Markiser under sommaren i Stockholm

Stockholm har under senare år börjat tillåta allt fler uteserveringar och där man tidigare var lite väl stelbent i hållningen har nu allt fler tillstånd delats ut. Något som naturligtvis enbart är positivt då en restaurang- eller cafeägare dels kan rymma fler människor och därmed tjäna mer pengar och dels också ger gästerna en chans att kunna sitta ute i en trevligare atmosfär. Det har naturligtvis alltid funnits uteserveringar i Stockholm; skillnaden nu är att de mindre serveringarna ligger jäms med gatorna och kanske erbjuder fyra-fem bord som ligger bredvid varandra.

Man minimerar alltså gångytan för att en uteservering ska få plats och detta och för att den där mysiga, intima atmosfären ändå ska kunna ges gästerna använder man sig ofta av markiser. Just markiser är för en restaurangägare lite av en måste under sommaren; dels så visar de hur stor yta man har och dels så ger de också svalka och skugga till gästerna – något som framförallt är bra för de som äter något.

Om man tänker sig hur vi beskrev en modern uteservering i Stockholm – den som löper jäms med trottoaren så ser man att markiser på en sådan är väldigt långsmala, medan man ser att markiser på en större uteservering ofta är både breda och långa och det tar oss till nästa fråga. Vilket val av markiser ska man som restaurangägare göra och hur får man till en exakt storlek?

Skräddarsy markiser i Stockholm

Att man som restaurangägare med en mindre eller större uteservering använder sig av markiser är av värde sett ur flera perspektiv och det främsta handlar om att man slipper en permanent lösning; en lösning som ofta skulle innebära bygglov och därmed ett malande i våra byråkratiska kvarnar. Nummer två är att markiser är lättskötta och går att veva in med hjälp av ett enkelt knapptryck så fort den första regndroppen landar på marken. Där har vi alltså fördelarna – men om vi återgår till kärnfrågan vi hade ovan så kan vi ge svaret här: markiser skräddarsys helt efter vilka behov man har i Stockholm.

Det är egentligen bara att först kontakta en återförsäljare och därefter låta en av dennes installatörer genomföra en provmätning. Vid en sådan så är det extremt viktigt i Stockholm att man mäter avstånd till trottoaren – det vill säga så att den inte blir skrymmande och i vägen. Dessutom måste man också se till att den markis- eller de markiser man beställt också fyller en funktion i att skydda gästerna från solen – något som ju får ses som det primära. Därefter väljer man färg på markisen, man väljer om man kanske vill ha en logga på och man får sedan sina markiser helt anpassade efter sina- och sin restaurangs behov.

Att Stockholm börjat tillåta även mindre, mer spartanska, uteserveringar är ett väldigt bra tecken – att man gör det innebär dock inte att restaurang- och cafeägarna kommer undan då det handlar om att ge komfort, skugga och en härlig atmosfär. Nej, de måste fortfarande jobba hårt med detta och här är alltså markiser en del av lösningen.

8 Mar 2017