Dags att köpa bostad i Stockholm?

Stockholm är för många unga den givna staden att flytta till. Det är där som det händer och det är där som allting sker. Arbete, stimulerande fritid, studier, restauranger, nattklubbar, större socialt liv - allt detta finns i vår huvudstad och för en person från en mindre stad så är detta naturligtvis en kontrast som många aktivt alltså söker sig till. Stockholm har väl egentligen allt. Utom bostäder.

Det stora - kanske det enda - problemet som finns i Stockholm handlar om att hitta någonstans att bo. Hyresmarknaden är överhettad, bostadsköerna ringlar sig långa runt staden - du får räkna med att köa i tiotals år - och då andrahandsmarknaden inte fullt ut är reglerad (ett pris står skrivet i bläck - en annan, högre summa, betalas på avtalad tid). Återstår då att köpa en bostad och där sätter ofta en annan sak käppar i hjulen - de höga priserna. Eller?

Stockholm har höga bostadspriser, det går inte att förneka. Det går dock inte heller att förneka att dessa är på väg nedåt och att det idag är köparens marknad på ett helt annat sätt. Det är en bra tid att köpa bostad i Stockholm sett till att priserna är lägre och att det fortfarande finns en väldigt stor inflyttning sett till antalet befintliga bostäder. Vi tänkte ge några tips kring hur man ska tänka.

Ta kontakt med en mäklare i Stockholm

Det första steget är att du tittar över din budget. Tyvärr så är det här den stora knäckfrågan: hur mycket pengar äger du, hur stor är din inkomst och hur pass stort lånelöfte kan du få av olika banker. Det går att låna till kontantinsatsen från andra aktörer också, om du inte skulle ha tillräckligt. Högsta fokus alltså: kontakta olika banker och se över hur de kan hjälpa dig. Innan du ger dig in i olika bostadsaffärer - se till att ha lånelöftet klart (och se till att hålla dig inom den summan).

Då detta är gjort - ja, då ska du hitta en bostad som ligger inom den budget du satt upp. Här kan en mäklare hjälpa dig.

Många ser en mäklare enbart som en säljares vän. Det är sant - men det finns ändå ingen anledning att som potentiell köpare se mäklaren som någon typ av fiende. Tvärtom. Du kommer att tjäna på att etablera kontakter med olika mäklare i Stockholm om du står redo att köpa.

Det hela är både enkelt och logiskt. Du meddelar - via hemsidan - vem du är, hur stor budget du har, var du vill bo samt hur många rum du tänkt dig. Då ett objekt dyker upp så kontaktas du av mäklaren och får en mer genomgående beskrivning. I vissa fall så kan du ha en typ av förtur också.

Du kan köpa till ett lägre pris

Vi säger att ett objekt är svårsålt; det kommer knappt någon på visningen, det sker ingen budgivning och överlag så finns ett klent intresse. Mäklaren vill sälja, säljaren vill sälja - han/hon har förmodligen köpt en ny bostad - och du har således ett väldigt bra förhandlingsläge. Det kan innebära att du kan - via mäklaren - ge ett lägre bud än accepterat pris.

Alternativet för säljaren är att ta omtag, lägga ut bostaden ännu en gång och kanske dessutom tvingas till någon typ av renovering i syfte att nå fler spekulanter. Många väljer att sälja till ett lägre pris än vad man tänkt sig, detta då alternativen vi nämnde är jobbiga att genomföra.

Du har alltså ett guldläge som kommit av dina kontakter med olika mäklarbyråer. Det kostar ingenting, men det kan göra en enorm skillnad i slutändan.

Artikel 6 - flytta till Uppsala Dags att flytta från Stockholm till Uppsala?

Stockholm har väl egentligen allt som man tänka sig. Det finns goda möjligheter att göra karriär, det finns fina möjligheter till avancerade studier - inom alla tänkbara områden - och det finns ett pulserande natt- och kulturliv där en möjlighet till nya kontakter hela tiden uppenbarar sig.

Till allt detta ska man även nämna de goda kommunikationerna - du kan ta dig över hela staden utan att det behöver ta evigheter och utan bil - samt att det finns en anonymitet trots att staden är så pass stor. Kort sagt: Stockholm är en perfekt stad - under en viss tid i livet.

Billigare bostäder i Uppsala

Det som händer många är att man utvecklas. Ofta tillsammans med någon annan. Du kanske träffar din livs kärlek och där ni två väljer att slå era påsar ihop för att köpa en gemensam bostad. Varsin etta blir en gemensam två. Kanske får ni ett barn och det gör att tvårummaren måste bytas till en trea. Varje sådant steg är kostsamt sett till de skyhöga priserna som finns i Stockholm.

I synnerhet så kostar det att ta steget från en trea till en ännu större lägenhet, eller rent konkret: ert andra barn kommer att få er att drömma om någonting annat, någonting större och kanske är det ett hus. ett hus som ni aldrig kommer att kunna köpa i Stockholm givet er inkomst och er budget - men som kan finnas i en stad några mil norrut. En stads om är lite mindre, men som ändå är tillräckligt stor för att ni ska kunna trivas: Uppsala.

Många väljer att flytta från Stockholm

Fler och fler väljer att ta ett uppehåll från Stockholm och flytta till Uppsala. Med uppehåll menar vi att man säljer bostaden man äger i Stockholm, köper en ny - större och billigare - i Uppsala och därefter pendlar till jobbet som man fortfarande har kvar i huvudstaden.

Med tanke på att det tar ungefär en halvtimme att åka tåget - som går väldigt frekvent - mellan Uppsala och Stockholm så är inte heller pendlingen en egentlig fråga. Det går att bo i Uppsala och samtidigt ha Stockholm kvar. Kort sagt: kakan går både att äta och spara till senare.

Sälj din bostad i Stockholm med en mäklare

Rådet är att du tar hjälp av en mäklare då du ska sälja bostaden i Stockholm. Speciellt i dagsläget då marknaden är lite darrigare än tidigare och då priserna generellt sett har kommit att sjunka. En erfaren och kompetent mäklare kan vara skillnaden mellan ett högt- och ett lägre pris. Vi tänkte rada upp några vanliga punkter gällande mäklare och hur man ska tänka vid en bostadsförsäljning:

  • Köpa - sälja eller sälja - köpa? För något år sedan hade vi rekommenderat att köpa först och sälja sedan. Av den enkla anledningen att du, nästan utan tvekan, skulle få din bostad såld och till det begärda priset. Idag är det inte lika givet. De flesta mäklare rekommenderar att du säljer först och därefter köper. Det kan innebära några veckor i kappsäck, men det ger en större trygghet. Det finns ett större utbud av bostäder att hyra i Uppsala också och det går alltid att magasinera möbler under en tid.
  • Vilken mäklare?
  • Vi skulle rekommendera att du väljer en mäklare från en mer etablerad firma. Av samma skäl som ovan. Då det blåser lite snålare så är erfarenhet något att luta sig mot och större byråer kan ofta erbjuda en större trygghet. Vem som helst kan sälja då marknaden är het, få klarar av det då marknaden är svalare.
  • Mäklare i Uppsala. En annan fördel med att välja en mäklare från en etablerad firma är att dessa ofta har filialer även i andra städer. Kort och gott - din mäklare kan hjälpa dig att sälja bostaden i Stockholm och kan även - genom sina kontakter - hjälpa dig att hitta rätt objekt i Uppsala.
13 Jun 2018