Blogg

Här i bloggen skriver vi om allt som har med Stockholm med omnejd att göra. Allt för att våra läsare ska ha så mycket kött på benen som möjligt inför flytten till huvudstaden Trevlig (och informativ) läsning!

Sök jobb som fönsterputsare i Stockholm

26 jul 2017

I och med införandet av rot-avdraget så hoppades regeringen att det skulle öppna för fler arbetstillfällen där fokus främst låg på lågutbildade personer samt på invandrare som hade svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Något som också har skett; rut-avdraget har de facto lett till att fler personer hittat en lämplig sysselsättning och försörjning; något som blivit extra tydligt i de större städerna där framförallt Stockholm sticker ut extra mycket. Vad är det då för arbetstillfällen som skapats i Stockholm i och med införandet av rut-avdraget?

Jo, har kan man direkt peka på att städbranschen i stort – naturligtvis – fått ett uppsving och att det även skapat arbeten både för kvinnor och män. I städbranschen tänker man – felaktigt – att det enbart är kvinnor som arbetar men man ska här veta att det finns många män som arbetar inom detta område. Det som Stockholm har visat är att det nämligen inom främst ett område finns betydligt fler män än kvinnor verksamma; nämligen fönsterputs.

Tänker man just på fönsterputs i Stockholm så handlar det om många farliga uppdrag som sker på höga höjder och då män – generellt och per definition – ofta söker sig till sådana yrken så har vi således en förklaring till mansdominansen just där. Det finns naturligtvis även kvinnor som sysslar med fönsterputs i Stockholm; men på de riktigt höga höjderna så är det nästan uteslutande män som arbetar.

Det fina med detta är att denna bransch ständigt söker nya arbetare och om man är ung, orädd – man eller kvinna – och är i behov av jobb så är således denna bransch något som man verkligen ska söka sig till. Dock; det gäller ju inte enbart att vara orädd och klara av höga höjder för att bli anställd.

Var effektiv och orädd för höjder

Att putsa fönster kräver betydligt mer än så och detta är något som de flesta är medvetna om; det är nämligen en mycket svår konst och om man har det som yrke så måste man även klara av en viss tidspress också. För att jobba med fönsterputs så krävs det alltså att man verkligen vet vad man gör, kan jobba effektivt och att man dessutom klarar av att vistas på hög höjd – åtminstone då om man talar om Stockholm.

I mindre städer kan det förmodligen räcka med att vara duktig och effektiv då det inte finns lika många höga byggnader – dock; där är heller inte efterfrågan lika hög som den, som sagt, är i Stockholm. Hur länge denna rusch pågår är dock svårt att sia om då mycket tyder på att skattereduktionen vi kallar rut-avdrag ser att minska ganska kraftigt redan vid årsskiftet – vill man söka jobb inom områden som rör detta så måste man nog se till att passa på redan nu.

För tillfället finns det alltid arbetsuppgifter att få – som fönsterputsare, som kontorsstädare eller som städare hemma hos privatpersoner – och främst då i större städer som Stockholm, Malmö och Göteborg.

Varför ska jag välja catering till min fest i Stockholm?

24 jul 2017

Att välja catering har på senare år visat sig vara ett väldigt populärt alternativ till fester av alla möjliga slag och oavsett om det handlar om en födelsedag, en nyårsmiddag eller ett bröllop så finns det alternativ att välja bland – åtminstone då om man är bosatt i en större stad som exempelvis Stockholm. I en mindre stad blir det naturligtvis lite svårare då utbudet bland företag som sysslar med catering är lite mindre än vad det är i Stockholm även om det naturligtvis inte för den sakens skulle är omöjligt. Allt handlar ju om vad man är beredd att bjuda sina gäster på samt hur mycket man är beredd att betala för kalaset.

Vad är då fördelarna med att anlita ett företag för catering? Jo, förutom det uppenbara – att man själv slipper laga mat – finns det även små saker som att slippa diska, att man får tid att umgås samt att man slipper oroa sig på samma sätt som värd över att gästerna inte tycker om det man serverar. Denna oro kan ju naturligtvis uppstå ändå, men då har man ju något att skylla på och slipper därmed känna sig skyldig.

Vad man sedan väljer för sorts firma är – som sagt – något man själv får styra efter eget tycke och smak och som vi sa ovan; ju större stad – desto större utbud. Vill du exempelvis i Stockholm anordna en fest med ett mexikanskt tema så kommer du garanterat att hitta en firma som erbjuder catering där menyn stämmer överens med vad som serveras i detta sydamerikanska land. Detsamma gäller alltså om du vill ha en fest där Asien ligger i fokus eller där du kanske vill servera en trerättersmiddag av det lite finare slaget – catering finns för de flesta behov i Stockholm. Det gäller bara att leta och leta på rätt sätt.

Hur hittar jag rätt catering i Stockholm?

Hur går då detta till? Ja, här finns det några alternativ och det överlägset bästa är att man här använder sig av internet i jakt på de restauranger som erbjuder catering i Stockholm och vad dessa riktat in sig på för typ av mat. Du sätter dig helt enkelt och kollar hur utbudet ser ut och kontaktar därefter den firma som uppfyller dina önskemål och bestämmer hur menyn samt priset ska se ut.

