Hitta rätt målerifirma i Stockholm

En tanke med rot-avdraget var att denna frikostiga och generösa skattesubvention skulle få de svarta jobben inom hantverks- och byggbranschen att minska. Det vill säga – innan rot-avdraget infördes och gjorde det möjligt för en privatperson att dra av – då 50- numera 30% - av arbetskostnaden för exempelvis en snickare på sin deklaration och därefter få summan tillbaka på skatten så var det vanligt att man använde sig samma målare – men där betalningen skedde svart.

Det staten ville var att dels få tillskott till statskassan och dels också skapa säkrare anställningar och fler jobb genom att behovet skulle öka inom renoveringar bland privatpersoner. Kunde man anlita en målerifirma i Stockholm till halva priset – lagligt – ja, då skulle också en privatperson göra det. Så resonerade man och hur har det då gått – anlitar en privatperson denna målerifirma svart eller använder han sitt rot-avdrag? I de flesta fall så använder han rot-avdraget och de svarta jobben har de facto nästan helt försvunnit tack vare denna skattesubvention.

Klang och jubel således? Nej, definitivt inte. De svarta jobben har nämligen ersatts av något som i sak nästan är ännu värre och detta i form av rena fuskjobb. Det vill säga här – i och med att ökningen av behovet skedde hos privatpersoner och där de tack vare rot-avdraget kunde förverkliga sina drömmar till ett billigare pris så såg många också en chans till snabba och lättförtjänta pengar. Några killar i Stockholm kunde således utge sig för att vara en målerifirma, ett gäng kunde påstå sig vara snickare och en tredje person kunde säga sig vara en professionell takläggare – trots att vare sig kunskap eller utbildning fanns.

Så väljer du rätt målerifirma i Stockholm

Det här problemet ser vi idag resultatet av och detta i form av rapporter där privatpersoner tvingats korrigera de fuskjobb som ägt rum. Det finns således all anledning till att vara på sin vakt om man behöver professionell hjälp av exempelvis en målerifirma i Stockholm och därför tänkte vi sammanställa några tips kring hur man ska tänka och agera i frågan.

Det vill säga – ska du anlita en målerifirma i Stockholm (vi nämner här Stockholm då det är i den staden flest fuskjobb skett) så bör du ha dessa punkter i åtanke:

  • Se till att få se yrkesbevis hos samtliga anställda hos denna målerifirma som ska närvara vid jobbet hos dig. Det kan kännas konstigt att fråga – men det är tyvärr nödvändigt.
  • Har denna målerifirma genomfört uppdrag liknande ditt i Stockholm och har de i så fall bilder på detta? Kan de lämna nummer till tidigare kunder som du kan ringa? Att ringa till tidigare kunder är idag viktigare än någonsin och detta oavsett om det handlar om en målerifirma, en snickare eller en rörmokare i Stockholm. Finns det inga? Avstå!
  • Det är alltid frestande att välja ett lågt pris. Men ibland så måste det sunda förnuftet råda och man måste ställa sig frågan om det verkligen är rimligt att en målerifirma kan ta så mycket mindre betalt än vad en annan gör? Låter det för bra för att vara sant – ja, då är det tyvärr i många fall också det.
23 May 2017