Billigaste sättet att åka Stockholm-Västerås

buss

Hur man billigast åker mellan Stockholm och Västerås beror både på vilket färdmedel man väljer, hur många som ska åka och när bokningen sker. Det går därmed inte att säga att ett färdmedel alltid är billigast.

Tåg

Att åka tåg från Västerås till Stockholm kan kosta under 100 kr. Detta åtminstone om man bokar resan ett par månader i förväg. Att boka lång tid i förväg är även ett måste om man är ett större sällskap som ska åka. I annat är risken att alla inte får plats på samma tåg.

Samtidigt kan tåg vara ett riktigt dyrt alternativ. Detta om de billiga biljetterna är slut och man bokar bara någon dag innan. Det är då inte svårt att hitta priser som är det tredubbla.

Buss

Buss är generellt billigare än tåg. Detta ialalfall om man är sent ute då busspriserna är på samma nivå oavsett när man bokar. En del bussbolag har även platsgaranti vilket betyder att om bokning sker online en viss tid innan avgång är man garanterad plats. Skulle det behövas extrabussar sätts dessa därmed in.

Är man ett större sällskap kan det även vara ekonomiskt försvarbart att hyra buss. Möjligheten finns i två olika varianter. Det går exempelvis att hyra en mindre minibuss hos biluthyrare och bensinstationer. Dessa tar 6 - 9 personer. Att hyra en sådan buss är knappast billigare mot att köpa biljetter på linjebussen. Däremot skapar detta betydligt mer flexibilitet. Genom att hyra en sådan buss kan man åka var som helst, när som helst.

Andra alternativet är att hyra en stor buss inklusive chaufför. Det är exempelvis vanligt vid guidade turer, klassresor och andra större sällskap. Att hyra en sådan buss har flera fördelar. Kan bussen fyllas blir det inte stor skillnad i pris mot att boka varsin biljett med linjebuss. Men framförallt är man helt ensamma vilket skapar helt andra möjligheter med guidning, tävlingar och att umgås i bussen.

Bil

Om fem personer behöver åka från Västerås til huvudstaden kan bil vara ett ekonomiskt försvarbart alternativ. Med en full bil blir det inte stor summa som var och en behöver betala i bensinkostnad. Är man däremot ensam blir det till stor sannolikhet billigare att åka tåg eller buss. Det man bör komma ihåg är även att räkna med eventuella parkeringskostnader. Ska man till en plats i centrala Stockholm kan parkeringskostnaderna bli relativt höga.

Taxi

Det absolut dyraste alternativet oavsett när resan bokas eller om man lyckas hitta ett ”riktigt bra pris”. Samtidigt bör inte taxi jämföras med transportmedlen ovan då det är mer en service.

8 Mar 2019