En annan variant är att man kanske kontaktar sin favoritrestaurang i Stockholm och hör ifall de kan göra ett undantag och erbjuda catering för just din fest. Detta blir naturligtvis lite svårare men är defintivt inte omöjligt – dock så ska du i detta läge vara beredd på att få betala lite mer än vad du kanske skulle ha fått göra om du valt en vanlig cateringfirma i Stockholm.

Värt att prova är det hur som helst då du ju – i och med att det är din favoritrestaurang – vet exakt hur maten kommer att smaka och för detta kan det alltså vara värt att betala lite extra. Catering är oavsett det perfekta alternativet för alla sorters fester – det gäller bara att prova.

Sundbybergstips – välj rätt bilverkstad

19 jul 2017

Sundbyberg är Sveriges till ytan minsta kommun. Sett till invånarantalet är det dock landets 48:e största. Den lilla ytan och den höga befolkningsmängden gör att tjänsteutbudet är tätt och varierat. Det här gäller inte minst bilverkstäder, där flera olika aktörer finns på den lilla ytan som Sundbyberg utgör.  

Jämför flera verkstäder innan du bestämmer dig

I Sundbyberg finns det strax under tio bilverkstäder att välja mellan när det är dags för reparation eller service. Att inte begära offerter från flera av dessa aktörer kan vara ett misstag. Det kan helt enkelt hända att du får betala mycket mer än vad du egentligen behöver.

Då Sundbyberg inte är särskilt stort har du aldrig långt att åka för en bilverkstad, oavsett vilken bilverkstad i kommunen du väljer. Kontakta alla i närheten, begär prisuppgifter och jämför dem därefter.

Be om uppgifter om jobbet

När du lämnar in din bil hos en bilverkstad, oavsett om det är i Sundbyberg eller någon annanstans, är det alltid bra att be om vissa uppgifter. Till exempel är det bra att be om att få leveranstid, en bekräftelse på orden och kvitto på inlämnandet. Det här gör affärerna säkrare för både kund och bilverkstad.

När du får fakturan

När du får fakturan är det alltid bra att be din bilverkstad i Sundbyberg att förklara den. Är du osäker på något av innehållet bör en seriös bilverkstad inte ha några problem med att svara på alla dina frågor. Det finns tyvärr en del oseriösa aktörer som kryddar fakturorna runtom i landet, och det är inte omöjligt att det också finns någon i Sundbyberg. Glöm inte att spara fakturan på något bra ställe sedan.

Glöm inte serviceboken

Glöm inte att ge serviceboken till din bilverkstad. Att de kan stämpla i den är viktigt av flera skäl. Till exempel är det av betydelse för framtiden om det blir något fel eller om du ska sälja bilen. Att lämna över serviceboken är något som ibland glöms av, men som är enkelt att göra och som gör stor nytta.

Köp samma motorolja

Om den bilverkstad du lämnat in bilen hos har fyllt på motorolja, är det alltid bra att köpa en i samma kvalitet. På så vis kan du fylla på med jämna mellanrum och få bästa möjliga effekt.

Ska den verkligen repareras?

Handlar det om en stor och dyr reparation av en äldre bil är det bra att fråga din bilverkstad om en reparation verkligen är den bästa lösningen. Kanske är kostnaden för reparationen faktiskt högre än det marknadsvärde bilen har för tillfället? Det här är givetvis något du kan kolla upp på egen hand också. Enklast är det om du redan har fått in prisuppgifter från flera olika verkstäder i Sundbyberg.

Är reparationen alldeles för dyr kan det vara läge att börja titta på en ny bil. Ett annat alternativ, om man bor i Sundbyberg, är att helt enkelt göra sig av med bilen och börja åka kommunalt. Till Sundbyberg går både tvärbana, pendeltåg, bussar och tunnelbanans blåa linje.

Vill du flytta till Stockholm? Här är tre jobb med liten konkurrens

18 jul 2017

Arbetsförmedlingen gör regelbundet prognoser för olika yrkens framtid. De bedömer hur möjligheterna för till exempel en målare eller en kock ser ut att få en anställning i olika regioner. I hela landet idag finns stark arbetskraftsbrist inom vissa yrken, där just målare och jobb som relaterar till byggbranschen märks bland dessa. Samtidigt finns en brist i offentlig sektor, bland annat vårdpersonal och lärare.

Många typer av vårdjobb är inte enkla att ta bara sådär. Likaså gäller byggjobb och målare, som ofta kräver yrkesbevis. Likväl är det dock, med tanke på den stora bristen, inte omöjligt att få jobba som lärling hos en byggfirma eller som målare. Därför har vi även med målare på listan, även om lönen är låg som lärling (och hyrorna i Stockholm höga). x

Målare

Enligt Arbetsförmedlingen har målare mycket goda möjligheter till jobb det närmaste året. Den höga efterfrågan på personal kan i huvudsak förklaras av den starka byggkonjunkturen. Stockholm är den region där det kanske byggs mest i hela landet, så även om tillväxten stannar av något överlag, lär det kanske märkas minst i Stockholm.

Dessutom är Stockholmarna flitiga användare av rot-avdraget. Där mycket rot-avdrag används, beställs sannolikt även fler målarjobb. Sammantaget kan målare vara ett bra yrke att satsa på om du vill flytta till huvudstaden. Allra bäst är det om du har gått byggprogrammet med inriktning måleri på gymnasiet, men det går även att utbilda sig som vuxen. Därutöver kan det finnas chanser att söka upp ett företag på egen hand och be om att få börja arbeta som lärling.

