Hur man hittar rätt bostad i storstan

Har du bestämt dig för att köpa en ny bostad i Stockholm? Det är mycket att tänka på och man ska inte gör något förhastat. Hur stort behöver du och var vill du bo? Stockholm är stort och i storstockholm bor omkring 2 miljoner människor och det finns ett boende för alla smaker.

Inledningsvis måste man undersöka med banken hur mycket man får låna och man inte ska sälja en annan bostad. Man behöver i regel betala en kontantinsats på runt 10-15 % av bostadens värde. 

Lägenhet eller villa

Beroende på storlek på hushållet och vilka önskningar man har går det att välja bland stora och små bostäder i olika stadsdelar. Kanske vill man bo i lägenhet nära pulsen och affärer och restauranger. Eller så går tankarna åt att flytta en bit från city i en mysig villaförort.

Har man barn måste man undersöka vilka förskolor och skolar som ligger nära och vilket rykte dessa har. Ligger den kommande bostaden på lagom avstånd från arbetsplatsen?

Ta kontakt med en mäklare

När du eller familjen kommit fram till vad / ni söker är det dags att kontakta en bostadsmäklare och ställa alla frågor ni har. Mäklaren kommer att förmedla ett antal ledig objekt som skulle passa enligt dina behov och budget. När du hittat ett eller flera lämpliga objekt är det dags för visning. Ett tips är att gå på flera visningar gärna i olika områden och jämföra för- och nackdelar.

Man lär sig också hur det går till ju mer fler visningar man går på och vilka fallgropar man ska akta sig för. Man lär sig snabbt vad man ska titta på när det gäller planlösningar och annat praktiskt.

Budgivning

När man hittat ett boende som faller familjen i smaken så ska du anmäla ditt intresse hos mäklaren. Skulle du ha sån tur att det inte någon mer som är intresserad kan du köpa den direkt för utgångspriset. Men ofta är det flera som är intresserade kommer saken avgöras genom budgivning.

Det vanligaste är så kallad öppen budgivning då man kan se alla inkomna bud tillsammans med säljaren och alla andra budgivare. När budgivningen är avslutad kommer mäklaren att upprätta  en så kallad budgivarlista som innefattar alla inkomna bud med exekt tidpunkt och alla budgivarnas namn och kontaktuppgifter. Denna lista får både säljaren som till köparen.

Letar du efter en duktig och erfaren mäklare i Täby?

2 Oct 2019