Viktigt med grundlig besiktning vid bostadsköp

Om du är på väg att flytta till Stockholm vet du att det brukar vara snabba tag som gäller vid bostadsaffärer. Fullt på visningarna och folk börjar bjuda innan de ens har sett färdigt hela huset eller lägenheten. Det är lätt att dras med i hetsen och mer eller mindre ett måste om man ska lyckas bli den som får sista budet på drömbostaden.

Samtidigt är det viktigt att man håller huvudet kallt och är kritisk till det man ser, även om man befinner sig i ett läge där man behöver en bostad snabbt eller helt enkelt har förälskat sig i ett objekt. Tänker man inte till och är realistisk gällande renoveringskostnader kan bostadsköpet bli till en mardröm.

Besikta alltid före kontraktsskrivning

Något som man inte kan säga för många gånger är att det är oerhört viktigt att besikta en fastighet innan man köper den. Särskilt på marknaden i Stockholm där priserna är höga finns det mycket små marginaler för kostsamma renoveringar. Skulle det finnas brister kan du begära att få sänka priset för att få råd med en renovering. Eller så kanske du väljer att helt avstå från köpet om det visar sig att det finns svårare brister.

Att själv besikta fastigheten räcker sällan. Det kräver en fackman med goda kunskaper för att upptäcka vissa fel som en lekman lätt missar. Felaktig golvlutning i badrummet, en slarvig elinstallation eller otillräcklig takvinkel på en utbyggnad kan vara svårt att upptäcka om man inte har goda kunskaper om husbygge. Det är även lätt att man blir okritisk när man har fattat tycke för en viss fastighet. Då är det bättre att någon som är opartisk tar en ordentlig titt med ett kritiskt och erfaret öga.

Ta hjälp av en advokat vid behov

Om du skulle hamna i en situation där det är svårt att bevisa att det rör sig om ett dolt fel i din nya bostad eller om du själv har sålt en bostad och den nya ägaren vill kräva ersättning för ett dolt fel är det viktigt att du vänder dig till en advokat eller jurist som specialiserar sig på fastighetsjuridik.

http://www.doldafelhus.se/ kan du få hjälp med att reda ut frågor som gäller dolda fel. De är specialister på just denna typ av juridiska frågor.

9 Jan 2018