Garageportar – hur väljer man?

Har du en garageport i Stockholm som har varit med lite för länge och börjar bli sliten? Det är inte ovanligt, undersökningar har visat att så mycket som en av sju garageportar i Stockholm är för gamla och utgör en säkerhetsrisk. En gammal garageport som inte uppfyller säkerhetskraven riskerar att falla igen om en fjäder brister, något som kan orsaka skada på både människor och fordon.

Fjädrarna som sitter i en så kallad vipport, som var den vanligaste typen av garageport för några decennier sedan, är mycket kraftiga och starka men är med om mycket påfrestning under sin livstid. Belastningen på fjädrarna sker när porten är stängd, det vill säga nästan hela tiden.  En garageport av typen vikport å andra sidan har mindre fjädrar som belastas när porten är i öppet läge. De fjädrarna brukar således hålla lite längre. Men generellt gäller att för en garageport som är över 25 år bör man börja fundera på att byta ut den.

Att installera en ny garageport innebär att man minskar risken för skador, gör att huset get ett snyggare intryck och att värdet på huset dessutom höjs. Kostnaden för en montör kan fås ner med hjälp av ROT-avdraget och installationen räkna som en förbättring av bostaden, vilket gör att den kan dras av från REA-vinsten om ni säljer huset inom fem år från renoveringen.

Det är alltså på många sätt en god investering att byta ut sin gamla garageport, men vad ska man välja för modell? Vi tar en titt på de fyra vanligaste typerna av garageportar i Stockholm.

Takskjutportar

Den modernaste och vanligaste typen av nyinstallerade garageportar i Stockholm är takskjutporten, som öppnas och stängs som en rulljalusi, med vikbara sektioner som rullas upp och inåt i garagetaket. Takskjutporten tar ingen plats vare sig framför eller bakom öppningen, men däremot alltså i taket. Har man armaturer eller förvaring i taket bakom porten måste man således flytta på dem om man vill installera en takskjutport. Ofta installeras denna typ av port med en motor som gör att man kan öppna den med en fjärrkontroll. Ett mycket bekvämt sätt att öppna porten om man kommer hem en regnig och kall novemberkväll.

Slagportar

Slagporten är den säkraste formen av garageport. Den består helt enkelt av två stora dörrar som möts i mitten. Slagporten ger ett klassiskt utseende som hör ihop med villor och småhus Stockholm från fyrtio- och femtiotalen. Bor man i ett hus från denna period bör man definitivt skaffa en slagport till garaget, men det funkar lika bra på moderna hus om man vill ha en elegant och enkel garageport.

Vikportar

Vikporten som tidigare nämnts viks inåt på mitten och hålls i öppet läge av två fjädrar. Den kräver alltså et visst utrymme inne i garaget för att kunna öppnas och stängas, men ingen plats utomhus. Vikporten är lättöppnad och är ofta väldigt snygg och stilren, dessutom är den ofta ganska billig.

Vipportar

Riskerna med äldre vipportar har vi redan gått igenom. Nyare vipportar däremot har ofta en god säkerhetsklass och är en bra typ av garageport. Precis som takskjutporten tar den inte upp någon plats inne i garaget förutom i taket. Den kräver dessutom att det är snöröjt innan den kan öppnas. Även detta är en modell som är bra att kombinera med en motor och fjärrkontroll. Att använda sig av automatisk portöppning garanterar att garageporten öppnas och stängs på exakt samma sätt varje gång, vilket minskar slitaget och risken att fjädrarna slits ut i förtid. Se dock alltid till att det installeras en frikopplingsmekanism, så att porten fortfarande går att öppna vid exempelvis ett strömavbrott.  Klicka här för mer bra information

29 Dec 2017