Frihet med körkort

När man flyttat till en ny stad är det mycket som ska upptäckas. Vad passar bättre än att göra det med en bil? Har du inte körkort så är det dags att skaffa det så fort som möjligt.

Det allra enklaste och snabbaste sättet att ta körkort är att ta en intensivutbildning på en körskola. Då får man på några veckor lärarledd teoretisk och praktisk utbildning med som innehåller allt man behöver för att få det efterlängtade körkortet i sin hand. Självklart är det inte gratis utan kostar en slant. Men det kan vara värt det då man vet att man får lära sig allt om bilkörning och teori av en utbildad och erfaren trafiklärare. 

Körkortstillstånd

Det första man behöver, oavsett man tänker sig ta körkort i körskola eller privat, är att söka ett körkortstillstånd. För att få ett körkortstillstånd måste man vara minst 16 år och genomgå ett syntest hos en optiker och fylla i en hälsodeklaration. Man ansöker om ett körkortstilsstånd på Transportstyrelsens webbsida. 

Obligatoriska utbildningar

Alla som ska ta körkort måste genomgå två stycken teoretiska utbildningar som heter Riskettan och Risktvåan. Båda utbildningarna kostar pengar. Risktvåan är en uppdaterad version av den tidigare halkbanan som nu har  utökats med en teoretisk del om riskerna med olika väglag och hur man ska anpassa körningen efter det. Sedan är det en praktisk del, där man under ordnade former på en träningsbana får köra på olika hala underlag i olika hastigheter. Man lär sig att det är A och O hur fort man kör bilen för att kunna parera sitt fordon och inte tappa kontrollen. Man får såklart även lära sig hur man ska agera om bilen tappar fästet.

Riskettan

Detta är en teoretisk utbildning som berör olika riskfaktorer i trafiken. Man får lära sig om alkohol, droger, stress, trötthet och liknande och hur farligt det är i trafiken. Det är ofta någon av dessa faktorer som orsakar allvarliga olyckor i trafiken, eftersom dagens bilar har blivit mycket säkrare än tidigare generationers dito.

Teoriprovet 

För att få boka in en uppkörning måste man ha gjort och fått godkänt på ett teoretiskt prov. Provet innehåller 70 frågor, där man nåste få minst 52 rätt, och man har 50 minuter på sig.

Kunskapsprovet inenhåller fem områden som är fordonskännedom och manövrering,  miljötrafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar.

Har du tänkt att ta körkort på en körskola i Stockholm? Läs mer och boka här: https://www.körskolastockholm.biz.

1 Oct 2019