Personlig assistent

Visserligen råder det lite mer konkurrens om jobb som personlig assistent, men den som inte har en särskild utbildning och som vill arbeta med människor, kan kanske överväga yrket. I dagsläget finns det nästan 70 000 anställda assistenter i hela landet, varav en betydande del finns i Stockholm. Med en befolkning som blir allt äldre kan efterfrågan på assistenter öka ännu mer med tiden.

Som personlig assistent behöver du ingen särskild utbildning, som nämnt tidigare. Däremot brukar personlig lämplighet prioriteras av brukaren eller den som företräder brukaren. Jobbet kan innebära tunga lyft och kräva körkort, beroende på vilka behov den du jobbar hos har. Ofta ställs det krav på goda sociala förmågor och att man är lyhörd.

Kock

Som kock råder mycket liten konkurrens om jobben. Dock krävs utbildning för att fullt ut kunna ta del av alla de jobbmöjligheter som finns i Stockholm. Stockholm är relativt krogtätt och den med utbildning och erfarenhet bör kunna arbeta i staden mycket snabbt.

Idag finns nästan 40 000 anställda kockar i Sverige. En betydande del av dem finns i Stockholm, som hyser rum åt flertalet populära och beryktade restauranger. Likaså finns det allt som oftast enklare restauranger i nästan varje gathörn (beroende på var i Stockholm du befinner dig givetvis).

De goda anställningsmöjligheterna för kockar kan delvis förklaras av ett växande intresse för mat och dryck överlag i landet. Samtidigt som intresset har ökat, har det dock inte utbildats tillräckligt många i takt med detta. Den kock med erfarenhet och utbildning har mycket goda möjligheter att hitta ett arbete i Stockholm.

Hemstädning är billigt i Stockholm

16 jul 2017

Att hemstädning blivit så pass stort som det i dagsläget är i Stockholm kan till viss del förklaras av att man får använda sig att sitt rut-avdrag. Detta då hemstädning ligger inom området av en hushållsnära tjänst och att man därför får dra av en del av beloppet på sin deklaration och därefter få tillbaka pengar på skatten. Detta får man ju göra oavsett om man bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige, men hemstädning har alltså blivit som mest populärt just i Stockholm. Detta har också en annan förklaring än det förmånliga skatteavdrag vi kallar rut och beror på helt på efterfrågan och behov.

Personer som bor i Stockholm upplever nämligen en större stress än vad som är fallet i andra städer och kan man där genom att använda sig av hemstädning skapa tile mer tid för sig själv och sin familj – ja, då är det också klart att man gör det. Man ska här alltså tänka att många i Stockholm – även om rut-avdraget skulle försvinna – även i framtiden kommer att använda sig av hemstädning. Det är nämligen så att just rut-avdraget i Stockholm har fått många att prova på hemstädning och att man efter det insett att det är en direkt oumbärlig tjänst som man inte klarar sig utan och att man därför kommer att fortsätta att anlita ett företag för detta ändamål – med eller utan rut-avdrag.

Dessutom så är en tjänst som hemstädning i Stockholm ganska billig som det är och detta talar även det för att framtiden för företag verksamma inom hemstädning kommer att kunna fortsätta utan några större problem. Att hemstädning i Stockholm är större än vad det är i andra städer förklaras alltså av att det där finns ett större behov, att det där finns större chans att få sin hemstädning billigare samt – till viss del – att rut-avdraget finns. Det handlar alltså inte om att – som många lite slappt pekar på – att om denna hushållsnära tjänst och avdrag skulle försvinna så skulle hela branschen dö ut. Riktigt så är det alltså inte då det handlar om hemstädning i Stockholm.

Kontakta ett företag för din hemstädning i Stockholm

Om man är intresserad av att skaffa hemstädning till sitt hem i Stockholm så är alltså denna tjänst något som kan få till ett billigt pris. Hur mycket man betalar avgörs av hur stort du samt hur regelbundet du väljer att ha denna hemstädning. Har du ett stort hus i Stockholm så kommer ju detta att kosta mer pengar att genomföra en hemstädning i än vad en liten lägenhet kommer att göra.

Däremot kan du själv som kund till ett företag inom hemstädning i Stockholm påverka priset och detta gör du genom att hålla ögonen öppna efter hur prisbilden ligger hos andra företag. Du kan alltså vara vaksam över att du inte betalar för mycket för din hemstädning, men här måste du ju också vara beredd att byta till ett annat företag som är verksamma inom detta område i Stockholm. Se alltså till att inte binda dig över en längre tid utan var lite flexibel.

Klicka här för tips på ett bra städföretag.

Flytta till mindre bostad

13 jul 2017

Ska du ta dig till Stockholm? Om du har ett bra kapital kan du ha turen att få köpa en lägenhet i eller utanför staden till ett någorlunda bra pris. Priserna skiljer sig rätt rejält beroende på vart i Stockholm du kan tänka dig att bo. Vill du bo centralt så är priserna skyhöga, även för de minsta lägenheterna. Om du kan tänka dig att bo ca 30 minuter utanför stadskärnan så sjunker priserna rejält och du kan få en lägenhet i helt okej storlek till en någorlunda rimlig summa (för att vara Stockholm).

