Hur nöjda är Haningeborna med sina redovisningsbyråer?

Haninge är en relativt stor kommun med sina ca 85 000 invånare. Trots det finns bara ett fåtal redovisningsbyråer som håller till i området. I mindre, men mer centrala, kommuner finns tiotals redovisningsbyråer, samtidigt som invånarantalen är lägre. Genom att titta på olika plattformar för recensioner och omdömen ser vi dock att boende i Haninge generellt är nöjda med de redovisningsbyråer som finns. Vi nämner inga företagsnamns här i texten, eftersom syftet endast är undersökande.

Företag 1

Den första redovisningsbyrån i Haninge vi tittar på har många goda recensioner från  sina kunder. Plattformen är en stor karttjänst. Bland annat skriver kunderna att priserna är bra, att ägarna är trevliga och att servicen är snabb. Faktum är att det inte finns en enda recension som ger företaget ett betyg under fem stjärnor (som också är maxbetyget).

Visserligen finns det bara nio recensioner, vilket egentligen är svårt att dra några säkra slutsatser av. Den redovisningsbyrå som vill, kan relativt enkelt manipulera detta. Samtidigt är det ändå en fingervisning som pekar på att boende i Haninge överlag är nöjda med den här redovisningsbyrån – även om det givetvis inte går att lita på det till hundra procent.

Företag 2

Den andra redovisningsbyrån i Haninge vi tittar på har även de nästan enbart goda recensioner. Det är något färre som gett sitt omdöme till dem (6 stycken, att jämföra med 9 stycken hos företag 1). Även här är kunderna nöjda med service och hantering.

En av recensionerna är dock tydligt från en av de anställda, som skriver att hon är ”så glad att jobba på en redovisningsbyrå som håller så hög kvalitet i det dagliga arbetet”. Hur mycket vikt man vill fästa från en anställds omdöme är upp till var och en, men det kan givetvis uppfattas som något partiskt.

En av recensenterna ger företaget 1 av 5 stjärnor, och är inte alls nöjd med hur företaget arbetar. Han skriver att hans vän har använt sig av dem och skulle få betala en årskostnad på 30 000 kronor. Istället fick han betala 70 000 per år.

Ägaren svarar på recensionen och försöker reda ut situationen. Han skriver att vännen som recensenten refererar till visserligen har varit kund hos dem, men att de inte varit i närheten av de belopp som han påstår att de har fakturerat (70 000 kr). Han spekulerar i att recensionen endast skrivits för att skada deras verksamhet.

2 Apr 2018