Så är det att bo i en BRF

Att flytta till Stockholm är inte det lättaste. Få arbete i huvudstaden kanske inte är så svårt, beroende på vilket slags arbete man vill ha och har utbildning för. Har man ett yrke inom en bransch som saknar folk, som till exempel inom vården, skolan och inom omsorgen, då är det lättare att få nytt jobb. Svårare är det i stället att få en bostad. Dock är det inte särskilt svårt att få en bostad om man har pengar. De flesta problem löser sig för den med resurser – så är det. Kan man köpa sin bostad är det mycket lättare helt enkelt.

Som lägenhetsägare blir du del i en BFR

Om du har köpt din egna lägenhet i Stockholm blir du automatiskt medlem i en bostadsrättsförening (BRF), en ekonomisk förening och äger en andel i den genom att äga din lägenhet. Har du inte ägt din bostad förut, är det några saker som kan vara nya som BRF-ägare. Det mesta som rör din egen bostad, såsom kyl, frys och andra vitvaror har du eget ansvar för. När det kommer till om du vill renovera din egen lägenhet, vad gäller tapeter, golv och inredningen är ditt ansvar. Däremot om det är något som rör fönster, fasaden eller balkonger, till och med tak är det frågor som styrelsen i din BRF bör ta ansvar för. Det samma gäller innergårdar, parkeringar och andra gemensamma ytor. Då är det styrelsen som fattar de besluten.

Göra en stamspolning mer värt än dyar reparationer

I vissa fall finns det gränsfall, som kan vara svåra att bedöma vems ansvar det är, och det är till exempel om det blir stopp i avloppet och stoppet inte beror på att du själv har varit vårdslös och hällt papperstidningar i avloppet eller liknande. Då kan en stamspolning vara på plats, men det kan vara en fråga för hela BRF-en att fatta beslut om eftersom det kommer att beröra alla i just din fastighet. Det är en stamspolning i Stockholm som ett VVS-företag gör. Då kommer de med tanken full med hett vatten och spolar rören tills stoppet är borta. Detta är det absolut billigaste alternativet för att komma till rätta med problem som kan ha med rören i hela fastigheten att göra.. Om inte det hjälper måste man lägga nya rör, eller göra en relining. Det innebär att man antingen lägger in nya plaströr inuti de gamla rören, eller sprutar in plast i de gamla rören. Sedan härdar man plasten efteråt med varm luft som göra att plastem lägger sig som en hinna inuti rören.

20 May 2018