Anmälda inbrott i olika stadsdelar

Överlag ökar oron för inlåssmed, låsbrott hos de som bor i Stockholm. En oro som även kan ses som befogad då antalet inbrott ökat ett par år. Mellan 2016 och 2017 var ökningen 24% enligt BRÅ. Samtidigt är det ganska stor skillnad mellan de olika stadsdelarna.

Mest i västra delarna

Undersökningen över antal inbrott år 2017 visar att det främst är i de västra delarna av Stockholm som ökningen har skett. Ett exempel kan tas från Tensta-Rinkeby där ökningen från 2016 till 2017 var närmare 100 %. Hässelby hade en ökning på 57 % och Bromma på 30 %. Av alla undersökta stadsdelar i Stockholm var det bara Spånga som visade en positiv utveckling med färre inbrott. Södermalm hade däremot bara en ökning på 1%.

Flest inbrott på bottenplan

I statistiken går det även att se att inbrottstjuvarna helst väljer lägenheter på markplan. Till största sannolikhet handlar det om att det är lättast att ta sig in, exempelvis via ett fönster. Men det betyder även att de som bor på bottenplan bör se över sina lås och larm extra mycket.

Ökad oro

I mätningarna visar det sig även att oron hos de som bor i Stockholm ökat gällande att få inbrott. Det var bara i Skarpnäck som någon förändring på den punkten inte skett. Där var det 18 % som svarade att de var oroliga 2016 vilket var lika många år 2017. Störst förändring fanns på Östermalm med 11-procentenheter. Mest oro fanns däremot i Spånga-Tensta där 45% var oroliga.

Så minskar du risken för inbrott

  • Se över låsen

Vet du hur svårt det är att bryta upp låsen på er bostad? Troligtvis inte. Be en låssmed komma hem till dig och gå igenom alla säkerhetsrisker. En genomgång bör ta ungefär 30 – 60 minuter och är väl värd investering. Självklart kan samma låssmed installera lås eller andra säkerhetsanordningar. Men det finns inget krav på att dessa tjänster måste anlitas av samma företag som genomförde granskningen.

  • Lås alltid dörren

De flesta låser dörren när de går hemifrån. Men lås även när ni är hemma. En tjuv kan på mindre än en minut gå in genom dörren, ta bilnycklarna eller andra värdesaker och lika snabbt försvinna.

  • Installera larm

Det finns ett flertal olika larmsystem men bäst skydd ges med hemlarm som har kamera och direktkoppling till en larmcentral. Ofta kan larm installeras av en låssmed som därmed kan se över hela säkerheten och inte enbart lägga fokus på ett enda larm eller ett enda lås. Kontakta lassmedstockholm.nu, som har stor kompetens när det handlar om lås och larmsystem.

  • Kameraövervakning

Så länge som en kamera bara är riktad mot den egna gården får den sättas upp utan tillstånd. Det finns exempelvis kameror som ligger på Wifi och sänder bilder direkt till en app som är installerad på mobilen. Via mobilen kan du därmed se bilderna, sätta igång larm, prata via högtalare och på annat sätt visa för inbrottstjuven att den är upptäckt.

  • Grannsamverkan

Meddela grannar att ni ska åka iväg. Berätta vilka som kommer att gå in i lägenheten för att vattna och att inga andra har behörighet att komma in. En smidig lösning är digitala lås (kan köpas hos en låssmed) som man kan programmera med olika koder och tider. Därmed kan du exempelvis ge ut en kod som enbart fungerar på fredagseftermiddagar. Därmed gör det inget om blomvattnaren råkar ge bort koden till någon annan.

28 Jun 2019