Att göra i Järfälla

Järfälla, som ligger strax utanför Stockholm, är kanske inte det första man besöker om man åker till huvudstaden. I huvudsak består området av bostäder – men det finns också bra möjligheter till aktiviteter på fritiden, för den som bor här. Annars kanske man kan hitta ett renoveringsobjekt här och jobba på en badrumsrenovering. Med tanke på de många villor som finns i området är det inte ovanligt att man sysselsätter sig med att jobba på huset (inte enbart badrumsrenovering, alltså). Mer om detta längre ned i texten.

Stockholm Quality Outlet

I Järfälla finns en välbesökt Outlet med mängder av klädbutiker. Här finns kläder för män, damer och barn av många välkända märken. Bland butikerna finns ett kafé för den som vill varva ned mellan shoppandet. Åker man hit har man väldigt nära till Barkarby Handelsplats, med ännu fler butiker. Utrymmena här är stora, vilket gör att många butiker som finns här handlar med till exempel möbler och byggvaror. Utöver det finns dock fler butiker, till exempel hobby-, sport- och (fler) klädbutiker.

Njut av naturen

Järfälla är, trots sin närhet till Stockholm, känt för sin natur. Den som tycker om att vara ute kommer utan problem att hitta saker att göra här. På vintern finns till exempel goda möjligheter till längdskidåkning och långfärdsskridskor. På sommaren finns bland annat sjöar och joggingleder att roa sig med. Året runt (nästan, i alla fall) finns det möjligheter till fiske. Mälaren är till exempel känd för sin gös, men runt om i Järfälla finns många små sjöar där till exempel abborre och gädda kan fiskas.

Fixa med huset

Många i Järfälla är villaägare. Det är således inte konstigt att många invånare ständigt har något projekt på huset att arbeta med. Till exempel kan en badrumsrenovering bli en härlig och rolig aktivitet, som sträcker sig under flera månader. Är du ingen fena på badrumsrenoveringar, kan du alltid anlita en proffessionell hantverkare. Förutom en badrumsrenovering kan man till exempel arbeta med att fixa taket eller fasaden. 

Runstenar

I Järfälla finns 15 bevarade runstenar från 1000-talet. 13 av dem är huggna i sten, medan två är ristningar i metallbleck. Ett antal är endast kända genom äldre avbildningar, medan andra finns kvar på ursprunglig plats. Genom tiderna har dock flertalet blivit flyttade till andra platser. Runstenar är gjorda till minne av någon som har avlidit. Anhöriga till personen kan sedan ha valt att placera runstenarna på en plats där många förbipasserande kunde se dem. Det kunde till exempel vara vid en bro eller längs med en väg.

6 Jan 2018