Om du är i akut behov av boende på grund av flytt så är andrahandsmarknaden stor. Det finns både andrahandskontrakt och mängder med rum att hyra. Att få ett förstahandskontrakt är oerhört svårt för någon som inte har stått i kö till Stockholms Bostadsförmedling i minst 10 år.

Om du akut måste ta dig till Stockholm så är det att hyra rum eller hyra en lägenhet i andra hand. En andrahandslägenhet kan vara dyr och är många gånger möblerad. Om du tidigare har haft ett eget boende och vill ta med dig möblerna kan det vara svårt om du hyr i andra hand eller hyr ett rum och måste släppa den tidigare bostaden. Frågan är då; hur ska du förvara dina möbler? Antingen så hyr du ett förråd av ett magasineringsföretag, eller så säljer du möblerna. Att sälja möblerna kan kännas surt, speciellt om de är relativt nya och du tycker om dom. Då rekommenderar vi att du hyr ett förråd. Att hyra förråd hos en magasineringsfirma kostar en mindre summa varje månad. Priset är beroende på hur stort utrymme du behöver, så prioritera vilka möbler du verkligen vill ha kvar och inte.

Magasinering av möbler är smidigt

Om du väljer att magasinera dina möbler så kan du enkelt hämta ut dem den dagen du köper en egen bostad, får tag på ett förstahandskontrakt eller ett andrahandskontrakt på en bostad som är omöblerad. Då slipper du köpa nya möbler och kan i lugn och ro flytta in utan större problem. Kom ihåg bara att priset för magasinering i Stockholm kan variera, det är värt att kolla runt vad de olika företagen tar per kvadratmeter per månad. Om du upplever att den yta du behöver är för dyr - fundera en gång till på om du verkligen behöver och vill spara exakt alla möbler.

Ska du köpa hus i Nacka?

13 jul 2017

Nacka är ett mycket populärt område i närheten av Stockholm att köpa hus i. Om du planerar att köpa hus där börjar en mycket händelserik tid när du väl slår till. Mer eller mindre händelserik kan den bli beroende på skicket på huset. Har du till exempel köpt ett renoveringsobjekt kan du såklart räkna med en hel del jobb framöver.

När man köper hus i Nacka gäller i princip samma saker som när man köper hus på andra platser i Sverige – åtminstone under själva processen. Med tanke på Nackas närhet till Stockholm, samtidigt som det är rikt på natur, blir det lite annorlunda att vara husägare här jämfört med flera andra förorter nära Stockholm.

Behöver du trädfällning?

Trädfällning är knappast något man behöver fundera på i många andra förorter till Stockholm. Nacka är dock, trots sin närhet till Stockholm, väldigt rikt på natur, precis som nämnt i inledningen. Därför är det bra att fundera på saker som trädfällning. Kanske är det just det som behövs för att skapa en fin utsikt över Mälaren?

Att ta ner träd är något som behöver göras korrekt. Särskilt viktigt är det när det sker i förhållandevis tätt bebodda orter som Nacka. Bara några graders felberäkning kan göra att trädet faller över en elledning eller något annat känsligt. Bäst är troligtvis att anlita en firma för sin trädfällning om man bor i Nacka. Bor man på landet, mer avlägset, är det lättare att sköta trädfällningen på egen hand.

Behöver du fortfarande bil?

Många som flyttar till Stockholm från mindre platser i landet kan fundera på om bilen fortfarande behövs. Bor man i en kranskommun som Nacka är det mest troligt att bilen fortsatt kommer att vara en stor hjälpreda i vardagen. En annan sak är det dock om man bor väldigt centralt, till exempel i Gamla stan eller på Norrmalm. I dessa områden kan bilen bli mer besvärlig och kostsam än vad den faktiskt är värd. Att hitta parkering efter jobbet kan bli en daglig utmaning.  

Nacka är dock förhållandevis bilvänligt, och om du köper ett hus här har du med största sannolikhet en egen parkering. Något som är värt att tänka på är dock de trafikstockningar som kan uppstå, framförallt i närheten av Slussen. Vissa boende i Nacka väljer att skaffa en EU-moped för att kunna glida förbi de värsta köerna. En EU-moped har dock sina nackdelar givetvis, och det blir svårt att köra med den under vinterhalvåret.

Så hittar du rätt städfirma på Lidingö

12 jul 2017

Om du behöver hjälp med hemstädning på Lidingö har du tillgång till ett stort urval av städfirmor som är aktiva i kommunen. Det finns ett flertal av dessa som erbjuder hemstädning i regelbundet format så att du kan få mer tid över till annat, till exempel jobb, familjen eller vännerna. Det kan vara riktigt skönt att få luta sig tillbaka och inte tänka på städningen, men ändå ha det rent och fräscht!

Anlita en professionell firma

Tyckte du att det lät som en bra idé att anlita en firma för hemstädning i Lidingö? Då är det bara att börja leta efter en firma som du tror passar dig. Det enklaste sättet att leta på är att använda sig av internet och sökmotorerna. Sök på t.ex. ”hemstädning Lidingö” eller något liknande så har du snart gott om uppslag och kanske till och med kundomdömen om olika företag.

