inte ett måste, men det visar en vilja att acklimatisera sig och det uppskattas nästan alltid.
- Var nyfiken. Sverige är tryggt i och med att du vet hur allt fungerar. Var dock försiktig med att hela tiden använda Sverige som en referens. Det är tröttsamt och det kan leda till konflikter. Allt är inte bättre i Sverige - det är bara annorlunda. Gilla läget och lär dig om den nya kulturen, lär dig att uppskatta olikheterna och var nyfiken på det nya!
Sugen på att läsa mer om utlandsflytt? Klicka då på denna länk: https://www.utlandsflytt.net.
Andra inlägg
- Lägenhetshotell i Arlanda ger dig fler möjligheter
- Markiser Stockholm - är det en bra investering?
- Laddstation i Stockholm lockar köpare till din BRF
- Så får du veta vilken arkitekt Stockholm rekommenderar
- Din målare i Stockholm
- Trafikskola i Stockholm – för dig som vill kunna köra bil i nödfall
- Paintball i Stockholm – den perfekta kombinationen
- Slipp stressen och lämna bort flyttstädning i Stockholm
- Snabb och säker trädfällning i Stockholm
- Badrumsrenovering med hemmaspa i Bromma