Tips för att klara uppkörningen i Stockholm

Har du tagit ett antal lektioner hos en trafikskola och är nu redo att ta dig an uppkörningen? Många är nervösa inför en uppkörning, vilket är helt naturligt. Faktum är att det är väldigt många som inte klarar det på första försöket, och inte heller det andra.

Givetvis vill man ju dock klara det på så få försök som möjligt – inte minst av ekonomiska skäl. En uppkörning är ju ganska mycket dyrare än en körlektion till exempel. Som tur är finns det vissa knep man kan ta till för att minska antalet försök så mycket som det går. Testa dessa tips, och sannolikheten att du klarar uppkörningen på första försöket bör öka en hel del.

Var ska du övningsköra?

Om du bor i en mindre stad, känner du sannolikt redan till alla vägar och gator som finns. Förmodligen har du dessutom redan övningskört där. Om du dock bor i en större stad, Stockholm eller Göteborg till exempel, är det många vägar som fortfarande är helt obekanta.

När du har bokat din uppkörning, bör du se till att övningsköra mycket i området kring trafikverket, där uppkörningen ska hållas. Ska du till exempel köra upp i Sollentuna, se till att köra mycket runt Sollentuna centrum och områden nära Sollentuna, till exempel Rotebro och Väsby.

Genom att ha bekantat dig med området på förhand bör du ha större chans att klara provet. På så vis är du beredd på eventuella datummärkningar och annat som till och med förare med körkort kan missa ibland.

Exempel på områden med uppkörning i Stockholm:

Exempel på områden med uppkörning i Göteborg:

 

  • Hisingen
  • Kungsbacka (bit utanför)

Vilken bil ska du köra med?

Ett av de orosmoment som kan finnas under en uppkörning, är att man inte är van vid bilen man ska köra. Kanske har du till exempel, hos din trafikskola, kört en bil med bra vridmoment, men får en svagare bil vid uppkörningen så att du blir rädd för motorstopp. Att inte känna sig bekväm med detta kan leda till en mer osäker, och kanske till och med aggressiv, körning.

Lösningen på detta är att ta reda på vilka bilar de använder för sina uppkörningar. Fundera sedan på om du har någon i din bekantskapskrets som även kör dessa bilar. Eller så kanske det finns en trafikskola i närheten som har just den bilen? Visserligen bör detta inte vara en jättestor faktor – men ovana med bilen kan göra en redan nervös elev ännu mer osäker i sin körning.

Tänk på trafiksäkerheten

Att tänka på trafiksäkerheten är viktigt. På uppkörningen är det viktigt att vara tydlig med detta. Kolla gärna extra länge i döda vinkeln och vrid på huvudet tydligt. Kolla även kontinuerligt i alla speglar för att ha koll på trafiken runt om dig. Det här är givetvis viktigt hela tiden och något som du bör ha lärt dig hos din trafikskola. Under uppkörningen är det dock särskilt viktigt att visa inspektören att man verkligen tänker på detta.

7 Jun 2017