Saker att kontrollera när du flyttar in i äldre hus

Gillar du äldre hus? Bor du i ett sådant nu, eller är du på väg att flytta in ett lite äldre hus? Med äldre hus, menar vi hus som byggdes för mellan 50-, 60- och 70-talet. På den tiden visste man helt enkelt inte riktig vilka byggmaterial som var hälsovådliga. Ett material som man ofta änvände på den tiden var asbestmaterial som kunde finns i armerad plast, svartlim, eternitplattor, i murbruk och vnaligt isoleringsmaterial från denna tid, i äldre typer av golvplattor och annat golvmaterial.

Kontrollera huset ordentligt

En annan sak som man bör kontrollera är förekomsten av radon. Det finns vanligt som isoleringsmaterial i ventiler och då gäller det i hus från ssamma period; 50-, 60- och 70-talet. Man visste helt enkelt inte om vilka effekter radonet hade på människor som bodde med detta i sina egna hem. Radon finns också i blåbetong som man använde mycket under nämnda tidsperiod. Den kan även finnas i marken och så bör man isolera huset så att gasen inte tränger in i huset genom golvet. Du kan behöva kontrollera så att inte huset är skadat av fukt. Fukten är lika farlig som asbest och radon och behöver saneras på liknande sätt.

Så gör du om du misstänker angrepp på huset

1. Googla till exempel asbestsanering Stockholm

Om du inte känner till något företag som kan utföra denna typ av saneringar kan du alltid googla asbestsanering Stockholm, eller radonsanering Stockholm, fuktsanering Stockholm, så borde du få förslag på flera saneringsföretag som kan komma ut och hjälpa dig.

2. Ta kontakt och be om offert

Det är vitktigt att först fråga om offert innan du bestämmer dig för vilka som du ska anlita. Du vill ju inte få en obehaglig överraskning när arbetet är slut, eller hur?

3. Be om referenser

Be om referenser. Det finns olika sorters människor och företag. Du vill ju inte öppna ditt hem för vem som helst. Det är ändå känsligt att be någon komma hem till en och arbeta om man inte vet att det är juste människor som arbetar på ett professionellt sätt.

4. Anlita företaget

När du har fått korn på ett bra företag som verkar seriösa, som har bra referenser och bra offerter kan du alltid anltia företaget. Det första de bör göra är ju att ta reda på om det faktiskt finns ett angrepp på huset. Då kommer de ut och bedömer skadeläget innan de kan säga vad som borde göras.

Det händer om huset är angripet

Skulle det vara så att huet faktiskt är angripet av olika hälosvådliga saker, river på  ett sätt som är nödvändigt för att få bort den asbest, radon eller den fukt som det gäller. Då bygger de särskilda slussar för att skydda reststen av huset, river bort allt som kan innehålla radon eller asbest och ersätter med nytt och fräscht material så att du och din familj inte ska behöva vara utsatta för det skadliga byggmaterialet längre.

8 Jun 2018