Flytta till Östermalm

Östermalm är ett av de mest attraktiva områdena att bosätta sig i, i Stockholm. Här har man snabb tillgång till bra restauranger, vård (även akupunktur, till exempel) och annan väsentlig samhällsservice. I princip har man nära till allt – Stockholm är landets största stad och det är i de centrala delarna som de stora delarna av utbudet finns. Ska man flytta hit bör man dock inte vara rädd för att öppna plånboken. Ordentligt.

Höga kvadratmeterpriser

Bostadspriserna generellt sett har varit mycket höga i hela landet. I Stockholm har fenomenet märkts särskilt tydligt. I de centrala delarna kan kvadratmeterpriset vara riktigt högt, och av stadsdelarna i innerstaden är Östermalm kanske värst. Kvadratmeterpriset ligger i snitt nära 100 000 kronor. Vill man ha en lite större lägenhet kan kvadratmeterpriset givetvis sänkas något, men det är fortfarande en bra slant man får hosta upp för att bo här. Hur det ser ut i framtiden återstår att se. Det finns vissa tecken på att priserna kan komma att sjunka. Om det någonsin går tillbaka till priserna som var för några år sedan, återstår även det att se.

God samhällsservice

Från Östermalm har du nära till allt. Vill du till exempel få akupunktur? I sådana fall kan du glädja dig åt att det finns över sju kliniker – bara inom stadsdelens gränser. Närheten till city gör att du har ett stort utbud av kliniker att välja mellan om du vill ha akupunktur. Men akupunktur är bara ett exempel. Du har i princip nära till allt härifrån. Det gäller till exempel skolor, potentiella arbetsplatser, vårdcentraler och matbutiker. Något du kan få åka en liten bit för, är större varuhus, till exempel möbelbutiker eller byggvaruhus. Dessa finns givetvis i mindre skala här också, men för att komma åt de stora (och ofta mer prisvärda) butikerna kan det hända att du får åka en bit utanför Stockholm. Här är marken inte lika dyr och det är enklare för företag som behöver mycket lagerutrymme att etablera sig. Mark på Östermalm är – som du säkert förstått vid det här laget – mycket dyrt.

Bil eller inte?

Ju närmre man flyttar innerstaden, ju svårare (eller dyrare) blir det att ha bil. I vissa fall behövs det inte ens. Kollektivtrafiken är god och du kan till och med promenera eller cykla till de flesta delarna av staden. Givetvis finns det dock situationer där en bil kan behövas i alla fall. Många väljer att lösa detta genom att vara med i en bilpool. På så vis slipper man tänka på att betala kostnader runtomkring, som är förknippat med bilägande inne i innerstaden. Till exempel att det blir dyrt att parkera. Många bilpooler (som även finns på Östermalm) står för försäkring, parkering och bränsle, medan du, som bara använder bilen lite då och då, betalar per minut eller per timme.

30 Jan 2018