Matlivet i Stockholm

Matlivet i Stockholm kännetecknas till stor del av mångfald. Här kan du äta en billig kebab och besöka en salladsbar på samma gata som en riktig högklassig krog ligger på. Främst är de bästa och mest omtryckta restaurangerna centrerade kring centrala Stockholm – men god mat börjar allt mer att visa sig ute i förorterna.

Restaurangerna blir bara fler och fler i staden. Den som vill gå ut och äta – varesig det är en salladsbar eller à la carte det är frågan om – gör rätt i att kolla upp stället på förhand. Med så pass många aktörer som ständigt dyker upp, är det svårt att på rak arm veta om krogen är bra eller inte.

Matlivet i olika stadsdelar

  • Kungsholmen har länge varit en av de mer restaurangfattiga stadsdelarna i centrala Stockholm. På senare år har det här dock börjat förändras. Det är främst på Fleminggatan, Scheelegatan och Hantverkargatan som nya och trendiga krogar har börjat etablera sig. På Hantverkargatan finns dock flera restauranger som har varit där länge – och är populära än idag.
  • Södermalm. Matkulturen på Södermalm är minst sagt sprakande. Här samsas kebabhak, salladsbarer och michelinkrogar i samma kvarter. Troligtvis är det först på senare år som det breda spannet har börjat etablera sig. Detta i takt med att Södermalm gått från att vara en billig och lite bortglömd stadsdel till att bli omåttligt populär att vistas i och att bosätta sig i hos invånarna i Stockholm.
  • I City och Norrmalm finns flertalet krogar som ofta är välbesökta av turister. Som i nästan alla andra städer i världen är det dock sällan turistkrogarna som utmärker sig mest. Ofta är restaurangerna här, främst kring Drottninggatan och Gamla stan, säkra kort som inte bör göra en besviken. Den som vill ha något lätt till lunch kan till exempel springa in på en salladsbar eller äta snabbmat från en kiosk.
  • Vasastan har blivit mer trendigt på senare år – och så har även restaurangerna. I dagsläget finns dock en fin blandning där hippa hamburgerhak samsas om gatorna med mer anrika restauranger.
  • Östermalm. På Östermalm finns flertalet högklassiga krogar, bland annat med en och annan sushi- eller salladsbar. Priserna tenderar att vara lite högre här, men visst går det att komma undan lite billigare om man nöjer sig med snabbmat.

Tips när du ska på restaurang i Stockholm

Det finns ett antal tips man kan använda sig av om man ska äta ute i Stockholm. Till exempel kan det vara bra att fundera på varför en restaurang är tom om det är vid lunchtid och om den är centralt belägen. Funderar du på att göra ett spontanbesök på en sådan restaurang, kan det vara bra att göra en snabb sökning på den. Överlag är det bra att använda sig av recensioner på nätet. Med de många krogar som ständigt dyker upp är det svårt att hålla reda på vilka som är bra – och vilka som är mindre bra.

5 Jun 2017