Därför är mäklare på Södermalm lättade över att Slussen är klar

Mäklare på Södermalm andas ut: Slussen är åter i gott skick. Ingen panik, stadsdelen kan fortsätta leva som vanligt. Utsikten från de dyra balkongerna intakt.

Många stockholmare var otroligt oroade över hur det nya området kring Slussen skulle te sig. Farhågorna var många. Särskilt fanns det de som var mycket kritiska mot de planer på en galleria över hela Slussen-bron som faktiskt var på kartan under en period.

Men som man kan se av slutresultatet, kom alla de farhågorna på skam. Visserligen kan det debatteras huruvida den där guldbron verkligen är guldfärgad. En del skulle kalla den mer gulbrun. Men ibland är det tanken som räknas, och det var i alla fall en spektakulär händelse när den väl kom på plats. Folk flockades från när och fjärran för att få se det försenade kinesiska fartyget puttra in i Stockholms hjärta.

Mäklare firar bibehållna fastighetsvärden

Kanske är det många fastighetsmäklare på Södermalm som andades ut, när utsikten över fjärden äntligen blev synbar från Söders höjder igen. Om Slussenbygget blivit ett totalt fiasko hade sannolikt bostadspriserna i området påverkats negativt. Till och med mycket negativt. Men så har alltså inte resultatet av debaklet blivit.

Slussen är åter en levande plats där människor vill bo. De lägenheter som nyss var alldeles plågade av bullret från Slussen-bygget är nu fridfullt översköljda av det vanliga stimmet och sorlet från folklivet. Och allt är frid och fröjd igen, på Södermalms och Stockholms mest centrala plats.

28 Oct 2022