Ännu bättre är förstås att fråga runt bland dina vänner och bekanta, som kanske personligen kan rekommendera en leverantör. Nästan alla har varit i kontakt med en städfirma någon gång, även om de inte själva tar hjälp med hemstädningen. Antingen har de anlitat någon för en flyttstädning eller så kanske de känner någon som har hemstädning. Det brukar hur som helst inte vara så svårt att få tips och råd!

Om du får rekommendationer på flera firmor som verkar ungefär lika bra kan du jämföra priserna och om företagen erbjuder det även be om en provstädning. Man brukar nästan alltid få betala för provstädningar, men det kan ändå vara värt det eftersom man faktiskt får städningen gjord – även om det bara är på prov – och man kan dessutom se om samarbetet kommer kunna fortlöpa på ett bra sätt om man väljer att anlita firman på regelbunden basis.

Efter att du bestämt dig får du och firman helt enkelt bara bestämma vad som ska städas, och när. För att undvika missförstånd senare kan det även vara en fördel att gå igenom priser och villkor innan man sätter igång för att undvika potentiella konflikter.

Hur går en hemstädning till?

Självklart är det du som uppdragsgivare som bestämmer vad som ska städas, men om du bara vill ha en allmän städning och inte har så många önskemål kan du räkna med detta:

Köket rengörs noggrant så att inga matrester ska dra till sig ohyra eller en obehaglig lukt i rummet. Diskon rengörs, golvet dammsugs och skuras liksom de öppna ytorna som bord och bänkar. Spisen blir av med fettfläckar och smuts och sopkorgen töms.

Det känns alltid lite fräschare i hemmet om badrummet är rent så här lägger man ned mycket energi på att rengöra toalett, handfat och dusch/badkar. Även golvet. Vid större städningar kan man bland annat kalka av dusch/badkar/väggar och göra en grövre städning i allmänhet på all interiör.

I de övriga rummen torkas öppna ytor av ordentligt så att damm och mycket smuts försvinner. Golven rengörs med dammsugare och mopp (anpassat efter vilket material golvet består av naturligtvis).

Att tänka på inför din flytt

11 jul 2017

Det är självklart roligt och spännande att flytta till en ny bostad, men samtidigt följer såklart en flytt som kan vara besvärligt och ofta är det mer att tänka på än vad man föreställt sig. Det är å andra sidan ett perfekt tillfälle att rensa upp hemma, trasiga saker kan man slänga och sådant som fortfarande går att använda kan man antingen ge bort eller sälja. Att rensa tar ofta mer tid än vad man kan tänka sig, så det bästa är att börja i god tid!

Packning och städning

Flyttlådor och kartonger går att köpa på alla flyttfirmor och detaljhandelsföretag såsom Biltema eller på ett magasineringsföretag. Det är väldigt viktigt att packa ned allt snyggt och organiserat, vilket man kommer uppskatta när man sedan ska packa upp igen. Att märka sina flyttkartonger är väldigt bra för att lättare hitta vilka flyttkartonger som ska till vilket rum. Det kan speciellt vara viktigt att märka alla lådorna om man anlitar en flyttfirma så att de vet i vilket rum de ska ställa flyttlådorna. Var noga med att märka kartongerna med vad de innehåller, gärna på alla sidor så att det blir ännu lättare att se vad de innehåller. Har man värdesaker man vill förvara på ett säkert sätt så som, smycken, pass, kameror är det lämpligt att packa de separat och lägga det någonstans säkert så som bankfack eller liknande. Om man har möbler eller andra kartonger som man inte vill ha med sig till sin nya bostad och inte heller vill ge bort eller slänga dem kan magasinering vara en god idé där du kan förvara dessa saker säkert.

När du ska flytta ifrån din gamla bostad kan man antingen välja att städa själv eller anlita en städfirma om man vill spara mer tid till annat. Om man väljer att städa själv är det smart att städa utrymmen och rum som man sedan kan stänga om inte behöver gå in i igen. Så undvik att börja städa utrymmen som man måste gå igenom för att komma till andra rum som exempelvis hallen och korridor. Flyttfirman i Sollentuna kan hjälpa dig med både flytten och flyttstädningen!

Svårt att få plats – prova magasinering

4 jul 2017

Ett vanligt förekommande problem som uppstår i samband med flyttar är att man måste rensa ut bland sina saker. Det vill säga; man måste göra en ordentlig genomgång kring vad man vill spara, vad som ska vara kvar och vad som kan tänkas skänkas bort eller slängas – något som i många fall kan vara en ren befrielse. Generellt sett – och detta gäller nog de flesta – så är vi lite för sentimentala gällande saker, kläder och föremål och vi mår bra av att göra oss av med det som inte används i den utsträckning som det borde. Sådana saker kommer nästan utan undantag till större nytta i någon annans hem.

Dock; det finns även saker som man definitivt vill spara och som man vet kommer att vara till stor nytta i framtiden och det boende som väntar där – stora möbler och pjäser som man inte riktigt får plats med just nu. Detta oavsett om man ser till den givna ytan i sin bostad eller till de förråd som tillhör lägenheten.

Det här är också problemet. Om exempelvis två stycken personer köper en lägenhet på lidingö, slår ihop sina bohag så kommer man inte att få plats med allt – oavsett om det finns saker som båda vill spara. Det är här magasinering kommer in i bilden och som detta par på Lidingö kan använda sig a. Magasinering är - i Stockholm och på Lidingö – en tjänst som fler och fler börjat upptäcka och använda sig av. Man betalar för ett externt utrymme och för denna kostnad så vet man att man i framtiden har alla de saker och föremål som ett boende där kommer att behöva.

