Ska du köpa lägenhet på Södermalm? Undvik dessa fallgropar

badrum

Det är lätt att vara lite nervös inför ett bostadsköp. Trots allt är det den största affären i livet för många, så det gäller att man inte tar några förhastade beslut. När det gäller en sådan attraktiv stadsdel som Södermalm är det kanske extra viktigt att vara kritisk. Detta i synnerhet om priset är lågt och läget inom stadsdelen är mycket bra. Då gäller det att granska lägenheten och föreningen på djupet.

Badrummet

En badrumsrenovering kan bli kostsam. Det gäller således att så tidigt som möjligt granska om detta kan behövas. En badrumsrenovering är inte bara passande om du ser att badrummet inte är särskilt snyggt – och just det märks snabbt på visningen. En badrumsrenovering kan också behöva göras om det finns några skador i rummet. Det kan till exempel handla om mögel eller fuktskador.

Innan du lägger ett bud bör du testa att spola i kranen och i duschen. Testa trycket och känn både på kall- och varmvatten. Håll också utkik efter skadedjur, vars spår ofta syns i just badrummet. Främst kan det upptäckas i form av mörk spillning efter löss och kackerlackor.

Vattenskador kan du upptäcka på flera olika sätt. Om det finns en plastmatta kan ett tecken vara att den börjar bukta vid golvbrunnen. Ett annat tecken är unken lukt. Se upp! I sådana fall krävs omfattande reparationer och möjligen en badrumsrenovering – vilket kan bli riktigt dyrt. Vi rekommender att du anlitar en våtrumscertiferad hantverkare för detta svåra jobb, exempelvis badrumsrenoveringsödermalm.com.

Fotografera

En visning går ganska snabbt. Åtminstone känns det ofta så. Ladda mobilen och var beredd på att ta foton under visningen. Då glömmer du inte småsaker och kan gå tillbaka och granska lägenheten noggrant. Har du en äldre mobil kan det vara en idé att ta med en riktig kamera, så att du kan zooma in på detaljer. 

Tänk bort det som kan ändras

En badrumsrenovering är ett omfattande projekt. Att byta tapeter eller golv är det inte. Just tapeter och golv är två saker som du egentligen kan tänka bort under visningen. Det går ganska snabbt och är inte alltför dyrt att byta just detta. Skicket på badrum och kök, planlösning och storlek på rum är saker som är desto svårare (eller dyrare) att förändra.

Prata med föreningen

Har du hittat en lägenhet på Södermalm med en väldigt låg avgift? Om avgiften är en stor bidragande faktor till att du köper, bör du be om att få se föreningens årsredovisning. Titta på hur stora skulder som finns, och om de intäkter de får in faktiskt kan täcka deras kostnader.

Något annat att granska är räntan. Är den nuvarande räntan låg i förhållande till hur det i övrigt ser ut på marknaden? I sådana fall kan det finnas en stor risk att räntan behöver höjas om den blir föremål för omförhandlingen. Som följd kommer troligtvis att avgiften att höjas i sådana fall.

Att köpa lägenhet på Södermalm är en dröm för många. Ha inte för bråttom – utan låt det ta sin tid.

 

 

28 Dec 2018