Nya saker att hitta vid flytt

Det är mycket som ska klaffa när man flyttar till ett nytt ställe. Har man familj är det ännu viktigare att alla ska få sina behov fyllda och önskemål mötta. Barnen ska hitta passande skola och förskola. Hur stort man behöver ha, beror på familjens storlek och vad man önskar av sitt boende. Det är inte bara det att man kanske byter umgänge och arbete, skola och omsorg när man flyttar från en ort till en annan. Allt det där invanda som man vant sig vid, ska bytas ut till något nytt. Men det är ju själva meningen med flytten; bryta det invanda och starta om. Människan växer med förändringar. Att byta miljö kan vara riktigt efterlängtat och uppfriskande. Har man gått i samma invanda mönster en alltför lång tid känner man att man inte kommer vidare. Framför allt gäller det när man är ung. Då bara längtar man bort till äventyret. Kanske alla ens vänner redan har flyttat, och man är ensam kvar. Då är det viktigt att komma med.

Lär dig hitta i din nya stad

Ska du flytta till Stockholm gäller det att skaffa sig Google maps på mobilen för att lära sig hitta i storstaden. Stockholm kan vara svårt att hitta i, åtminstone till en början, men det går. Fråga vilken stockholmare som helst. Är man osäker kan man hålla sig till tunnelbanorna. Under fritiden är det bra att gå och promenera mycket i Stockholm. Allra bäst är det att gå riktigt vilse. Det brukar man nämligen göra när man är på ett nytt ställe. Och har du gått vilse är det väldigt bra att ta kontakt med någon som ser vänlig ut (de flesta är det i Stockholm) och fråga efter vägen.

Lär dig hitta nytt umgänge

De flesta som flyttar till Stockholm gör det för att börja ett nytt arbete, eller skola. Börjar man i en ny skola, är chansen väldigt stor att fler har flyttat till Stockholm för att börja i samma skola. De flesta har en gång också varit nya i Stockholm. Det sägs att Stockholm växer lika med en busslast full med folk VARJE dag. Det innebär att det i Stockholms finns flera inflyttade, precis som du. Det brukar underlätta att lära känna någon som är i samma sits som en själv.

Hitta nya affärer

Har man bott på ett och samma ställe hela ens liv, vet man precis var affärerna är. Det är världens lättaste att gå och handla; man går helt enkelt till samma ställen som man alltid har gjort. Flyttar man däremot till ett nytt ställe, måste man leta upp nya ställen. Det kan ta tid att lära känna vad affärerna har. Trots att du går till samma butikskedja, varierar ofta sortimentet ganska mycket, plus att utbudet är så mycket i större i Stockholm än på andra platser i Sverige.

Hitta ny läkare och tandläkare

Även när det kommer till vårdcentral och att välja egen husläkare blir det till att lära känna en ny vårdcentral och ny läkare. Och glöm inte att du måste välja en nya tandläkare. Den brukar man ofta glömma att gå till, eftersom det oftast är de som brukar kalla en till tandläkarbesök. Då gäller det att du hittar en ny duktig tandläkare. Läs här om du vill veta mer.

15 Dec 2017