Att hyra en lägenhet i Stockholm

Har man en väldigt stor budget bör det inte vara några större problem att, på ganska kort tid, hitta en lägenhet att hyra i Stockholm. Det sker i så fall på andrahandsmarknaden, där priserna ofta kan vara riktigt höga. För de flesta är många lägenheter dock långt över budget, och till de lägenheter som annonseras ut till ett rimligt pris är konkurrensen mycket hård.

Att hitta en lägenhet i andrahand

Det finns flera sätt man kan ta till för att få tag på en lägenhet i andrahand. Det mest populära är troligtvis att titta på olika köp- och säljsajter, där boenden också ofta utannonseras. På dessa sidor kan dock konkurrensen vara mycket hård i många fall. Är det ett eftertraktat objekt kan det vara flera tiotals, eller kanske till och med hundratals, som också har skickat en intresseanmälan till annonsören.

Du kommer säkert notera att priserna kan vara mycket höga på dessa boenden. Betänk dock att de som hyr ut sin lägenhet i andrahand inte får ta ut hur hög hyra som helst. Det finns flera fall i Stockholm där hyresgäster har kontaktat en fastighetsjurist efter att ha betalat ockerhyror. En fastighetsjurist kan finnas där för att hjälpa dig att få tillbaka det du har betalat för mycket i hyra. Det behöver dock inte nödvändigtvis krävas en fastighetsjurist för att få detta att hända.

Läs mer om vad en fastighetsbyrå kan göra för dig.

Hör med vänner och bekanta

Har man vänner och bekanta i Stockholm kan det löna sig att höra med dem innan man börjar titta på andra annonser. Chansen finns att din vän känner någon som vill hyra ut en lägenhet och kan förmedla kontakten till dig. Faktum är att många av de uthyrningar som sker gör det tack vare direkta kontakter. Många hyresobjekt läggs aldrig ut på köp- och säljsajter, utan förmedlas direkt till en vän eller en väns vän.

Vissa som kommer från Stockholm har turen att känna någon som äger en större fastighet och kan på så vis få ett förstahandskontrakt. Att annars få ett förstahandskontrakt i Stockholm är svårt. Många får vänta i tiotals år innan de får en lägenhet de anser ha den standard de är ute efter. Även på en lägenhet som kan anses oattraktiv, eller ligga i ett oattraktivt område, kan det vara 10 års väntan. Den som vill bo i ett av de mer eftertraktade områdena i Stockholm kan räkna med att få vänta i upp till 20, 30 eller kanske till och med 40 år. Här finns det ingen fastighetsjurist i världen som kan hjälpa dig att hoppa fram i kön.

 

25 Nov 2017