Lackering efter trafikskada

Det är så tråkigt när olyckan är framme. Du kanske har råkat backa in i en stolpe i ett parkeringsgarage eller så har du varit med om en krock där din bil har fått någon form av skada som även påverkar lacken.

Efter kontakt med försäkringsbolaget så är det förstås dags att boka in bilen hos en firma som sysslar med lackering i Stockholm för att få problemet åtgärdat. Enklast är förstås om du kan hitta en verkstad som både återställer plåten och utför själva lackarbetet. Det brukar gå snabbare att få arbetet gjort på en och samma gång. 

Vissta försäkringsbolag har krav på att du använder dig av dersas partners, medan andra låter dig fritt välja lackverkstad förutsatt att de åtgärdar skadan till en rimlig penning.

Underarbetet är A och O

För att man ska få ett bra resultat efter en skada så är det väldigt viktigt att man är noga med underarbetet. Först måste förstås plåten bearbetas så att den är helt slät igen. Därefter måste man avlägsna tillräckligt stora ytor för att få en sömlös övergång från originallacken till den yta som ska lackas om.

Här krävs alltså noggrann slipning och därefter grundfärg som får torka in orentligt innan man applicerar alla nya lager av färg och klarlack. Gäller det en lite äldre bil så kan man behöva ta fram en specialblandad färg istället för att använda originalnyansen för att åstadkomma en färg som är jämn hela vägen då originallacken troligtvis har blivit solblekt.

Kontrollera efteråt

Kontrollera alltid efteråt att arbetet är väl utfört. Kan du själv inte så mycket om bilar och lack så kan du till exempel ta bilen till en annan bilverkstad eller så känner du kanske någon som själv håller på med bilar och lack som kan ta en titt. 

Det är viktigt att allt är jämnt, utan blåsor eller knottror och att klarlacken ligger sömlöst mot de delar som inte påverkats av skadan för att du ska kunna vara säker på att jobbet håller i längden.

5 Oct 2019