Vi renoverar allt mer

Ska du flytta till Stockholm? Då är du bara att gratulera. Det finns fler möjligheter på många sätt för dem som bor i en så pass stor stad som landets huvudstad. Här har du möjligheter att göra karriär på annat sätt än på andra ställen i landet. De flesta huvudkontor finns här. Arbetsmarknaden är helt enkelt störst där de flesta människor bor. Här är utbudet på nöjen och kultur störst. Stockholm är ovanligt på det sättet att vi har bevarat så mycket grönområden i och kring Stockholm. Här kan du fiska mitt i city, då vattnet har renats så att fiskarna kan leva i vattnet, även om sjöbotten fortfarande är allt annat än friskt, snarare surt. Går du ut en lördag förmiddag är joggingstråken full med folk som är ute och joggar eller promenerar. Folk i storstaden är aktiva och måna om att röra på sig.

Svår bostadsmarknad att ta sig in på

Bostadsmarknaden är däremot allt annat än vad man kan önska sig. Här gör bostadsbristen att de unga flyttar hemifrån allt senare. Den är snart endast till för dem med kapitalstarka föräldrar, eller för dem som själva har en bra utbildning som ger fast lön med en relativt hög inkomst. Majoriteten unga börjar sina yrkesliv med stora miljonlån. Att få tag i en bostad i Storstockholm har snarare begränsats till bostadsrätter. Här byggs också det som mest, även om det kanske inte är tillräckligt. Har du fått tag i en bostad lär du ha köpt den. Att äga sin bostad är fördelaktigt på så sätt att du har större möjligheter att påverka din bostad. Har du en bostadsrätt får du inreda den som du önskar, bara det inte är för stora ingrepp i den ursprungliga bostaden. Själva inredningen får du själv byta som du önskar utan att bostadsrättsföreningen lägger sig i den.

Villaägare har bra möjligheter att renovera

Har du köpt en villa, däremot, får du renovera, bygga ut och byta både fasad och fönster som du önskar, bara du har ett bygglov för det. I andra länder ser man med förvåning på det svenska systemet med en kommun som lägger sig i vilken färg man väljer för sin villa. Det är inte bara färgen kommunerna lägger sig i, det gäller allt som förändrar villan på något sätt; som en ny altan, vindskupa eller en utbyggnad. Att byta fönster hör inte dit, såvida du inte gör fönstren större, mindre eller flyttar på dem. Då krävs ett bygglov för de ingreppen eftersom de förändrar fasaden på ett påtagligt sätt.

Att byta fönster på en bostad förnyar den påtagligt. Inte bara för utseendets skull, utan för att hela bostaden ska hålla för längre tid. Fönsterkarmar tillverkade i trä slits ut med tiden. Att antingen renovera dem eller byta ut dem helt och hållet höjer värdet på din bostad. Byter du dessutom ut dem mot tre-glas-fönster har du möjligheten att sänka kostnaderna för uppvärmning och isolerar din bostad.

25 Jan 2018