Därför hade Stockholm Vatten förbommade fönster

De som har frågor kring byggnader i Stockholm kan kontakta Dagens Nyheter med sin fråga. Har man tur tas frågan upp i tidningen och inte sällan ges ett längre och detaljerat svar. Ett exempel kan tas från april 2018 då frågan ställdes varför Stockholm Vattens lokaler hade förbommade fönster. Frågeställaren tyckte det såg ut som att det var fönsterrenovering på gång och undrade vad det skulle bli när det blev klart. 

Vad var då svaret?

För det första nämndes det att Stockholm Vatten inte hade kontor längre i den byggnad som det gällde på Torsgatan. Stockholm Vatten hade nämligen flyttat i samband med att flera av stadens bolag och förvaltningar flyttade till innerstaden. Att många förknippar fastigheten med Stockholm Vatten var däremot inte oväntat med tanke på att de funnit i det huset så länge. 

Varför var då dessa fönster igenbommade? Orsaken var att byggnaden var under en totalrenovering. Någon fönsterrenovering var det alltså inte primärt även om det kunde ske efterhand. Med totalrenovering var tanken att byggnaden skulle kunna bli kontor. Det var så även tidigare men med renovering och förbättringar var tanken att skapa ”blandkvarter”. Detta enligt Castellums webbplats, dvs fastighetsbolaget. 

Byggnadens historia

Byggnaden, som frågan handlade om, ritades av den kända arkitekten Ferdinand Boberg. Totalt är den på hela 13 000 kvadratmeter. Han hade på den tiden ensamrätten att få göra ritningar till de tekniska byggnaderna i Stockholm. Just denna byggnad byggdes 1904-1906 och hade redan från början kontor men även ett par bostäder.  Denna arkitekt var mycket produktiv och ritade även bland annat Nordiska Kompaniet, LO-borgen samt Rosenbad. 

Mer infoormation får du i Dagens nyheter

Den som vill läsa hela artikeln kan söka på Dagens Nyheters hemsida efter artikeln ”Renovering som går som ett rinnande vatten”. Här presenteras frågan och läsarens egna tankar kring renoveringen och den förmodande fönsterrenoveringen. I artikeln visas även bilder på byggnaden där samtliga fönster är igenbommade med träskivor samt att en stor byggnadsställning ställts utanför för att byggnadsarbetare ska kunna komma åt.

Hon som svarade på frågan var Eva-Karin Gyllenberg på Dagens Nyheter. Hon skriver mycket kring lokala saker och händelser i Stockholm. Bland annat har hon publicerat en artikel om sjöhistoriska museet, hur man kan promenera i Bernadottes spår på Djurgården samt den återkommande Stockholmstestet varje vecka. Ett test där man kan testa sina kunskaper om olika delar av huvudstaden. Det kan exempelvis vara fem frågor om Stortorget eller fem frågor om Sveavägen. 

Läs om fönsterrenovering i Stockholm på: http://www.fönsterrenoveringstockholm.nu.

29 Aug 2018