Lyckas som försvarsadvokat i Stockholm

Drömmer du om ett arbete som försvarsadvokat i Stockholm? Visst är konkurrensen hård om man vill lyckas riktigt, riktigt bra, men konkurrensen om jobben för advokater är i själva verket balanserad enligt Arbetsförmedlingen. Exakt hur konkurrensen ser ut inom olika inriktningar (försvarsadvokat, fastighetsjurist, asyljurist till exempel) framgår dock inte. Konkurrensen för jurister som yrkesgrupp varierar dock mellan olika delar av landet.

Svårt få jobb som försvarsadvokat i Stockholm 

Konkurrensen bedöms av Arbetsförmedlingen vara i balans i städer som Stockholm och Malmö. Tittar vi närmare på Stockholms län och dess olika kommuner ser det likadant ut i samtliga. Jämför vi Stockholm med städer som till exempel Göteborg eller Jönköping, är det dock svårare. Både i Göteborg och i Jönköping bedöms konkurrensen vara ”mycket liten”. Som försvarsadvokat i Stockholm får man alltså vara beredd att kämpa lite mer, även om det, som sagt, råder balans i konkurrensen. Det är helt enkelt lättare att få jobb där konkurrensen om jobben bedöms vara mycket liten.

Träna på att tala inför publik

Som försvarsadvokat bör du kunna ge ett professionellt intryck i rätten. För att komma åt de jobb som är eftertraktade, bör du vara mycket duktig på att kunna tala inför människor. Det finns kurser där du kan träna upp det här, men vissa har svårare för det än andra.

Många skulle föreslå att börja med att prata inför en person och se hur det går – förmodligen går det ganska enkelt. När du har gjort det, testar du sedan att prata inför tre personer. Du ökar sedan gradvis och till slut bör du känna dig någorlunda bekväm att tala inför en relativt stor publik. En viktig del i att kunna tala tryggt inför människor är givetvis att man har gjort sin research och är säker på sitt fall. Som försvarsadvokat är det något man alltid bör göra och vara. Tingsrätterna i Stockholm är visserligen större än de i många andra delar av landet, men om salen är full lär ingen jättestor skillnad märkas mellan dem.

Tar lång tid

Försvarsadvokat är inget man blir över en natt. Först behöver du klara av ungefär fem års juridiska studier på heltid och få examen vid ett universitet. Efter att ha klarat av studierna behöver du sedan tre års erfarenhet från praktiskt juridiskt arbete, närmare bestämt som anställd biträdande jurist vid en byrå. En fördel med Stockholm är att det finns många juridiska verksamheter att söka arbete, och tillskansa sig den här erfarenheten, hos. När du har studerat och skaffat dig den erfarenhet som krävs, behöver du bli antagen som ledamot av Sveriges advokatsamfund. Det ställs höga krav för den som vill ta sig in. Förutom fem års studier och tre års praktiskt arbete krävs en muntlig examen där du visar att du är lämplig för yrket. Läs mer här om försvarsadvokater i Stockholm på: http://www.försvarsadvokatstockholm.biz.

9 Apr 2018