Skyltar är en del av Stockholm

Du har garanterat sett bilder från exempelvis Kungsgatan från tidigt femtiotal där hela området lystes upp av vackra skyltar i neon. Tyvärr så har den delen kommit att försvinna. Det är synd då just dessa skyltar dels signalerade att Stockholm var en storstad och dels också visade upp just Kungsgatan som ett område där saker och ting, så att säga, hände.

Att just skyltar av neon försvunnit är inte unikt för Stockholm; samma sak har skett i New York, London, Paris och i andra metropoler. Detta dels av kostnadsmässiga skäl och dels också som en följd av teknikens under där, helt enkelt, neon kom att ersättas av annan belysning.

Dagens skyltar lyser man upp med exempelvis LED-lampor och det är en mer kostnadseffektiv och energisnål metod. Därmed dock inte sagt att man inte kan vara nostalgiskt och sakna de äldre skyltarna. Det är man för övrigt även från stadskontorets sida.

Konstnärligt utformade skyltar eftersträvas

I och med att Stockholm är ett detaljplanelagt område så kan man inte sätta upp skyltar hur som helst och efter egna önskemål. I de flesta fall så måste man ansöka om bygglov och för att beviljas ett sådant så måste skylten i fråga följa vissa tydliga regler både gällande form, utseende, färg, storlek och utformning. Här brukar den estetiska sidan och konstnärligt tänkande premieras och det leder oss tillbaka till den sköna känslan från gårdagens skyltar av neon.

Man vill nämligen få en stad som - trots blinkande reklam och skyltar som signalerar vilka företag som finns - är vacker och Stockholm har sett att det går att kombinera dessa två saker. Tack vare de tydliga regler som finns så blir också företags olika skyltar vackra och inbjudande. Det är till gagn för alla.

Allmänna reklamplatser i Stockholm

Det finns platser i Stockholm där det är okej för företag att annonsera - trots att deras närvaro lyser med sin frånvaro i den fastighet där logotyperna sitter. Dessa platser kallas för allmänna reklamplatser och vi tänkte visa var dessa finns.

  • Centralplan, Danvikstull, Fridhemsplan (Sankt Eriksgatan/Drottningholmsvägen), Hornsberg, Hornstull, Sergels Torg/ Klarabergsgatan, Hötorget/Kungsgatan, Sveavägen/Kungsgatan, Norrtull, Medborgarplatsen, Norrmalmstorg, Ropsten, Roslagstull, Fästena på Sankt Eriksbron, Slussen, Sankt Eriksplan, Skanstull, Sveaplan och Stureplan.

Nyfiken på hur företag som tillverkar skyltar arbetar. Läs mer.

31 May 2018