Världens häftigaste hissar – en av dem finns i Stockholm

Hissar – vissa är snabba, andra är långsamma. Vissa går bara någon våning upp, medan andra kan gå flera hundra meter upp i skyn. Hissar är något som många av oss använder varje dag. Förutom att bara vara ett sätt att färdas uppåt lite snabbare – är det även ett verktyg för upplevelse och spänning. Åtminstone om du åker några av följande liftar.

På listan placerar sig Globen Skyview i Stockholm som enda svenska hiss. Läs igenom listan för att fascineras av fler hissar som finns i världen.

Globen Skyview, Stockholm, Sverige

En unik installation enligt dem som byggde hissen. I Stockholm finns en av världens få klotformade hissar. När den åker upp längs Globens rundade väggar, förblir hissgolvet plant. En upplevelse som absolut inte bör missas för den som är på besök i Stockholm.

Aquadom, Berlin, Tyskland

I Radisson Blu Hotel i Berlin, finns en minst sagt fascinerande hiss. I mitten av ett 25 meter högt glasakvarium i cylinderform, kan besökare få känslan av att befinna sig mitt bland alla vattnets fiskar. De som åker hissen kan se ungefär 1 500 fiskar i 97 olika arter. 

Förutom att det anses vara en av de häftigaste hissarna i världen, är själva cylindertanken världens största i sitt slag. Den rymmer nämligen en miljon liter vatten. Ett måste för den som tycker om vattenliv.

Hammetschwand-hissen, Schweiz

Den högsta utomhushissen i Europa. Hissen i Hammetschwand tar besökaren upp hela 153 meter till toppen av höjden. Väl uppe får man en majestätisk panoramavy över sjön Lucerne och delar av Alperna.

Hissen har varit i bruk länge. Redan 1905 började den ta besökare upp till Hammetschwands 153 meter höga topp. Räknar man meter över havet är den dock ännu högre – 1 132. 

Bailong, Zhangjiajie, Kina

Den här hissen är hela 326 meter hög, i glas och går längs en bergsvägg i Kina. Zhangjiajie Forest Park, som hissen går i, finns med på UNESCOS världsarvslista. En riktig upplevelse med andra ord.

Hissen öppnade först för allmänheten år 2002, och stängdes sedan ner i 10 månader året därpå. Det här på grund av säkerhetsskäl.

Hissen i Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa är världens högsta byggnad. I byggnadens finns dessutom en av världens snabbaste hissar. Med hela 600 meter i minuten tar den besökare från marken till toppen på rekordtid.

Burj Khalifa byggdes 2009 och har hela 57 stycken hissar. Några av dessa hissar har två våningar i sig, och är utrustade med LCD-skärmar.

Vill du läsa mer om hissar kan vi rekommendera ett besök på denna sida: http://www.hissarstockholm.se/.

19 Feb 2017