Att flytta till Täby

Täby är en populär kranskommun till Stockholm att bosätta sig i. Många anser att det ger känslan av en egen småstad, samtidigt som närheten till storstaden säkerligen bidrar till kommunens popularitet. Visserligen bör det inte vara alltför ofta man behöver åka in till centrala Stockholm, då all nödvändig service finns här. Matbutiker, frisörer, skräddare och restauranger är exempel på aktörer som är verksamma i kommunen.

Utbildning

Täby har stora fördelar med sin närhet till Stockholm när det gäller utbildning. En biltur till lärosäten som KTH eller SU är inte långt borta alls. När det gäller utbildning inom kommunens gränser finns dock inga högre lärosäten etablerade. Däremot finns det grundskolor, dagis och gymnasium i kommunen. Den som är vuxen och vill studera på gymnasial nivå kan göra det på Komvux.

En annan fördel med Täbys läge är den relativa närheten till Uppsala och stadens universitet. En biltur till centrala Uppsala tar bara 50 minuter härifrån. Någon som bor i en kranskommun söder om Stockholm, till exempel Södertälje, har istället nästan en och halv timmes bilåkning till staden.

Tjänster och utbud

De många invånarna på en liten yta leder till ett stort utbud av tjänster och butiker som är snabbt tillgängligt för alla i kommunen (mer om detta nedan). I Täby hittar du bland annat:

  • Skräddare. Trots en liten yta finns fem skräddare etablerade och verksamma i Täby. Ofta ingår även kemtvätt och andra liknande tjänster i de här skräddarnas verksamheter.
  • Frisör. Det är inte bara skräddare det finns gott om i kommunen. Här finns en rad olika verksamma frisörer dit boende i Täby kan gå och frisera sig.

Förutom skräddare och frisörer hittas bland annat även matbutiker, hantverkare och annat som behövs i vardagen här.

Om Täby och kommunens befolkning

Även om Täby kan kännas litet på grund av närheten till Stockholm, är det trots allt en av de större kommunerna i landet med sina ca 70 000 invånare. Det här gör Täby större än till exempel Sundsvall, Kalmar och Östersund sett till antalet invånare. Med tanke på den förhållandevis lilla ytan är Täby en av de mest tätbefolkade kommunerna. Detta tillsammans med andra kranskommuner till Stockholm samt Malmö och Göteborg kommun.

Befolkningen visar inte heller några tecken på att minska. Med en hög befolkningstäthet följer som regel bra service. Många aktörer samlas på helt enkelt på en liten yta och merparten av tjänsterna är därmed lättillgängliga oavsett var i kommunen man bor. Oavsett om man behöver en skräddare, en frisör eller något annat har man inte alltså långt att åka (eller gå för den delen).

7 Jun 2017