Vill du ändra ditt badrum i Stockholm?

Som de flesta vet är det otroligt svårt att få tag i en något så när dräglig bostad i Stockholm. Om inte annat, så märker man det när man vill flytta till huvudstaden och märker att de flesta lägenheter för det första är små, och för det andra är dyra. Framför allt om man vill bo centralt. Är man villig att pendla, kanske någon timme, kan man hitta större bostäder, till mer rimliga priser. Kan man dessutom tänka sig bo i någon stad utanför Stockholm kan man få ett större hus, för ett ännu billigare pris än i någon av Stockholms förstäder; Lidingö, Värmdö, Sundbyberg eller Bromma. Till och med kungen och drottningen pendlar ju in till stan för att komma till ”jobbet” på slottet. I alla fall är det så kungen uttryckte det en gång i tiden.

Köpa ett äldre hus utanför Stockholm

Köper man ett hus en bit ut på landsbygden kan man få ett riktigt bra hus för samma summa som en liten trea i någon av huvudstadens förorter. Så är man van vid att samsas på stort utrymme och kan tänka sig bo lite på landet kan du hitta ett hus. Kanske inte standarden är den bästa, men vad gör det? Man kan ju alltid renovera, eller hur? Är man duktig och har gjort några gånger tidigare kan det innebära att man kan sänka kostnaderna för renoveringen betydligt. Byggmaterial är inte särskilt dyrt. Det som är dyrt är däremot arbetskostnaderna i Stockholm, liksom i de större städerna i Sverige.

Så kan du sänka kostnaderna för renovering

Däremot är konkurrensen större i Stockholm, och de mindre, okända hantverkarna kan konkurrera om priset. Dessutom med hjälp av ROT-avdraget kan du sänka kostnaderna ännu mer. Så vad kan det kosta att till exempel renovera ett badrum – som för övrigt är det rum som de flesta brukar satsa resurser på och som avsevärt höjer värdet på ett hus?

Så mycket kostar det per kvadratmeter

Hemsidan Kostnadsguiden har listat kostnaderna för ett renoverat badrum till ungefär 2.000 kronor per kvadratmeter för byggmaterialet, om man väljer ett lite mindre kostsamt byggmaterial och till 5.000 kronor per kvadratmeter, om man väljer ett lyxigare material. Arbetskostnaderna till cirka 2.000 till 4.000 kronor per kvadratmeter. Sedan kan du dra av skatten på din inkomst med upp till 30 procent av arbetskostnaden, men inte mer än 50.000 per person och år. Så för ROT-avdraget kan det vara bra att vara så många ägare om huset som möjligt. Fortsätt läsa mer om badrumsrenoveringar på denna sajt.

16 Feb 2018