Så har bostadspriserna i Stockholm drivits upp

Det kan sägas på en gång. Sverige har för få bostäder i förhållande till hur många som behöver någonstans att bo. Bostadsbristen i Sverige är nu så stor att den finns över hela landet. I så väl skånska småorter som i Lycksele i Lappland. Störst är förstås behovet i våra stora städer - Stockholm, Göteborg och Malmö. Hur har det blivit så här kan man undra? En del brukar säga att det beror på invandringen. Men de flesta som har koll skulle säga att det beror på att Sverige byggt för lite bostäder. Det har skapat en marknad där efterfrågan är betydligt större än utbudet.

Rädsla för att bygga för mycket

Politikerna i Sverige, oavsett färg, har de senaste decennierna varit rädda för att upprepa tidigare misstag där nya bostäder har stått tomma. Som vid bostadsöverflödet i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Sverige hade under många decennier ett kraftigt bostadsbyggande för att människor inte skulle stå utan tak över huvudet. Men i slutet av den här perioden (just 1980-talet) blev utbudet för stort.

Under 90-talet förändrades bostadspolitiken drastiskt och det statliga stödet till bostadsbyggandet minskas. Marknaden skulle nu få styra bostadsbyggandet istället. Det har haft sina poänger men i slutänden har det också lett till att byggföretagen inte byggt tillräckligt för att motsvara efterfrågan. Däremot har de som velat sälja bostadsrätter kunnat ta ut relativt stora pengar för varje kvadratmeter. I kombination med låga bostadsräntor för den som behöver låna till en ny bostad, har det här gett en het, för att inte säga överhettad bostadsmarknad.

Het marknad även i kranskommuner

I Stockholm och kranskommuner som Sundbyberg, Solna, Nacka och Gustavsberg var det relativt enkelt att få en bostad bara för bara ett par decennier sen. Bara man ställde sig i bostadskö i god tid. Nu är köerna ofta så långa att livet kan ha ändrats betydligt innan man ens får den bostad man en gång ställde sig i kö för.

Här i Sverige har vi också gått över från att hyra bostad till att äga bostaden. Den förändringen började under 90-talets förändrade bostadspolitik. En bostadsrätt har blivit en viktig del i många svenskars privata ekonomi. En investering för livet. Alla blir inte rika på sitt arbete. Men de flesta kan tjäna en hacka genom att sälja sin bostadsrätt när behovet av att flytta kommer. Så har det i alla fall varit de senaste åren.

Mäklare sköter affären på rätt sätt

Det går naturligtvis att sälja sin lägenhet på egen hand och be banken ta hand om de juridiskt viktiga papperna så att alla underskrifter kommer på plats. Men det är en hel del arbete med att sälja sin bostad. Det är nog den största anledningen till varför många anlitar en mäklare vid såväl försäljning som köp av bostad i dag.

Du som är intresserad av att köpa en bostad i en kranskommun till Stockholm kan börja med att kolla upp mäklare i till exempel Sundbyberg, Solna och Nacka. Det beror förstås på i vilken del av Stor-Stockholm du vill bo i. Norr, söder, öst eller väst om stan.

En fördel med att jämföra olika kranskommuner är att du får en bra känsla för vilka skillnader det kan finnas mellan olika bostadsområden. Du blir mer påläst helt enkelt och kan göra ett klokare val. Men är du till exempel intresserad av just Sundbyberg så kan förstås också en mäklare i Sundbyberg hjälpa dig hela vägen från rådgivning till ny bostad.

1 Dec 2016