Hur hittar jag en replokal till mitt band i Stockholm?

Om man letar efter en replokal i Stockholm där man kan träna på sin musik så ska man direkt veta att detta kan vara väldigt svårt att få tag i. I Stockholm råder det nämligen en extrem brist på bostäder i stort och detta har medfört att man bygger om exempelvis källare och annat som tidigare kunnat användas som en replokal till bostäder. Även fritidsgårdar och annat som kunnat erbjuda olika musiker en replokal har tvingats stänga och de få som fortfarande är öppna har sällan plats för ytterligare ett band – detta då trycket på denna replokal redan är stort nog som det är.

Det är alltså ingen slump att de flesta spännande musiker och band i Sverige numera inte kommer ifrån Stockholm utan från mindre städer. I en mindre stad är det nämligen lätt att hitta en replokal där denna nödvändiga träning kan genomföras och detta på egentligen vilken tid på dygnet som helst. Att övning ger färdighet är inom musik en absolut sanning inom musik och därför fyller en replokal alltså en väldig funktion. Har man som band ingen replokal så blir man ju heller inte bättre och detta är alltså väldigt tydligt just i Stockholm där mängden musiker ine alls kommer fram i samma takt som de gjorde förr om åren.

Även band som har Stockholm som sin hemstad söker sig också i en allt större omfattning bort från staden och bosätter sig i mindre städer under en kortare period för att kunna satsa helhjärtat på sin musik och en stor del i detta ligger alltså i att man inte får tag på någon replokal i just Stockholm. Här har alltså Stockholm som stad ett väldigt problem som måste lösas inom en väldigt snar framtid – musik har ju även en funktion sett ur ett rent samhällsperspektiv och kan en replokal hålla ungdomar borta från gatan så är ju detta en väldigt billig lösning.

Dela replokal med andra band i Stockholm

Ett tips som kan vara användbart som musiker på jakt efter en replokal i Stockholm är att man söker sig ut till någon närliggande förort snarare än att sikta på själva city. I förorterna finns det – tack och lov – forfarande en del lediga lokaler som kan fungera som en replokal. Här måste man dock vara beredd på att dela denna replokal med andra band och kan kanske inte göra sig hemmastad på samma sätt som om man hade denna för sig själv. Detta är dock bättre än ingenting och har man hittat en replokal i Stockholm så ska man vara väldigt nöjd då detta – som sagt – definitivt inte tillhör vanligheterna.

Vem vet, kanske kan denna delade replokal starta nya spännande konstellationer som i sin tur leder till nya gemenskaper och framgångar inom musik? Det är lite så man måste tänka då man delar på en replokal i Stockholm – en positiv bild är alltså ett krav som ställs på ett helt annat sätt i Stockholm. Detta om man förstås inte sysslat med gothrock men då har man ju å andra sidan bränsle till sina låttexter per automatik.

Läs mer här om fullutrustade replokaler på promenadavstånd från Gärdet/Mariatorget. 

30 Jun 2017