Fördelar med magasinering

Kort sagt – och väldigt förenklat – ett par på Lidingö kan genom magasinering båda äta kakan och ha den kvar. Om vi nedan radar upp några fördelar med magasinering som visar på varför tjänsten är så populär i Stockholm så kanske vi kan ge en bättre bild av vad det hela handlar om.

  • Hämtning. Magasinering innebär att företaget hämtar möbler och föremål i hemmet och transporterar dessa till det externa utrymmet som hyrts. Minimal ansträngning således.
  • Säker förvaring. Det viktigaste med magasinering är att förvaringen sker i uppvärmda, larmade lokaler där inga föremål tar skada. Jämfört med en kallkällare på Lidingö och förvaring i en sådan så säkerställer man genom magasinering också att föremålen verkligen håller.
  • Magasinering innebär ingen gigantiskt kostnad utan det hela handlar om några hundralappar i månaden. En summa som ska ses som en investering då man också genom att betala denna så småningom slipper köpa nya, dyra möbler till den framtida bostaden.

Hur hittar jag en replokal till mitt band i Stockholm?

30 jun 2017

Om man letar efter en replokal i Stockholm där man kan träna på sin musik så ska man direkt veta att detta kan vara väldigt svårt att få tag i. I Stockholm råder det nämligen en extrem brist på bostäder i stort och detta har medfört att man bygger om exempelvis källare och annat som tidigare kunnat användas som en replokal till bostäder. Även fritidsgårdar och annat som kunnat erbjuda olika musiker en replokal har tvingats stänga och de få som fortfarande är öppna har sällan plats för ytterligare ett band – detta då trycket på denna replokal redan är stort nog som det är.

Det är alltså ingen slump att de flesta spännande musiker och band i Sverige numera inte kommer ifrån Stockholm utan från mindre städer. I en mindre stad är det nämligen lätt att hitta en replokal där denna nödvändiga träning kan genomföras och detta på egentligen vilken tid på dygnet som helst. Att övning ger färdighet är inom musik en absolut sanning inom musik och därför fyller en replokal alltså en väldig funktion. Har man som band ingen replokal så blir man ju heller inte bättre och detta är alltså väldigt tydligt just i Stockholm där mängden musiker ine alls kommer fram i samma takt som de gjorde förr om åren.

Även band som har Stockholm som sin hemstad söker sig också i en allt större omfattning bort från staden och bosätter sig i mindre städer under en kortare period för att kunna satsa helhjärtat på sin musik och en stor del i detta ligger alltså i att man inte får tag på någon replokal i just Stockholm. Här har alltså Stockholm som stad ett väldigt problem som måste lösas inom en väldigt snar framtid – musik har ju även en funktion sett ur ett rent samhällsperspektiv och kan en replokal hålla ungdomar borta från gatan så är ju detta en väldigt billig lösning.

Dela replokal med andra band i Stockholm

Ett tips som kan vara användbart som musiker på jakt efter en replokal i Stockholm är att man söker sig ut till någon närliggande förort snarare än att sikta på själva city. I förorterna finns det – tack och lov – forfarande en del lediga lokaler som kan fungera som en replokal. Här måste man dock vara beredd på att dela denna replokal med andra band och kan kanske inte göra sig hemmastad på samma sätt som om man hade denna för sig själv. Detta är dock bättre än ingenting och har man hittat en replokal i Stockholm så ska man vara väldigt nöjd då detta – som sagt – definitivt inte tillhör vanligheterna.

Vem vet, kanske kan denna delade replokal starta nya spännande konstellationer som i sin tur leder till nya gemenskaper och framgångar inom musik? Det är lite så man måste tänka då man delar på en replokal i Stockholm – en positiv bild är alltså ett krav som ställs på ett helt annat sätt i Stockholm. Detta om man förstås inte sysslat med gothrock men då har man ju å andra sidan bränsle till sina låttexter per automatik.

Läs mer här om fullutrustade replokaler på promenadavstånd från Gärdet/Mariatorget. 

Att vara bilägare i Solna

30 jun 2017

Solna är en av landets minsta kommuner, samtidigt som invånarantalet är mycket högt (med svenska mått mätt) i förhållande till kommunens yta. Det här gör ibland att det kan bli en hel del köer och bilar i stora delar av Solna – åtminstone under vissa tider på dygnet. Att vara bilägare kan skilja sig åt en del från kommun till kommun. Om du bor i Solna, eller ska flytta dit, kan följande saker vara bra att känna till:

Rusta rejält för vintern

Precis som i Stockholm kan plogbilarna komma ganska sent i Solna. Således kan det vara någon dag eller två där det är mycket svårt att ta sig fram. Det bästa är att ha riktigt bra vinterdäck. Att köra med till exempel slitna helårsdäck kan göra att en biltur i Solna under dessa förhållanden leder till att du får göra en ordentlig bilservice eller, i värsta fall – köpa en ny bil.  

När vintern börjar närma sig bör du alltid ha en isskrapa och en snöborste i den. En snöborste kan ibland tyckas lite överflödigt, men när snön faller mycket snabbt och bilen är helt övertäckt i snö, kommer du inte ångra att du har en. De finns på de flesta bensinmackar och kostar dessutom inte särskilt mycket.

