Solna mer än bara Arenastaden

Solna är en egen kommun, även om den ingår i det som man kallar för Storstockholm, då kommunen har vuxit ihop med resten av Storstockholm när det kommer till transporter mellan Stockholms innerstad och bebyggelse. Solna kommun är landets tredje minsta stad med sina 20 kvadratkilometer och befolkningsmässigt är Solna med sina 80.851 solnabor landets 27:e största stad. Så det är många som gillar sin kommun. I Solna hittar vi bland annat kommunhuset, tingsrätten, polisen, många företag – och Nordens bästa köpcentrum 2018; Mall of Scandinavia, utsett av Nordic Council of Shopping Centers.

Här bor kronprinsessan i Haga

Här finner vi Haga, det Haga som Bellman skrev om "Fjäril vingad syns i Haga" med naturskön natur, och Fjärilshus. Här bor även kronprinsessan Victoria med sin familj. Man får inte vistas just kring Haga slott, men vandra i dess närhet. Haga rymmer både Hagaparken, Norra begravningsplatsen, Solna kyrkby och är även säte för Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet med medicinsk utbildning. Solna är indelad i olika stadsdelar förut om nämnda Haga, finns även Bergshamra, Hagalund, HUvudsta. Järva, Råsunda – bekant för alla fotbollsfans, Skytteholm och Ulriksdal, med Ulriksdals slott.

Här finns över 9.500 olika företag

Här presenteras några siffror på företagandet i Solna; här finns 10.200 arbetsställen, 80.000 arbetspålatser och det är allt från mindre företag till större företag som Agresso, Bayer, Billerud, Coop, Dell Eniro, Fabege, Hewlett Packard, ICA, If, SAS, SEB och Vattenfall. Några är medelstora företag och arbetar inom tjänstesektorn, såsom städning. Det är mycket populärt att anltia hemstädning i Stockholm, liksom i andra storstäder. Hemstädningen genererade avdrag på över 1 miljard kronor 2017 och högst troligt är det åtminstone samma summa även för 2018, då vi inte har sett någon avstanning av efterfrågan på hemstädning. Även annan städning är mycket populärt att anlita såsom flyttstädning, städning på kontor och bostadsfastigheter, städning i skolor och på hotell. Även butikerna och offentliga utrymmen behöver städas.

Vill du ha flytthjälp vid flytt till Solna?

Ska du flytta till Stockholm, och kanske Solna kan du behöva flytthjälp. I år, kan du numera dra av på Rut-avdraget om du vill anlita flytthjälp. Förut kunde man bara dra av på Rut-avdraget för flyttstädningen men inte resten av flytthjälpen. Är det många fler som flyttar och är över 18 år, betalar själva för flytten och är direkt involverade i flytten kan alla få dra av på Rut-avdraget. Här kan du läsa mer om flyttstädning i Solna på: http://www.flyttstädningsolna.nu.

9 Mar 2019