Är svenska svårt att lära sig?

Hur lär man sig svenska? En bra början är att studera SFI i Stockholm eller på en annan plats i Sverige. Få mer tips på hur du lär dig svenska!

Är svenska svårt att lära sig?

Det är individuellt, som så mycket annat, och beror på vad ens modersmål är samt hur stor erfarenhet man har sen tidigare av att lära sig språk. Om man inte har ett skandinaviskt- eller germanskt språk som modersmål kan det vara svårt att lära sig förstå och tala svenska bra. Som svensk har man ofta fått mycket gratis som man inte förstår. Många svenska ord kräver en djupare förståelse och känsla för att kunna användas rätt. Ta till exemplen orden vi använder när vi skall modifiera en utsaga såsom eventuellt, antagligen, kanske, möjligen, sannolikt, troligtvis och nog. De är alla synonymer men används på olika sätt när man skriver och talar svenska.

Det finns också sammansatta ord såsom “svartfot” eller “dum-TV” där man måste räkna in andra kulturella, social eller historiska delar för att förstå hela ordet. Det räcker inte med att förstå “svart” och “fot”.

Detta är bara några få exempel på det som kan vara klurigt med svenska som andraspråk. Att veta vart det skall vara “ett” och vart det skall vara “en” är en klassiker som få personer med svenska som modersmål kan förklara.

Hur lär man sig svenska?

Om man bor i Sverige är det självklara valet att vända sig till SFI, det är en förkortning av “svenska för invandrare”. Du hittar SFI i Stockholm och i alla städer och kommuner i hela Sverige. Om man vill börja på SFI så kan man hitta anmälningen på eller genom din kommuns hemsida.

SFI är en bra början, men det finns mycket mer man kan göra. Att umgås med svenskspråkiga vänner är ett roligt och bra sätt att lära sig svenska. Många svenskar pratar bra engelska och undviker att prata svenska för att vara artiga då någon som är ovan vid språket är med. De flesta måste antagligen be sina svensktalande vänner prata svenska när de är med för att de verkligen skall göra det.

Ta del av svensk kultur

Det finns lättlästa böcker på svenska som hjälper dig utveckla en bra läsförståelse. Man kan även se svenska filmer. Det finns flera klassiska och bra filmer på svenska. Titta på filmer av till exempel Ingmar Bergman, Roy Andersson, Ruben Östlund och Lukas Moodysson för att nämna några.

Om du tycker om att lyssna på musik så finns det även musik på svenska. Hiphop, rock, soul, country och pop. Ja, de flesta musikstilar som finns ute i världen finns även på det svenska språket.

13 Jun 2022