Bilservice

Det finns flera aktörer som utför reparationer och bilservice i Solna. I och med att befolkningen är hög i förhållande till kommunens yta, behöver du inte åka särskilt långt för att hitta detta. Vad gäller bilservice och andra tjänster kan det hos vissa aktörer vara något högre prisnivåer än på andra. Det här är inget specifikt just för Solna, utan snarare en tendens för storstadsregioner i största allmänhet.

Parkering

Parkeringen skiljer sig något åt från kommun till kommun, precis som nämnt i inledningen. I Solna gäller vad som kallas för områdesförbud, vilket innebär att man endast får parkera på de platser där det finns skyltar som säger att det är tillåtet.

Som regel är det svårt att hitta gratis parkering i hela kommunen. Faktum är att Solna stads samtliga parkeringar på allmän plats är belagda med avgift. Om du bor i Solna har du givetvis möjlighet att parkera billigare under lång tid. Det här gäller dock att du kan bevisa att du är boende i Solna. Det är främst givetvis utanför bostadsrättslägenheter och större hus som det går att parkera billigare än andra.

Glöm inte Friends Arena

Tidigare kunde det bli en hel del trafikstockningar vid Råsunda inför stora evenemang. Nu när Råsunda är rivet är det istället vid Friends Arena, i Arenastaden, som det ibland kan bli mycket trafik. Det är alltid bra att hålla sig uppdaterad med de evenemang som sker där för att på så sätt kunna förutsäga trafiken bättre. Dock påverkar det mer den som åker kollektivtrafik, framförallt då vid Solna station, där pendeltåg och bussar går från.

Hur ser golven ut i din nya bostad?

29 jun 2017

Ska du flytta till Stockholm? Grattis! Välkommen till Sveriges bästa stad.

Förhoppningsvis har du redan varit på visning i din nya bostad och vet hur skicket är. Det finns faktiskt personer som väljer att köpa en bostad utan att fysiskt ha besökt bostaden. Antingen har de gått på bilderna endast, eller så har de varit på en sk. VR-visning. Troligtvis kommer det även bli vanligare med virtuella visningar, så spekulanter kan besöka fler visningar samma dag, hemifrån soffan.

Många som köper sitt första boende har inte råd att köpa en topprenoverad lägenhet eller villa, eller ett nybygge. Därför kan det vara värt att fundera på vilka “brister” som är okej att leva med, eller som är i rimlig peng att åtgärda. Golven är bland annat ett relativt billigt sätt att fräscha upp en lägenhet, samma sak med vitvaror och exempelvis skåpsluckor och handtag.

Om du väljer på att fokusera på att fräscha upp golven så kan man antingen köpa helt nya golv och då riva upp de gamla. Det går även att anlita ett slipföretag som slipar dina nuvarande golv och får dem att i princip se ut som nya igen. I vissa fall så är bostaden helt eller delvis täckt med heltäckningsmatta eller fult plastgolv i mindre charmig kulör. Då kan det vara värt att byta ut detta mot nya och fräscha golv. Men om du redan har trägolv, men som kanske är slita, rekommenderar vi att du slipar golven.

Golvets utseende, färg och mönster har stor påverkan på hur ett rum upplevs och skapar en känsla för rummet och bostaden. Att vårda sina golv borde vara en självklarhet, men det är det inte för alla.

Om du har slipat golvet eller valt att lägga nytt golv..

  • Moppa golvet med jämna mellanrum så smuts och annat inte förstör golvet. Det räcker med ljummet vatten i liten mängd. Om du måste använda rengöringsmedel, välj ett som passar just dina golv.
  • Dra ner persiennerna när solen är som starkast, då blir inte golvet missfärgat eller blekt av solen.
  • Lyft tunga möbler istället för att putta eller dra, då undviker du fula repor i golvet. Om möbeln är för tung för att lyfta, putta eller dra med en tjockare matta under så skonas golvet.
  • Använd alltid möbeltassar på alla möbler, speciellt möbler som flyttas runt mycket. Möbler som flyttas runt mycket kan vara köksstolar, fåtöljer och mindre soffbord.
  • Om du har husdjur - håll klorna i trim. Då blir det inga små repor av inomhusrace.

Almstriden - en legendarisk trädfällning i Stockholm (som inte blev av)

28 jun 2017

Träd väcker känslor - inte minst när de är placerade i stadsmiljö. En del vill fälla träden för att främja utveckling och byggnationer av kontor och bostäder, medan andra vill behålla miljön som den är.

Striderna om träden kan bli mycket infekterade och dramatiska och en klassisk trädfällning i Stockholm är den så kallade ”Almstriden”, som ägde rum i Kungsträdgården. Eller, en klassisk trädfällning i Stockholm som inte blev av kanske vore mer korrekt att säga, eftersom arbetet stoppades och flera av almarna står kvar än idag.

Men vi tar det från början. Vad var det egentligen som hände med de där berömda almarna?

Utbyggnad av tunnelbanan

När en av uppgångarna till tunnelbanestationen skulle byggas ansåg konstruktörerna av tekniska skäl lägga den där de totalt 13 skogsalmarna växte runt Erik Glemmes tehus.

