Vad kostar det att klippa sig i Stockholm?

Priset för en klippning i Stockholm kan variera stort. Om du går till en frisör centralt är sannolikheten högre att du betalar ett ganska högt pris. Frisörer i city och på Södermalm tar inte sällan över 600 kronor för en herrklippning, och desto mer för en damklippning. Om du däremot rör dig ut lite från staden, eller bara från de mest vältrafikerade gatorna, kan du få en klippning för halva det priset – eller till och med mindre än så.

Ta Åkersberga som exempel: här finns ett antal salonger som främst är centrerade kring Åkersberga centrum. Här finns en salong som tar 495 kronor för en klippning. I jämförelse med andra frisörer i Åkersberga, och med frisörer i andra förorter, får det anses vara ganska högt. En bit utanför innerstaden går det att hitta klippningar för så lågt som 150 kronor. Sedan kan man fråga sig hur kvaliteten egentligen är på klippningen, som ju är det viktiga.

Sedan kan man också tänka på vilka priser som frisörerna egentligen behöver ta för att få salongen att gå runt, och för att kunna ta ut en okej lön. En frisör har troligen utbildat sig, inte sällan under flera år, och har därutöver investerat i utrustning och har lokalkostnader att ta hand om.

tjej hos frisör

Tar man enbart ett timpris på omkring 150 kronor krävs flertalet klippningar i timmen för att man ska få en bra lön. Dessa 150 kronor är inklusive moms på 25 %, en summa som går direkt till staten. Den summa som är kvar behöver sedan skattas på, vilket är en betydande del av det man får in. Sedan måste även en del av pengarna gå till utrustning, lokalhyra och andra utgifter. Således blir det ganska lite pengar ut i handen för frisören att sedan leva på.

Skatteverket har tidigare sagt att en frisör behöver dra in omkring 60 000 kronor per månad för att få ut en bruttolön, alltså innan inkomstskatt, på 20 000 kronor. Således går ungefär två tredjedelar av inkomsterna till skatt och diverse utgifter. Den frisör i Åkersberga som tar 500 kronor per klippning skulle alltså behöva klippa sex kunder om dagen för att nå den summan.

Den som enbart tar 150 kronor per klippning skulle behöva klippa hela 20 kunder om dagen. Arbetar man åtta timmar om dagen behöver det alltså vara fler än två klippningar i timmen. Det är känt att branschen till viss del har en del oseriösa aktörer som arbetar svart.

4 Apr 2019