Här tvättar du enklast bilen i Stockholm

Bilen är smutsig och behöver tvättas – var åker du? Många åker per automatik till närliggande automattvätt men är det alltid bästa alternativet?

Det billigaste alternativet är att tvätta bilen själv. Kom ihåg att detta generellt inte får genomföras på egen garageuppfart eller allmänt område. När bilen tvättas lossnar asfaltrester och andra giftiga partiklar. Av den anledningen är viktigt att tvätta bilen där det finns speciella avlopp som kan hantera gifter på rätt sätt.

Vill du spara pengar, och tvätta bilen själv, finns flera så kallade GDS-hallar. Förkortningen står för Gör Det Själv och ligger inte sällan i samband med bensinstationer. På senare tid har det även blivit allt vanligare med utomhustvätt i GDS-format. Likt en bensinstation finns olika pumpar. Men varje pump består av en högtryckstvätt och ger möjlighet att köpa bilschampo osv. Ett smidigt och billigt sätt att tvätta bilen – men inte så bekvämt de dagar det är kallt.

Näste steg är lämna in bilen på handtvätt. Vid en jämförelse av flera företag i Stockholm som erbjöd denna tjänst så låg priset på 150-250kr per tillfälle. Detta delvis beroende på vad som ingick i priset. Den stora fördelen med det här alternativet är att man själv inte behöver utföra arbetet samtidigt som det går att även beställa städning invändigt. De som väljer automattvätt får visserligen bilen tvättad utan eget arbete men då får man ändå rengöra bilen invändigt själv.

Dyraste alternativet är just biltvätt i automattvätt. Sett till antal är det troligtvis den vanligaste formen av biltvätt i Stockholm. Dessa finns vid bensinstationer, köpcentrum och industrianläggningar. Fördelen ligger framförallt i snabbheten. Det tar inte många minuter att få bilen glänsande ren. Dessutom behöver sällan någon tid bokas. Skulle det vara ett par bilar före i kön handlar det ändå bara om 10-15 minuter innan man själv kan köra in i biltvätten.

Nackdelen med automattvätt är däremot de borstar som används. Idag är dessa borstar betydligt mjukare och skonsammare mot lacken än vad de första modellerna var. Men det finns ändå många som undviker denna tvättform eftersom man anser att borstarna förstör lacken. Då flera kunder efterfrågar biltvätt utan borstar har en del aktörer i Stockholm valt att införskaffa högtryckstvättar där borstarna inte används.

Välj själv vilken biltvätt som passar dig och din bil bäst. Att tvätta bilen är enkelt – frågan är hur det ska ske.

22 Jun 2017