Golvslipning i Stockholm - dags för en ny trend?

Som de flesta vet så har Stockholm en ganska extrem bostadsmarknad. Illustrerad av två saker: det är svårt att få tag på en bostad och det är, framförallt, väldigt dyrt att köpa en sådan. Att köpa en bostadsrätt i Stockholm - oavsett om det är innanför tullarna eller i någon förort - kostar helt enkelt pengar: mycket pengar.

Därför så kan det också sticka i ögonen hos folk när man ser en ny trend uppenbara sig. Vi tar det från början. Säljer man en bostad i Stockholm så vill man, givetvis, få en så stor vinst som möjligt. Detta innebär att man renoverar lägenheten innan försäljning och att man därigenom hoppas kunna få igång ett intresse med en budgivning som följd. Inga konstigheter och inte unikt för Stockholm på något sätt.

Det som däremot är unikt är att den som köper bostaden också, i många fall, väljer att renovera. Det handlar alltså om en klassisk kaka-på-kaka. Säljaren renoverar för att attrahera köparen - köparen å sin sida vill renovera för att sätta sin egen prägel på bostaden. I slutändan så kostar det enorma pengar och bidrar till ett slitage på både natur, miljö och klimat.

Därför är en golvslipning i Stockholm en bra lösning

Det finns smartare lösningar att använda sig av - både som köpare och som säljare. Man kan renovera olika ytskikt snarare än att byta ut dem mot nya. En golvslipning i Stockholm är ett väldigt bra exempel på detta.

Just golvet är ofta det som många vill byta ut först. Ett fräscht golv rinner över till övriga delar av bostaden och kan göra en enorm skillnad för känslan i en bostad. Men, det behöver inte krävas ett nytt golv för det. Tvärtom: en golvslipning i Stockholm är i de flesta fall en mycket bättre lösning. Vi radar upp några punkter som förklaring till detta påstående:

  • Lägre kostnader. En golvslipning kostar avsevärt mycket mindre än vad ett nytt golv gör. Anlitar du ett professionell företag så kan du använda dig av Rot-avdraget och genom detta dra av 30% av den totala kostnaden för arbete. Det gör skillnad.
  • Bättre resultat. Ett nytt golv kan kännas väldigt sterilt och livlöst: det behöver många år innan det blir riktigt hemtrevligt. Ett äldre golv har redan satt sig och skaffat sig en skönhet och en personlighet. Man talar ofta om patina och detta gäller även för golv. En golvslipning tar fram golvets inneboende skönhet igen.
  • Mindre jobb. Dagens golvslipningar sker effektivt och kräver heller inget större efterarbete. Det senare förklaras av att de numera är dammfria. Genom nya maskiner så sugs allt damm upp direkt. Det enda negativa med en golvslipning har således försvunnit: du slipper hitta slipdamm överallt i bostaden efteråt.
  • Möjlighet att förändra. För alla som vill sätta sin egen prägel på den nya bostaden: det kan du göra även genom en golvslipning i Stockholm. Ytbehandlingen som appliceras efteråt ger dig enorma möjligheter till förändring och du kan exempelvis helt byta färg på dina golv om du skulle vilja göra det.
25 Jul 2021