Så blir du rekryterad i Stockholm

Funderar du på att flytta till Stockholm, men inte har något jobb ännu? Många väljer, liksom du, att flytta till den svenska huvudstaden. Det är där det mesta händer; bor man i Stockholm är det en händelsernas stad. Man befinner sig på många sätt mitt i händelsernas centrum. Många företag har sina högkvarter och huvudkontor i Stockholm. De politiska partierna har sina kontor i Stockholm, liksom hela de statliga styrande organen; riksdag och regering plus förvaltningar och andra organ. I Stockholm finns den kulturella eliten, den mesta nöjesvärlden och de största medieföretagen; makten samlad i en och samma stad, helt enkelt.

En full busslast flyttar till Stockholm – varje dag

Det kommer en hel busslast som väljer att flytta in, varje dag. Så särskilt ensam är du inte om du väljer att flytta till Stockholm. Det kan göra att det blir lite svårare att hitta en bostad i Stockholm. Däremot är det inte svårt att köpa en bostad, om du har ett heltidsarbete med fast anställning. Därför kan just anställningen vara central i flytten till huvudstaden. Så varför inte börja i den änden? Bli anställd. Det är inte så svårt, eftersom efterfrågan är stor när det kommer till vissa tjänster. Ju högre utbildning, desto lättare är det att få en rekrytering i Stockholm.

Så här kan du göra för att hitta ett arbete

Det viktiga är att blir synlig i rekryterares databanker. Det innebär att du bör ha ett Curriculum Vitae (CV) som berättar om vem du är, vad du har utbildat dig till och om du har erfarenhet av det slags arbete som du önskar dig. Du berättar vad du har gort tidigare, om du har åstadkommit något som är av vikt för nästa jobb du söker. Du berättar kort om vad du önskar dig i ditt yrkesliv (inte hög lön) utan vart du siktar i din karriär, och så vidare. Du skriver på så sätt att den som läser ditt CV får en så korrekt uppfattning om dig som möjligt och vad du vill arbeta med.

Sänd in ett CV

När ditt CV finns i rätta databanker, kan du bli upplockad av rekryterare och bli ombedd att komma på en anställningsintervju. Då bestämmer ni en tid och datum för intervjun. Vid det laget träffar de förmodligen flera olika som de anser är intressanta, du är inte den enda. Efter det, kan de be dig komma tillbaka för fler intervjuer. Sedan kan du vänta några dagar, innan du ringer och frågar hur det går med rekryteringen. Har du tur är det just du som blir rekryterad och får jobbet. Har du då fått jobbet bland 10-tals andra intervjuade kan du skatta dig mycket lycklig. Du har gjort intryck och de vill mycket gärna ha dig på jobbet.

Se till att bli erbjuden en intervju

Om du inte blir uppringd och ombedd att komma till en intervju, kan du själv se till att du blir inbjuden på en anställningsintervju. Då kan du ringa upp de arbetsgivare som du väldigt gärna arbetar för. Be då att få prata med personalchef, eller den som bestämmer om vilka som ska anställas. Då sänder du först en ansökan på mail, sedan ringer och frågar om du kan komma på ett besök. Om de vill träffa dig, är det en halv fot inne, det vill säga det ökar dina chanser till anställning med 100 procent. Har du då gjort ett mycket bra intryck på personalchefen eller chefen, ringer de dig och erbjuder dig jobbet. Lycka till!

27 Jul 2018