Därefter startades en kampanj av de ansvariga politikerna i Stockholm och teknikerna för att övertyga allmänheten om att almarna måste avlägsnas. Detta skedde i form av artiklar och annonser i dagspressen och blanda annat sa Holger Blom, som var den högste ansvarige tjänstemannen inom detta område att almarnas livskraft var dålig.

Det hela gick till omröstning i kommunalfullmäktige där ja-sidan, att almarna skulle bort, vann med en relativt klar majoritet, 63 mot 34. Socialdemokraterna var för att almarna skulle avlägsnas medan moderaterna var emot.

Väldiga protester mot trädfällningen

Stockholmarna accepterade dock inte detta beslut så när arbetet med att fälla almarna skulle sätta igång i maj 1971 samlades tusentals människor i Kungsträdgården för att protestera och även skydda almarna rent fysiskt. Bland annat klättrade många av aktivisterna upp i almarna.

Man ockuperade platsen med tältläger och hängmattor och hade även beredskap nattetid med hjälp av telefonlistor ifall myndighetena bestämde sig för att agera efter mörkrets inbrott.

Det gick stundtals mycket hett till mellan polis och almförsvararna och polisen fick hård kritik för att ha agerat brutalt mot demonstranterna med batonger, hästar och hundar. Ett antal människor skadades under almstriden såväl demonstranter och poliser, men ingen omkom i kravallerna.

Flera av dåtidens största stjärnor var på aktivisternas sida, bland annat Cornelis Vreeswijk, som var på plats i Kungsträdgården och spelade och sjöng. Konflikten om almarna blev även stort uppslagen i medierna.

Protesten gav resultat – almarna står kvar

Denna gång visade sig demonstranternas vilja vara starkare än politikernas. Myndigheterna gav upp och beslutade till slut om en alternativ plats för den aktuella uppgången. Denna färdigställdes inte förrän 1983.

Kritiken mot hur almstriden gått till var mycket hård, då många ansåg att demonstranterna agerat på ett odemokratiskt vis.

Odemokratiskt eller ej, demonstranterna uppnådde sitt mål, att förhindra tidernas mest uppmärksammade trädfällning i Stockholm, ja kanske till och med Sverige. Flera av almarna står kvar än i idag och i en av dem kan man fortfarande se spår av en motorsåg.

40-årsjubileum för Almstriden

Den 11 maj 2011 firades minnet av Almstriden i Kungsträdgården, 40 år efter att den ägt rum.

Gamla almaktivister uppträdde och höll tal och organisationen Alternativ stad fanns på plats och sålde korv till besökarna.

Så, det var en liten historielektion för den som tror att trädfällning alltid är något trist och odramatiskt. Vi avslutar artikeln som vi inledde den, med detta enkla konstaterande: träd väcker känslor.

Här kan du läsa om hur professionell trädfällning går till.

Här tvättar du enklast bilen i Stockholm

22 jun 2017

Bilen är smutsig och behöver tvättas – var åker du? Många åker per automatik till närliggande automattvätt men är det alltid bästa alternativet?

Det billigaste alternativet är att tvätta bilen själv. Kom ihåg att detta generellt inte får genomföras på egen garageuppfart eller allmänt område. När bilen tvättas lossnar asfaltrester och andra giftiga partiklar. Av den anledningen är viktigt att tvätta bilen där det finns speciella avlopp som kan hantera gifter på rätt sätt.

Vill du spara pengar, och tvätta bilen själv, finns flera så kallade GDS-hallar. Förkortningen står för Gör Det Själv och ligger inte sällan i samband med bensinstationer. På senare tid har det även blivit allt vanligare med utomhustvätt i GDS-format. Likt en bensinstation finns olika pumpar. Men varje pump består av en högtryckstvätt och ger möjlighet att köpa bilschampo osv. Ett smidigt och billigt sätt att tvätta bilen – men inte så bekvämt de dagar det är kallt.

Näste steg är lämna in bilen på handtvätt. Vid en jämförelse av flera företag i Stockholm som erbjöd denna tjänst så låg priset på 150-250kr per tillfälle. Detta delvis beroende på vad som ingick i priset. Den stora fördelen med det här alternativet är att man själv inte behöver utföra arbetet samtidigt som det går att även beställa städning invändigt. De som väljer automattvätt får visserligen bilen tvättad utan eget arbete men då får man ändå rengöra bilen invändigt själv.

Dyraste alternativet är just biltvätt i automattvätt. Sett till antal är det troligtvis den vanligaste formen av biltvätt i Stockholm. Dessa finns vid bensinstationer, köpcentrum och industrianläggningar. Fördelen ligger framförallt i snabbheten. Det tar inte många minuter att få bilen glänsande ren. Dessutom behöver sällan någon tid bokas. Skulle det vara ett par bilar före i kön handlar det ändå bara om 10-15 minuter innan man själv kan köra in i biltvätten.

Nackdelen med automattvätt är däremot de borstar som används. Idag är dessa borstar betydligt mjukare och skonsammare mot lacken än vad de första modellerna var. Men det finns ändå många som undviker denna tvättform eftersom man anser att borstarna förstör lacken. Då flera kunder efterfrågar biltvätt utan borstar har en del aktörer i Stockholm valt att införskaffa högtryckstvättar där borstarna inte används.

Välj själv vilken biltvätt som passar dig och din bil bäst. Att tvätta bilen är enkelt – frågan är hur det ska ske.

← Äldre inlägg