Att vara bilägare i Solna

Solna är en av landets minsta kommuner, samtidigt som invånarantalet är mycket högt (med svenska mått mätt) i förhållande till kommunens yta. Det här gör ibland att det kan bli en hel del köer och bilar i stora delar av Solna – åtminstone under vissa tider på dygnet. Att vara bilägare kan skilja sig åt en del från kommun till kommun. Om du bor i Solna, eller ska flytta dit, kan följande saker vara bra att känna till:

Rusta rejält för vintern

Precis som i Stockholm kan plogbilarna komma ganska sent i Solna. Således kan det vara någon dag eller två där det är mycket svårt att ta sig fram. Det bästa är att ha riktigt bra vinterdäck. Att köra med till exempel slitna helårsdäck kan göra att en biltur i Solna under dessa förhållanden leder till att du får göra en ordentlig bilservice eller, i värsta fall – köpa en ny bil.  

När vintern börjar närma sig bör du alltid ha en isskrapa och en snöborste i den. En snöborste kan ibland tyckas lite överflödigt, men när snön faller mycket snabbt och bilen är helt övertäckt i snö, kommer du inte ångra att du har en. De finns på de flesta bensinmackar och kostar dessutom inte särskilt mycket.

Bilservice

Det finns flera aktörer som utför reparationer och bilservice i Solna. I och med att befolkningen är hög i förhållande till kommunens yta, behöver du inte åka särskilt långt för att hitta detta. Vad gäller bilservice och andra tjänster kan det hos vissa aktörer vara något högre prisnivåer än på andra. Det här är inget specifikt just för Solna, utan snarare en tendens för storstadsregioner i största allmänhet.

Parkering

Parkeringen skiljer sig något åt från kommun till kommun, precis som nämnt i inledningen. I Solna gäller vad som kallas för områdesförbud, vilket innebär att man endast får parkera på de platser där det finns skyltar som säger att det är tillåtet.

Som regel är det svårt att hitta gratis parkering i hela kommunen. Faktum är att Solna stads samtliga parkeringar på allmän plats är belagda med avgift. Om du bor i Solna har du givetvis möjlighet att parkera billigare under lång tid. Det här gäller dock att du kan bevisa att du är boende i Solna. Det är främst givetvis utanför bostadsrättslägenheter och större hus som det går att parkera billigare än andra.

Glöm inte Friends Arena

Tidigare kunde det bli en hel del trafikstockningar vid Råsunda inför stora evenemang. Nu när Råsunda är rivet är det istället vid Friends Arena, i Arenastaden, som det ibland kan bli mycket trafik. Det är alltid bra att hålla sig uppdaterad med de evenemang som sker där för att på så sätt kunna förutsäga trafiken bättre. Dock påverkar det mer den som åker kollektivtrafik, framförallt då vid Solna station, där pendeltåg och bussar går från.

30 Jun 2017