Bra att känna till om du flyttar till Kungsholmen

rakning, skägg, barberare

Kungsholmen är kanske ett av de mest attraktiva områdena i hela landet att bo i. Utsikten vid Norr Mälarstrand, barlivet, restauranger och närheten till allting som Stockholm har att erbjuda är kanske det som lockar allra mest. Även om Kungsholmen i sig är relativt lugn som stadsdel på sina håll, finns fortfarande ett gediget utbud av tjänster och service. Till exempel finns det bibliotek, barberare, frisörer och mataffärer runt hörnet – nästan oavsett var i stadsdelen du bor.

Bostadspriser

Något som däremot kan avskräcka är bostadspriserna. Som säkerligen bekant är, har bostadsmarknaden blivit allt mer extrem på senare år. För ett antal år sedan räckte det med en medellön för att kunna flytta in på Kungsholmen. En barberare skulle säkerligen kunna ha både sin studio och sin bostad i samma område.

Så ser det inte riktigt ut längre. Har man inte gott kapital blir man i allt högre grad utestängd från den hårda bostadsmarknad som råder i stadsdelen och i stora delar av Stockholm. Tittar man på fem års sikt är ökningen drastisk – en etta under 30 kvadrat kan gå loss för runt tre miljoner kronor. Förutom en insats på nästan en halv miljon kronor krävs då också en månadsinkomst kring 35 000. 

Givetvis måste man inte köpa en lägenhet – men om man inte har flera decennier i bostadskö, blir det i alla fall svårt att få tag på en hyresrätt. Möjligen kan det gå genom kontakter, men för de flesta är det här inte ett alternativ man har.

Parkering

Något som många kungsholmsbor tar upp som en nackdel med att bo här, är den eviga jakten på parkering. Om man inte verkligen behöver ha en bil är det kanske bäst att sälja den om man flyttar hit. Den parkering som man väl hittar kan i vissa fall vara väldigt dyr.

Samtidigt är det många som gott och väl klarar sig utan bil här. Kommunikationerna är goda, med bussar direkt från närförorter, centralstationen och till andra delar i centrala Stockholm. Därutöver finns flera tunnelbanestationer – Thorildsplan, Fridhemsplan och Rådhuset.

Tjänsteutbud och service

Som nämnt lite högre upp finns ett gott tjänsteutbud på Kungsholmen. Hyfsat stora delar av det är centrerat kring Hantverkargatan, där det bland annat finns frisörer, barer, restauranger, barberare, second hand-butiker, mataffärer och kiosker. Även kring Fridhemsplan finns flera mataffärer ett stort köpcentrum och många populära barer. Oavsett om du behöver en barberare, exempelvis barberarekungsholmen.se/ eller handla mat inför kvällen, har du inte långt borta till det om du bor på Kungsholmen.

Undantaget kan kanske vara om du bor längre ut mot Thorildsplan. Här är urvalet lite mindre, men det är inte långt att antingen ta tunnelbanan, bussen, gå eller cykla till Rådhuset eller Fridhemsplan, där det mesta man kan behöva finns. Närheten till övriga Stockholm gör att man sammantaget har ett enormt bra utbud av tjänster och service som boende på Kungsholmen – förmodligen bland det bästa i Sverige.

11 Sep 2018