Därför satsar foodtrucks på catering

År 2015 var det 93 foofoodtruckdtrucks i Stockholm. Maxtaket var då satt av kommunen på 100 tillstånd. Man var alltså nästan taket. Året efter var det däremot bara 78 beviljade tillstånd och 2017 var siffran nere på 50 st. ”Hajpen är över” säger en ägare av en foodtruck i Stockholm till tidningen Stockholm Direkt. Men när du flyttar till Stockholm kan det även vara värt att besöka en foodtruck, där finns ofta fräsch mat om du behöver catering till inflyttningsfesten. 

Genom hård konkurrens och nya högre avgifter har flera foodtrucks försvunnit från Stockholms gator. Det är helt enkelt inte längre lönsamt att driva dessa matbilar. Samtidigt kan det vara en av orsakerna till att man söker kunder inom andra områden. Bland annat satsar många på catering eller att ställa sin bil vid stora arbetsplatser.

 Kravet på tillstånd för foodtrucks infördes 2013. Det behövdes då ett speciellt P-tillstånd för att få ha bilen stående stilla och servera mat från den. Genom detta tillstånd kunde man även påverka hur många som skulle få sälja mat från en foodtruck i Stockholm. År 2017 var det alltså maximalt 100 bilar som kunde få tillstånd. En av de mest framgångsrika var foodtruckcateringstockholm.se/.

För dyrt för att få lönsamhet

Att få tillstånd är alltså inte det primära problemet. Det är istället priset. Det kostar nämligen 30 000 kr vilket betyder att man betalar ungefär 2500 kr i månaden enbart för att tillståndet. Det kan visserligen låta lågt i förhållande mot att ha en restaurang men liknelsen haltar då man även bör se på antalet personer som kan äta samtidigt och dess kapacitet.

Söker sig till privat mark

En lösning har blivit att de med foodtruck söker sig till större privata parkeringar vilket bland annat finns vid större företag. Här får de betala en betydligt mindre avgift – om ens någon. Samtidigt har det blivit mycket uppskattat då till och med företag har ringt vissa foodtruckägare att ställa sig just hos dem.

Söker sig mot catering

En annan inriktning är att de med foodtrucks vänder sig tydligare mot marknaden för catering. Detta med ett unikt koncept som gör att man kan erbjuda något klassisk catering inte kan.

Vid en fest, bröllop, begravning eller annat event som behöver catering kan en foodtruck erbjuda liknande tjänst. Det enda som behövs är en yta att ställa bilen på och de kan sedan tillaga maten i bilen så att allt är klart exakt när gästerna ska äta. Därefter kan gästerna komma och hämta maten vid vagnen alternativt att personal från denna foodtruck bär in maten till gästerna. Maten är mer ”nylagad” än vid catering samtidigt som den kan anpassas efter varje persons önskemål.

Ägare av dessa bilar vittnar om att efterfrågan har ökat och detta inte minst vid större evenemang. Det kan exempelvis vara en stor fotbollsturning där man vill kunna erbjuda mat. Att då be vagnen ställa upp och servera mat till de hungriga är en smidig och enkel lösning. Om sedan varje person ska betala för sig eller om allt ingår i entréavgiften är det helt upp till beställaren att avgöra.

foodtruck

25 Mar 2019