Bygga hus i Stockholm – att hitta rätt tomt

Många människor drömmer om att bygga ett eget hus, en bit bort från Stockholmslivets stress och höga tempo. Men att bygga ett hus är ett stort och kostsamt projekt och det gäller att man vet vad man ger sig in på. Var vill man bo, nära havet eller annat vatten, med skog om sig eller i ett område med mycket hus? Runt om i Stockholmstrakten finns tomter till salu och ett första steg på vägen mot drömhuset är att hitta en tomt som passar er.

Vad krävs av tomten?

När ni letar efter den perfekta tomten bör ni naturligtvis ha klart för er vilka behov den ska uppfylla. Hur långt har ni till jobb och skola? Har alla i familjen körkort eller är det viktigt med bra kommunikationer, nu eller i framtiden? Hur ser solförhållandena ut under dagen och går det att  placera ett hus så att det möter upp solen på ett bra sätt? Om ni har tänkt installera jord- eller bergvärme är det också viktigt att ni tar reda på hur berggrunden ser ut och hur långt ni måste borra. Ligger tomten nära en sjö kanske sjövärme kan vara ett alternativ? Slutligen måste ni se så att el- vatten- och avloppsledningar finns framdraget eller åtminstone finns i närheten, annars kan det bli en mycket dyr affär.

Detaljplanen

Studera även detaljplanen för området, är det kulturminnesmärkt kanske det finns begränsningar för hur man får bygga. Kanske står några träd på tomten som ni skulle vilja ta ner, det måste ni i så fall också kolla om ni har tillstånd till.

I detaljplanen kan man också se om det finns utrymme för att det byggs fler hus i närheten av ”er” tomt. Kanske är det så att den tänkta sjöutsikten skulle försvinna om det kom upp ett hus till nere i backen?

Nål i en höstack

Att hitta en tomt på öppna marknaden i Stockholmsområdet kan vara svårt, när man hittat drömstället får man syn på prislappen och inser att man inte har möjlighet att betala så mycket för bara tomten. Man kan höra med kommunen om det finns planer på uppstyckning och försäljning av nya tomter, alternativt kan det finnas en tomtkö man kan ställa sig i. I attraktiva områden kan man dock få köa väldigt länge.

Många byggentreprenörer äger tomter som de säljer, antingen bara tomten eller som en del av en totalentreprenad. Det kan vara värt att ringa runt och se hur utbudet ser ut där.

Det kan faktiskt vara så att det lönar sig att köpa ett lite nedgånget hus som säljs relativt billigt, men som har en tomt som är perfekt, för att sedan riva det och bygga ett nytt hus. Rivningskostnad och eventuell sanering tillkommer förstås. En annan möjlighet är att köpa ett litet hus med en bra stomme och sedan bygga ut det till ett ”nytt” hus, kanske med material som bryter av och skapar en spännande helhet. Tänk då på att noga inspektera det gamla huset så att det håller för stora ingrepp.

När ni till slut har hittat er tomt är ni ett steg närmare drömmen – att bygga ert eget hus!

18 Oct 2017